Posts in _thinks
Jak vypadá moderní rodina

Naposledy fungoval model rodiny ze Stepfordských paniček v padesátých letech, od té doby se rodina změnila k nepoznání. Už dávno to není jen 2,5 dítěte, pracující muž, žena v domácnosti a Škodovka. Jen třetina rodin by se dnes podle Pew Research dala popsat jako nukleární.

Read More
_thinkspavlina_speaksComment
Bezčasí

Za posledních padesát let akcelerovaly technologie stejnou rychlostí jako za dvě stě let před tím. Pocit, že je všechno rychlejší není pocit. Je to fakt. Přestali jsme stíhat čas.

Read More
Smrt přichází v půlce života

Jako dítě vždycky víte, že jednou zažijete smrt svých rodičů. Ale je to tak nereálné jako osídlení Marsu a létající auta. Jednou to přijde, ale rozhodně ne teď, nebo někdy brzy, nebo dokonce letos.

Staří Řekové říkali, že smrt přichází v půlce života a doteď jsem nenašla nic přesnějšího. 

Read More
Co čtu v létě

Dočítám všechny newslettery, co jsem si dala na snooze, kolem postele mám teď pět knížek a časopisy, co mám na každém volném stolku, nechci ani počítat. A byla by škoda některé z nich neposlat dále. Zorganizovala jsem je do moodboardu jako to dělají módní časopisy, když se vám snaží prodat šaty, co si na sebe vezmete jednou. S tím, že o tom jednou budete vyprávět vnoučatům.

Read More
První Máj, lásky čas. Ale jen pro někoho

Poslední roky jsme se snažili redefinovat, co znamená krása. Že to není jenom 90-60-90. Mluvili jsme o tom, že všechna těla jsou krásná, dávali jsme na cover módních časopisů lidi s nadváhou, postižením, akné. Ale zapomněli jsme, že rozhodnutí o tom, kdo je fuckable dělá někdo jiný. Tech bros v Silicon Valley, kteří drží klíče od data-driven algoritmů dating apps. A teď na to dojíždí(me). 

Read More
Neviditelní

Pupkatý kamioňák do sebe strkal sekanou u reklamy na vibrační kroužky. Roční dítě srkalo Coca-Colu, zatímco si šla jeho máma zapálit. Kluk s těžkým akné otráveně klikal Nintento Switch. Stáli jsme na benzínce uprostřed německé dálnice a mě zase došlo, že nikdo tam nepřipomíná modelové persony z trendových reportů, které čtu celou dovolenou. Kamioňáka, kouřící mámu, nebo gamera vídám v reklamách jen jako ironickou parodii reality. Ale ne jako relevantní cílovou skupinu.

Read More
_thinkspavlina_speaksComment
Svět v plamenech

“Polykrize není situace, kdy čelíme několik krizím naráz, ale moment, kde celek je nebezpečnější než součet jednotlivých částí.” Všechny krize v ní obsažené “se odehrávají naráz a ovlivňují jedna druhou.”

Read More
Devět věcí, co mi dělají radost. Nejen teď

Všechny kvetoucí kytky a stromy. Dobrovolnictví a fakt, když si s kýmkoliv napříč etniky podáme ruku, obejmeme se a cítíme sounáležitost. Vidět, jak matky bojují za své děti jako lvice, ať už jde o místo na spaní na Hlaváku, jídlo nebo lepší život. Vidět, že i já mám pořád v sobě drive a sílu bojovat, když vidím nespravedlnost. Vyčerpaná koukat do zdi a pít u toho pivo. Těšení na novou Kateřinu Tučkovou a její Bílou vodu. Tahle písnička od Ruen Brothers. Videa malých tuleňů. Kapela, co nikdy nevznikla. Série Tokyo Vice a film Drive my car. Stát spolu v zácpě.

Read More
Prostředkem

První levnou letenku prodal RyanAir před sedmatřiceti lety a my tak debaty v mezinárodním složení opakujeme pravidelně. Bývali jsme na Erasmu všichni stejní a teď jsme zase. Jen sdílená estetika ztmavla. Kdysi by nám zmínka o dick pics vydržela do rána, teď nás zabaví na dvě sousta. Zato ceny bytů zabraly tři piva a dotaz na nacionalismus byl Don't-even-get-me-started dlouhý. Sny máme pořád, jen míří jinam.

Read More
Jak přežít

Preppers / Survivalists / Retreaters : jsou lidé, kteří se už léta připravují na nejhorší. Roky jsme si z nich dělali šoufky, aby pak jediní nestáli frontu na respirátory a toaletní papír. I díky tomu jsme zjistli, že je jich poměrně hodně: v roce 2021 se 72 % Američanů aktivně připravovalo na nejhorší.

Read More
2021

This year? My first instinct is to say that it disappeared. Byl to pro mě rok na dva nádechy. Uběhl dříve, než jsem se stačila oklepat z toho předchozího. A nabrat sílu do toho dalšího.

Read More
CAMP

Architektura vždy byla velmi idealistickou profesí. Chceme dělat svět lepším místem pro život, vysvětluje Frank Genry zapálení, které obklopuje mladé lidi v černých mikinách CAMP, když se tu po nocích sklání nad skripty, výkresy a pojednáními.

Read More
_thinkspavlina_speaksComment
Přepracování

​95 % zaměstnanců zvažovalo poslední rok výpověď a důvodem je vyhoření. Plný inbox, žádný smysl v dennodeních úkolech, ani výhled na zlepšení. Deprese a vyčerpání, na které firmy reagovaly večírky s pizzou a zábavným teambuildingem přes Google Meet po práci, nás dovedla do kouta.

Read More
Tlustý holky

V lednu to začne. Časopis Dieta vyjde s titulkou Nejvyšší čas zhubnout do plavek a s každým teplotním stupněm zkracuje dobu trvání magické Bikini challenge. Boj s vlastním tělem stal odvětvím v hodnotě více než 200 miliard dolarů a neustále roste. I protože 95 % diet je neúspěsných.

Read More
Všechny odstíny samoty

1/3 Američanů žije sama a 60 % obyvatel se cítilo osamoceně už před pandemií. Izolace navíc zvýšila počet sebevražd za únosnou míru a zvýraznila fenomén osamocených (a neobjevených) smrtí Kodokushi. A tak Japonsko i Británie museli zřídit ministerstva pro osamělost.

Read More