PAVLINA_SPEAKS

View Original

Sama sebou a ženou

Když jsme byly malé holky, říkaly nám naše mámy, že můžeme být čímkoliv chceme. Jen ony samy nevěděly, co to s sebou doopravdy ponese. Být čímkoliv chceš, znamená jít někam, kam možná nikdo nevkročil.

Více než  40 % primárních či jediných živitelů amerických rodin jsou ženy. Tradiční představa stepfordské paničky se za poslední roky výrazně změnila, jen ji málokdo v kampaních reflektuje. Jen málokdo o změně paradigmatu mluví. A tak není divu, že se cítíš ztracenější, než dříve.

Ale vydělávat víc neznamená, že jsi ztratila křehkost. Mít paní na úklid jen ukazuje, že si dokážeš spočítat, kolik stojí Tvůj čas. Nevyseknout buchty, svíčkovou a kremrole na počkání, vůbec nic pro Tvoji hodnotu ve světě neznamená. Nemít děti je častější příběh, než se zdá.

Když jsme byly malé holky, říkaly nám naše mámy, že můžeme být čímkoliv chceme, až jednou vyrosteme. Právničkou, kosmonautkou, doktorkou. Makaly jsme na sobě a teď mi dochází, že zapomněly zmínit, že hlavně máme být samy sebou. A to nadřadit všemu ostatnímu.

Tématem minulého roku se staly fake news, ale nikdy nám při čtení novin nedošlo, že mluví i o nás. A přitom, jak píše Chimamanda Ngozi Adichie v eseji We Should All Be Feminists, jsme se staly mistryněmi v předstírání. Depilace, Spanx, samoopalovací sprej, filtr na Instagramu a odpověď Mám se skvělě. Není na nich nic špatného, ale máme je v repertoáru tak dlouho, že zapomínáme jaké jsme byly bez nich.

Jak skvělé jsme bez nich.

Tak ať budeš čímkoliv, nezapomeň sama sebe dát na první místo. Buď pravdivá k ostatním, ale hlavně sama k sobě. Buď milá na ostatní, ale hlavně sama na sebe. Buď krásnou pro ostatní, ale hlavně sama pro sebe. Buď výjimečná pro ostatní, ale hlavně sama pro sebe.

Protože jen tak budeš tím, kým Tvoje máma chtěla, aby ses stala.