PAVLINA_SPEAKS

View Original

Jak nosit trenčkot

Sbírám módní časopisy. Vozím si je z cest jako suvenýry a doma už se mi jich naskládalo půl tuny. Baví mě, jak se mění vkus i sny podle toho, kde na světě zrovna jste. A přesto, jak moc se liší život Britů a Keňanů, trenčkot nechybí v šatníku žádného z nich. Není divu! Oficiálně multifunkční kousek na jaro a podzim, ale doopravdy jedna z nejlepších investic do šatníku, co jsem kdy udělala.

Jsou měsíce, kdy jsem víc na cestách než doma, a v tu chvíli mi až dochází, jak geniální vynález trenčkot je. Je jako švýcarský nůž. Funguje ke všemu a všude. Když zapomenu šaty, dokáže je zastoupit. Stejně jako plástěnku. Má kapsy na lístky, pas i kapesníky. Vykouzlí ženské tvary a schová přecpané břicho. Hodí se k teniskám i jehlám a skvěle se s ním dá vrstvit. Tak není divu, že ať mířím do Afriky nebo na Šumavu, vždycky balím tenhle lehký kabát.

PS: Trenčkoty jsou závislost. Nenechate si namluvit, že stačí jeden. Já jich mám šest a šetřím si ten originální od Burberry. Už protože ho nosí Audrey Hepburn ve Snídani u Tiffanyho.

Jak ho nosit?

Trenčkot je skvělý základ pro experimenty:

  1. S barvami. Béžový je základ, ale viděli jste na přehlídce Acne rudý? Láska na první pohled.

  2. S látkami. Z gabardénu ušil v roce 1901 Thomas Burberry první trenčkot, ale vy se koukněte i po vlně, hedvábí, nebo leského plastu. Bude vás to bavit, ruku na to.

  3. Se stylingem. K čemu jinému se hodí stejně dobře jehly i tenisky? Tak opusťte vyježděné koleje a zkuste si trenčkot vzít jednou jen na holé tělo místo šatů. Nebo ho zkuste přepásat jiným páskem než obvykle. Uvidíte, že vás to bude bavit.  

  4. I pro návrháře. Maison Martin Marghiela a Alexander McQueen ho tuhle sezónu rozstříhali a potom sešili znovu. Raf Simmons přidal nášivky, Dior puntíky a Gareth Pugh ho vystřihl z rudého latexu. Tohle je ten pravý kousek na to zkoušet upcycling.

Text vyšel v dubnovém vydání Žena a život