NFTs + móda = VSL

Co to jsou NFTs?

Zkratka pro non-fungible tokens (nezaměnitelné žetony) se do mainstreamové debaty dostala na začátku tohoto roku. Ale jak napsala na Twitter módní redaktorka The New York Times Emilia Petrarca v březnu tohoto roku: “Nejotravnější věcí na NFTs je to, jak všichni předstírají, že ví o co jde!” 

Jde o aktiva, která mají svůj unikátní zápis na blockchainu. Pojďme si tuhle větu rozebrat na prvočástice: 

  • Aktivy mohou být virtuální obrázky, videa, zvukové stopy nebo nárok na fyzické předměty. Jedním z nejslavnějších příkladů je NFT obraz od umělce Beeple, který Christie's vydražila za $69 milionů. Přestože existuje jenom na internetu.  

  • Unikátní zápis často označuje vlastnictví daného předmětu. Takže ten, kdo si obraz od Beeple vydražil, má teď v blockchainu záznam o tom, že tento obraz patří právě jemu. Non-fungible token v blockchainu tady funguje jako notářský zápis. Jen kdyby notářů, kteří vám vlastnictví ověřili, bylo současně několik miliard. 

  • Blockchain je unikátní technologie, která tyto notářské záznamy sdružuje do řetězce neměnných záznamů. Díky tomu je vlastnictví digitálního záznamu jednoznačné a tento záznam je přesně to co dává NFT hodnotu. Dává hodnotu kryptoměně Ethereum, která je hlavní měnou za kterou se NFTs kupují. 

Jaký je rozdíl mezi obrázkem na internetu a NFT? 

Je jednoduché se kouknout na virtuální obraz od Beeple a povzdechnout si: “Vždyť to je jen .jpg, tak kde se bere ta astronomická cena?” Je to stejný rozdíl jako mezi obrazem Mony Lisy, který visí v Louvre, a obrázkem Mony Lisy, který jste si našli na Google. Jeden má velkou hodnotu a druhý žádnou. Ten první má majitele, historii dražeb a příběh, který si o něm vyprávíme. A současně licenci, která znamená, že pokaždé když si koupíte tričko s obrázkem Mony Lisy, tak Louvre dostane procenta z prodeje. Jen Mona Lisa v Louvre funguje na stejném principu jako NFT.  

Proč se do NFTs zamiloval celý svět? 

Protože se kolem nich točí peníze. V okamžiku, kdy pochopíte potenciál NFTs, začnete vidět svět jako diamantový důl. Každý obrázek, gif nebo video může mít hodnotu. A tím pádem se dá prodat. Třeba NBA vzala unikátní momenty z basketbalových zápasů a převedla je do NFTs. Tyto videozáznamy si mohou fanoušci nejen koupit, ale i přeprodávat si je mezi sebou. 

Proč se do NFTs zamiloval módní průmysl? 

Maghan McDowell, redaktorka Vogue Business, tvrdí, že se módní průmysl začal zajímat o NTFs jen protože se bojí, že jim (zase) ujede vlak. Tak snad všechny luxusní značky přispěchaly letos se svým příspěvkem do debaty o virtuální módě. 

První módní NFT vzniklo v březnu 2019. Šaty od holandské značky The Fabricant se prodaly v následné dražbě za $9500.  Ale ta pravá horečka vypukla až minulý rok. Ve virtuálním světě jsme trávili minimálně stejně času jako v tom reálném, a tak virtuální móda začala rychle nabývat na hodnotě. Doma jste mohli vynést maximálně tepláky, ale online šlo střídat outfity jako na běžícím páse. Tak si zákazníci začali kupovat kabelky i do virtuálních skříní. Výsledkem je Gucci kabelka, která se v NFT podobě prodala za vyšší částku než její kožená reálná verze, nebo tenisky RTFKT, které se vyprodaly za sedm minut a vydělaly tak $3,1 milionu. 

“Lidé si myslí, že virtuální oblečení nedává smysl, ale čísla tvrdí něco jiného,” vysvětluje Matthew Drinkwater, šéf Fashion Innovation Agency na London College of Fashion. “Do tří let budou virtuální značky běžnou součástí módního odvětví.” Už dnes jen ve videohře Fortnite utratí hráči na tzv skins, virtuální oblečení pro své avatary desítky milionů dolarů.  

Sami návrháři jsou nadšení. Kreativita nemá ve virtuálním prostoru fyzické limity. Svítící, levitující, iridescentní? Nezáleží, jak bláznivý nápad máte, lze ho snadno vytvořit. Navíc díky propojení AR (augmented reality) a NFT lze šaty měnit doslova swipem. 

Navíc je nemusíte nosit jen na virtuální konference. NFTs už třeba můžete nosit na krku v podobě šperku. Ten vypadá jako obrazovka mobilního telefonu, který promítá právě jeden z digitálních obrazů. Podobné propojení fyzického světa s virtuálním prostorem očekávají futuristé už brzy na masové škále.   

Jsou to jenom virtuální šaty a kabelky? 

Rozhodně ne. A právě kvůli šíři potenciálu, který NFTs mají, jsou tak populární. 

LVMH už dva roky zpět začal zkoumat potenciál NFTs v boji proti padělkům. Společně s Microsoftem rozjeli platformu Aura, která vám pomocí blockchainu umožňuje sledovat, kdo vlastnil Dior kabelku před vámi a tím pádem, jestli je pravá. V dubnu letošního roku se k LVMH na Auru přidali i módní konglomeráty Prada a Richemont a tím si trh s padělky ukradli celý pro sebe. Díky využití záznamů o vlastnictví nebo právě potenciálu pro ověření pravosti, si budou luxusní značky potenciál NFTs vždy hýčkat.

NFTs se navíc poslední rok staly záminkou pro módní domy, jak k sobě přitáhnout pozornost mladší generace, která vyrostla na videohrách. Burberry se letos s NFT postavičkou Sharky B přidal do videohry Blankos Block Party. Louis Vuitton do vlastní videohry zařadil NFTs právě od Beeple, které mohli jejich zákazníci posbírat. 

Díky NFTs mohou navíc značky nabídnout exkluzivní obsah pro omezený počet zákazníků a ten monetizovat. Gucci v červnu letošního roku natočil video ke kolekci Aria. Čtyřminutové video vydražili v Christie's za $25 000. A francouzská asociace haute couture zase během letošního fashion weeku nabídla pomocí NFTs exkluzivní přístup do zákulisí. 

Existují obchodní domy na NFTs? 

Ano. A stejně jako ty fyzické mají různou velikost i zaměření. Opensea je největším tržištěm NFTs a i díky tomu dostal investici třeba od herce Ashtona Kutchera a fondu Andreessen Horowitz. Na raritní NFTs se zaměřuje Brytehall a na módní kousky zase Neuno. 

Jsou NFTs jen chvilkovou mánií? 

Rozhodně ne, přestože je to teď na první pohled Divoký západ, kde všechny značky zkouší, co je možné. Jen ta pravá zlatá horečka přijde až ve chvíli, kdy přijde smysluplné a snadné propojení NFTs nejen s videohrami, ale i sociálními sítěmi jako je Instagram nebo TikTok. A to je nevyhnutelně na cestě. Tak asi aspoň jeden NFT kupte, ať můžete vyprávět vnoučatům, že jste byli u zrodu. 

Co si poslechnout pokud chcete vědět více? 


Text vznikl pro ELLE, kde vyšel ve zkrácené verzi. Díky Adamovi a Spoonymu za pomoc.