NFTs a další trendy

Klikování se jmenovala série náhodný linků, co jsem pravidelně postovala dekádu zpět na svoje sociální sítě. A od té doby mi láska pro tenhle formát zůstala. Too many things, too little time. Tak je dnešní newsletter výběrem trendů, co hýbaly mojí bublinou poslední týdny a odkazy, kde se o nich dozvědět více. Ať můžete flexit (nejen) před Palladiem. 

NFTs 
NFTs (non-fungible tokens) se staly poslední týdny řešením snad všeho. Není obor, kde by tyto "blockchain-based records, that uniquely represent pieces of media" nezkoušeli aplikovat. A není divu. Kolem NFTs se teď točí hodně peněz. A pozornosti. Což je v tomhle případě to samé. 

  • NFT obraz od Beeple se vydražil za $69 milionů v Christie's a ta poprvé běhěm dvousetleté historie přijala platbu v kryptoměně. Když se dámy s perlami na krku učí vyslovovat jméno Vitalika Buterina, víš, že se něco doopravdy děje.

  • Jiná parta kluků koupila Banksyho, aby ho spálila a převedla do NFTs. A tím tak na něm doživotně vydělávala. Protože čím víc NFTs někdo sdílí, tím více vyděláš. A tak se uměním stávají i virální memes a investoři vedou debaty jaké by to bylo vlastnit Monu Lisu jako NFT a přitom jim blikají v očích dolary.

  • NBA zvěčnila unikátní momenty z basketbalových zápasů na kartičkách, co připomínají ty naše papírové devadesátkové. Jen jsou virtuální. Je to mánie, a tak do NBA Top Shot investoval i Michael Jordan. A ten nikdy neprohrává, ví všichni kdo viděli The Last Dance.

  • Tech bros, moje oblíbená parta ze Silicon Valley, po půstu a pobytech ve tmě naskočila i na NFTs. Samozřejmě. Aspoň Jack Dorsey, zakladatel Twitteru, vydražil NFT svého prvního tweetu na charitu za skoro $3 miliony.

  • Bohaství se dává na odiv, a tak NFTs už můžete nosit na krku jako šperk. Po rapperech, co nosí boty z krve a Hermés kabelek přichází další okázalé mrknutí.

  • Další magie NFTs: dostopovatelnost. Váš doživotní podpis. Místo dohadů, že tento náhrdelník možná vlastnila Lady Di, teď máte důkaz. A tak Zoe Scaman vyhržovala mužům, co jí pošlou nevyžádaný dick pic, že je zvěční skrz NFTs. Včetně jejich jména a adresy.

  • Sex tape jste čekali, že jo.

Jak píše moje oblíbená redaktorka: "The most annoying part about NFTs is everyone parading around like they knew that "fungible" was even a word." 

  • Tak abyste nebyli mimo tuhle rozvířenou debatu, pusťte si nejlepší vysvětlení NFTs na a16z do sluchátek.

  • Cointelegraph třeba o tom, že "we will see a number of blue ocean opportunities in the NFT space."

  • A Scott Galloway nemohl chybět. Stejně jako Naval a jeho 2400+ RT na jediném threadu.

  • Příště bude tento newsletter o Creator Economy. Nejen protože "Roblox game creators earning $250M in 2020. Patreon hitting 6M patrons. Discord reaching 140M users. Etsy surging during COVID." Ale hlavně protože s ní tokeny úzce souvisí. Třeba Grammy oceněný umělec R.A.C. umožnil přístup skrz social tokeny do privátní konvrezace na Discord.


Vakcína? Tell me more...
Zdraví nad zlato, věděly už naše babičky. Ale poslední měsíce dostalo velmi konkrétní podobu. ​Nejdřív řecký premiér odhaloval chlupatý hrudník u očkování, potom Dolly Parton pochopila k čemu jsou dobré cut-outs na rukávech (a investice do farmacie) a vitamín D je víc hot (a sold-out) než Nike x Off-White kolaborace. A (americký) TikTok ovládla debata o tom, jestli je víc cool Johnson&Johnson nebo Pfizer. Lenka mi vyprávěla, že v Dubaji dostaneš za to, že se necháš naočkovat (Sputnikem) zaplaceno a s očkovacím průkazem máš slevu 25 % na konzumaci v restauraci.

Češi si o tom mohou nechat jen zdát: očkovací kalkulačka hlásí, že se na řadu dostanu nejdříve v říjnu, a tak když web s levnými letenkami poslal na Apríla newsletter, že dubajské letiště očkuje všechny i v tranzitu, byla jsem první, kdo na to skočil. A tak si moji kamarádi místo mýtů o spermatu v kebabu vypráví po večerech historky o tom, že někdo slyšel, že existuje smsková služba, která hlásí volná místa v nemocnicích, pokud někdo nedorazí. Existuje, ale ne tady: o turbovax napsal i NY Times a programátor, co napsal bota, který tweetuje volná místa na očkování, je teď podle The Cut hottest bachelor around. 

Zdraví je teď nejžhavější zboží, tvrdí každý trendspotting report a kluci, co si do bio na Tinder píší, jak dopadl jejich poslední antigenní test. A tak Francouzi otevřeli brány muzejí těm, co chtějí darovat krev a Oura ring na tracking spánku i Fitbit hlásí rekordní prodeje. 

  • Kam se posouvá wellness a zdraví rozebírá WGSN v podcastu.

  • Jídlo, které léčí, je jedním z trendů, které předpovídá německý Zukunftsinstitut.

  • I když dostanete vakcínu, neznamená to, že si můžete vyskakovat, mrká The New Yorker.

  
Brácha nad zlato
Už rok se dá jít na rande akorát do Stromovky. A tak jsme to kolektivně vzdali a našli +1 doma. Je mi 36 a na výlety teď jezdím s bráchou. A nejsem sama. Většina mých kamarádů teď znovuobjevila sourozence. Chodí s nimi na večeře, plánují výlety a nebo i spolubydlení. Spojila nás samota i starost o rodiče. Taktizování, jak je poslední měsíce odradit od výletů do Alberta i od Parlamentních listů. A výsledkem je jedna z věcí, co bych si přála, aby tohle období přežila. Blízkost, co jsme měli naposledy když nám bylo dvanáct. 

  • NY Times píší, jak pandemie testovala (mladší) sourozenecké vztahy: "It’s nice to have time to notice the little things."

  • Blízkost s rodinami teď znamená i návrat komunitního bydlení. Nejen kvůli růstu cen za nájem, se sestěhováváme. O komunitním bydlení píší Material Times.


White boy summer 
Chat Hanks (syn Toma Hankse) byl neviditelnou D-list celebritou do momentu než vyhlásil White boy summer. Později k tomu přidal merch popsaný logotypem, co připomínal SS a tím zvedl obočí zbytku světa. Ale v něčem popsal aktuální zeitgeist. Je jedno s kým čtu rozhovor, ale společně s nervozitou ze společenského života, je ve vzduchu cítit něco, čím obyvkle voní léto před osmnáctými narozeninami. Drugs, parties and one night stands. Po ročním pobytu mezi čtyřmi stěnami touží všichni dohnat (anti) social distancing. 

  • Začíná to outfity: The Sartorialist odjel fotit #ootd do Miami a já přemýšlela o tom, kdy vyšly kalhotky z módy.

  • Hitem už jsem nejsou dick pics, ale nut videos. Rozhodně je to výzva dotažená až do konce.

  • Přidal se Lil Nas X a jeho rekordní release, kdy po cestě do pekla tančí u tyče v latexu.

  • I introverti už by se rádi vydali mezi lidi a na party píše Buzzfeed. I když se bojí, že už to neumí.

  • Přestože GenZ chce být ve vztahu, roste počet paniců, co by konečně rádi změnili status a užili si před tím než začnou na TikTok postovat #couplegoals.


Terapie 24/7
41 % terapeutů podle Americké psychologické asociace hlásí vyhoření. I protože počet lidí, kteří se u nich hlásí s úzkostmi vzrostl o 74 %. A ti, co podnikají jsou zasažení nejhůře. Kdo chodil na terapii před pandemií, přidal počet sezení. Kdo na ní nechodil, tak už stáhl Terapio, nebo aspoň Bloom

Tak se největšími influencery posledních dní stali lidé s psychologickým diplomem. "Moje terapeutka říkala, že tenhle čaj/kapky/appka je úplně skvělá," švitoří moji kamarádi a dodávají s vážnou tváří, že na jizvy z dětsví pomáhá CBT. Vzájemně jsme si začali (amatérsky) pomáhat.    

  • O růstu aplikací, co (ne)umí terapii na dálku píše The Cut.

  • O tom, jak mluvíme jako na terapii, píše The New Yorker. "We joke about our coping mechanisms, codependent relationships, and avoidant attachment styles."


Athflow
“Zákazníci hledají multifunkční oblečení,” vysvětloval průzkum GlobalData nástup athleisure. A tak se nám v šatníku objevilo Athflow. Volné kalhoty, overaly a oversized svetry jsou perfektní na jógové protažení, ale současně není nutné je převlékat na pracovní hovor. Perfektní dualita jediného outfitu. 

  • O Athflow jsem psala v ELLE.

  • WGSN předpovídá v podcastu, kam se posouvá casual wear.


00s: Futuretro
Módní trendy se vrací každých dvacet let. A tak je podle GenZ nejvyšší čas vrátit se mezi Spice Girls do 00s. Vrací se Hoobastank, Britney, Vivienne Westwood a emo. A s nimi i vzhled, co se snažím zoufale vymazat z rodinného alba: modré stíny a bokovky. Jen v podání GenZ připomíná Clueless pod mentoringem Neo z Matrixu. 

  • Van Schneider o trendu, který vrací do hry vyklápěcí motorolu, průhledné batohy a Bufallo boty na platformě."You can see it today in fashion. You can spot it in video games. It's present in design. You'll hear it in music. It’s woven its way into the Crypto Art movement. It’s a bit grunge, a bit anime, a bit pop, a lot of tech. It's has a cheap feel to it, in the most endearing way possible."

  • Princess Nokia okopírovala JLo. Case study toho, kam se posunul náš vkus, i co nám tehdy připadalo normální. (Díky Pierrovi za tip)


Pokud vás trendové výběry baví, laďte nás od dubna s Theou na Hospodářkách. Budeme si spolu v podcastu povídat třeba o tom, co je #Trending v gastru nebo interiérech. Na HeroHero vybírám ty nejlepší trendové studie, co jsem objevila za poslední dobu. A celý text vyšel v mém newsletteru.


Ilustrace Alissa Levy.