Trend deep dive: Štěňátka a další mazlíčci

O Velikonocích snackoval Šnyt jehněčí s kopřivami. Mňamky od Negronki jsou samozřejmě bio, gluten a lactose-free a ve tvaru králíčků. Příští týden mu dorazí od Systers speciální granule pro jeho střevní mikrobiom. A jídlem to jenom začíná: jeho šampón od Strudel & Friends má stejné složení jako ty moje od Aesop a Le Labo. Postroj na běhání jsem dlouho konzultovala s odborníky z Loype. Kvalitu spánku a množství pohybu mu měří Tractive. A teď zrovna zkoumám, kdy už do Čech dorazí kolekce pelíšků Hay.

Rolujete očima? To je jen slabý odvar toho, jak dneska vypadá péče o psa. Třetina majitelů chce, aby jejich mazlíčci měli stejný lifestyle jako oni a tak dnes najdete úplně všechno. Od jídla až po skincare.

Každý třetí Čech má psa

Na konci loňského roku v Jižní Koreji kočárky pro domácí mazlíčky na tamním největším internetovém obchodu Gmarket předčily dětské kočárky. V prvních třech čtvrtletích roku tvořil prodej kočárků pro domácí zvířata 57 % celkového prodeje kočárků.

Nepřekvapivě. Samota znamená, že hledáme společnost a ta lidská se hledá jen těžko. A tohle pandemie ještě akcelerovala. Tak dnes vlastní 66 % amerických domácností mazlíčka. A v Česku má psa každý třetí obyvatel - to je nejvíc v Evropě. Navíc téměř desetina lidí, kteří mazlíčka nevlastní, to do budoucna plánuje.

Více než polovina majitelů domácích zvířat považuje své mazlíčky za stejnou součást rodiny jako lidi. A výzkum z minulého roku ukazuje, že polovina Američanů věří, že jejich zvíře je zná lépe než kdokoliv jiný, včetně partnera nebo přátel.

A tak za ně utrácíme podobné částky jako za zbytek rodiny. V roce 2022 za ně Američané utratili téměř 137 miliard dolarů, což je téměř o 11 procent více, než v předcházejícím roce. A o polovinu více než v roce 2018. Jen během letošního Halloweenu utratili lidé za psí kostýmy 700 milionů dolarů. To je absolutní rekord. Ještě v roce 2017 to bylo 440 milionů.


Co to sebou nese za trendy?

Všechny trend reporty mluvím o jednom společném tématu. Povýšení mazlíčků na lidi. Po pandemii vzrostl trend Pet Humanization podle NWO o 700 %.

A tak pro psy existuje všechno, co existuje pro vás. Vlastní vybavení na camping od Snow Peak, luxusní doplňky Hermés, časopis pro psy o kultuře Four&Sons. A nebo to, co mít musíte, ale nechcete - je tu psí hospic, vozíčky i protézy.

Usmíváte se, ale snad není Pet kategorie, která by poslední roky nerostla. A tak vznikají pro Pet insutry i specializované investiční fondy a startupové akcelerátory (1).


Pet Tech. Gadgety, které řeší vybavení domácnosti až po rozeznání zvířete - jeho polohy i potřeb. Zájem o Pet Tech vzrostl po pandemii o 600+ %. Global Market Insights estimates a CAGR of 20% from 2022 to 2028 for the Pet Tech market.

  • Strava ohlásila spuštění aplikace jen pro psy. Tractive, který má Šnyt sleduje kvalitu spánku, množství pohybu a dává ho do žebříčku vůči psům ve stejné lokalitě, věku nebo plemeni. I díky tomu vím, že náš pes byl jako štěně o 3 000 % aktivnější než je normální. Dalším krokem jsou Minitailz - chytrý obojek, co sleduje funkci srdce.

  • Na vzestupu jsou pro pandemické mazlíčky udělátka, co jim zlepší pobyt doma. Třeba robot Oro mu bude házet míčky.

  • Nejvíc trending jsou Smart Feeders kvůli návratu na práce. Nejenže psa sledujete na videu, můžete na něj mluvit, ale když je good boi, tak mu můžete na dálku dát mňamku. Microchip Pet Feeder zase servíruji mňamky jen vašemu psovi díky spojení s mikročipem, který má v obojku.



Pet Food. Dovážkové služby, organické granule, kefír, vývar, přídavek kolagenu nebo vitamínů a nebo jídlo na míru se dostane do mainstreamu. Včetně rozšířeného testování na alergie, nebo intolerance, jak jsme zvyklí u dětí. The pet supplement industry is set to hit $1.05 billion by 2027, according to an analysis by Grand View Research. Bloomberg dodává: as pet owners continue to be reluctant to switch diets for their pets, (this) may allow the global pet food market to top $135 billion by the end of the decade, an increase of 52% from current levels.

Růst budou inovace, které vytváří Pet Food z ingrediencí, které byste tam nečekali - jeden investor mi vyprávěl o syntetickém mase, které je pro konzervy ideální a narozdíl od Beyond Burger nemusí jako maso chutnat. Vzorem může být třeba BioCraft Pet Nutrition. Jídlo vzniká také z řas nebo cvrčků, které jsou nejen super výživné, ale i levné. A hlavně splňují rostoucí poptávku po high-protein, gluten-free, no-additives krmivu.

  • Společnost Pawfy nabízí probiotické žvýkačky pro psy. Na asijský trh loni vstoupila instantní polévka pro psy. Černý uhlík je inovace, která vznikla na ČZÚ a pomáhá s trávením. Analytika ukazuje raketový růst pupsicles - zmrzlin na ochlazení. Společně s ochlazovacími podložkami je to další nepřekvapivý trend.

  • V Česku svému psovi můžete koupit třeba krabičkovou dietu Barf od Mixáno, nebo si granule nabrat v beozobalových pet storech. Na trhu jsou i personalizované granule - třeba PawCo Foods využívá AI pro nejlepší výsledky. Pejskové samozřejmě mají i svoje pekárny a dorty (v Česku třeba Dogtown). I když 39 % lidí dává svému psovi doma připravené jídlo: tak tuším, že packy, ze kterých upečete vlastní dog-friendly Krtkův dort jsou velká příležitost.

  • Restaurace Fiuto podává výběrové pokrmy také psům. A nejsou jediní. V San Franciscu je dokonce kavárna, která nabízí degustační menu za 75 dolarů. Salty Paws je zase psí zmrzlinárna. A Starbucks uvedl už v roce 2015 Pup Cup - na menu je hrnek šlehačky, co si může váš pes vzít to-go.


Pet Accessories. Vlhčený toaletní papír, zubní pasta, voda proti zápachu z úst. To vše v sustainable a bio kvalitě.

  • John Lewis reports dog coat sales are up 420 percent year on year, with dog jumper sales up 2,200 percent. A tak oblečky pro psy má snad každý: Moncler, Barbour, Ugg, Heron Preston, Arket, Zara i H&M. U všech platí, že můžete samozřejmě se psem ladit.

  • Pejskovi také můžete pravidelně objednávat dárkový box plný nových hraček a mňamek (u nás ho má třeba Dogsie).


Pet Anxiety Treatment. CBD v granulích a další ingredience, které znamenají zklidnění separační úzkosti. Návrat do kanceláří znamená, že pandemická štěňátka musí čas od času zůstat sama a nedobře to snáší. Můj oblíbený psí trenér Will Atherton říká, že je snadnější řešit agresivní psi, než ty s úzkostmi.

Není to jen nutnost zůstat doma. Některá plemena nejsou ideální na život ve městě, některá plemena nejsou pro lidi, co tráví čas na callech, apod. Tak cokoliv, co uklidní a zabaví, půjde nahoru. Jako třeba Herding Balls. A nebo druhý pes.

  • Bylinkové kapky na uklidnění, antidepresiva, nebo psycholog jsou dnes už běžné. Ale teď se do hry dostávají třeba kartářky. Například Nikky Vasconez o sobě mluví jako o zvířecí terapeutce a médiu. Za 90 minutové sezení si účtuje 550 dolarů a má na 7600 lidí na svém pořadníku. Se zvířaty řeší jejich problémy s chováním, ale také preference o péči na konci života. 

  • YouTube mám plné slow TV pro psy, kterou jim pustíte, když nejste doma. One by One má zase za osm dolarů měsíčně připravené uklidňující playlisty. Do budoucna nabídnou obsah pro smart speakers jako je Alexa.


Pet Ceremonies. Hotely a školky jsou už běžné. Ale co teprve graduations, pohřby a svatby v mainstreamu. A k tomu mateřská a střídavá péče. Nebo série potrétů od fotografa / malíře při příležitosti životního jubilea. A k tomu odpovídající outfity. Protože pokud už psi nahrazují děti / vnučata, tak je to další logický krok.

  • V Dubaji vzniklo zařízení Little Gems, luxusní centrum pro malá domácí zvířata. Ta k dispozici mají venkovní i vnitřní hřiště, relaxační zóny i bazénky. Hýčkání si v dnešní době mohou užít i morčata, a to v lázních. O tom, že hotely pro mazlíčky jsou často luxusnější než ty pro lidi, psali nedávno i NY Times: the dogs sleep on queen-size beds and the spa offerings include mud baths and blueberry facials; one pet-hotel franchise on the West Coast will even pick up your dog in a Lamborghini.



Pet Healthcare. První věc, co jsem udělala poté, co jsme si Šnyta přivezli domů, byla, že jsem mu objednala pojištění. A jedním z důvodů, proč máme border teriéra, je i to, že netrpí na tolik nemocí. Protože kamarádů, co na veterině nechali minimálně ojeté auto, mám desítky.

  • Rostou luxusní veteriny i on-demand konzultace. V Česku fandím Tlappce - 24/7 chatu s veterinářem, co mám v mobilní aplikaci.

  • Pretty Litter monitoruje pH moči vaší kočky a tím včas upozorní na nemoc.

  • V New Yorku můžete zajít na dógu - jóga, co vznikla v kolaboraci butikové veteriny a značky Lululemon. Nebo na masáže produkty Malin + Goetz. Psi mají dnes k dispozici peeling na tlapky s mákem, okurkový cleanser na obličej, nebo lak na nehty. Svojí kosmetiku pro psy má kadeřnice Kardashians, nebo Aesop.

  • Roste zájem i o speciální obleky, které se navlékají zvířatům po operaci. A nebo genetické testování embryí i štěňat. Testovat můžete cokoliv i díky startupům jako je My Simple Pet Lab.


Pet Access. Otevření přístupu do míst, kam obvykle psi nesměli - letadla, obchody, kanceláře, hotely. I když často se záminkou, že je to Emotional Support Dog nebo Service Dog. Jako to má třeba Airbnb.

  • Na to, že váš mazlíček je Emotional Support Dog si můžete nechat vystavit papír od startupu Pettable. Může s vámi pak skoro kamkoliv.

  • Pinterest už v roce 2021 predikoval Barkitecture. Lidé upravují domy, tak aby se tam jejich mazlíčům dobře žilo. Od luxusních psích pokojů, přes speciální rampy na pohovku, až po fakt, že se Gen Y stěhuje na vesnici hlavně proto, aby se jejich psi měli dobře.


Dovolená v Chovatsku - štěně - hypotéka - dítě

Pet Humanization jako trend drivují dopředu mileniálové. Proč? 1) Je to pro ně životní fáze, kdy si vyzkouší usadit se na zkoušku. 2) Je to pro ně lék na osamělost ve městech. 3) Je to pro ně aspirativní symbol. Let's dive in.

  1. Je to commitment na zkoušku

44 % mileniálů tvrdí, že pes je trénink na dítě. I proto je největší procento majitelů štěňat mezi mladými lidmi, odhaduje se, že mezi mileniály má psa přes polovinu lidí. A čím vzdělanější a úspěšnější lidé jsou, tím je větší pravděpodobnost, že si psa pořídí. Třeba v San Franciscu víc psů než dětí.

Nad označením Dog Mom už se nikdo nepohoršuje. Právě naopak. Nevyhnutelně jsme psi humanizovali. Povýšili je nejen do postele. Je to záležitostí posledních let.

The pet-ownership rate is even higher among those with a college education and a stable income—the same people who are most likely to delay marriage, parenthood, and homeownership beyond the timelines set by previous generations. Dogs, long practical partners in rural life or playmates for affluent children, have become a life stage unto themselves. (…)

Dogs aren’t children, of course, but their popularity among those of childbearing age is indicative of the deep emotional commitments that people rush toward when given the chance, píše The Atlantic.


  1. Je to lék na osamělost

V newsletteru o samotě píšu, že jsme osamělejší než kdykoliv předtím.

1/3 Američanů žije sama, půl milionu důchodců v Británii pět dní z týdne na nikoho nepromluví. A 60 % obyvatel se cítilo osamoceně už před pandemií. Bývalý americký surgeon general Vivek Murty mluví o epidemii. Neviditelné, ale o to nebezpečnější. Samota aktuálně zabíjí více lidí než kouření.

A tak myšlenka, že nemusíme žít sami, že na nás někdo trpělivě čeká, rezonuje. It's a boost to have someone run around the house shouting with excitement just because you came home after work, vysvětluje jeden z majitelů pro Vice. A odborná studie k tomu přidává i čísla: Companionship for the respondent was the most common reason for wanting to get a dog, reported by 79.4 and 87.8% of current and potential owners, respectively.

Není to jen o samotě za zavřenými dveřmi. Tak jak mateřství může být cestou do izolace, jsou psi často záminkou, jak si svojí komunitu najít. Obvzlášť ve městech. Od doby, co máme psa, znám o 100 % více lidí, co žijí v naší ulici než předtím. Pes je teď vstupenkou do komunity, cestou ven z osamělosti, návodem, jak si vyléčit depresi (2).

  1. Je to symbol

Z vlastnictví psa se stala charakterová vlastnost. Způsob, jak se představit. Příběh o aspiraci, kterou mám v životě. O tom, že chceme trávit víc času venku, v klidu.

Bennett and Schaan discovered that their highly successful subjects actually looked to their dogs as role models for a better life, píše Scientifc American.

A tak si vybíráme rasu jako odraz té lifestyle aspirace. I proto mají někteří psi Gucci obojky a jiní Hunter.

Whatever dog you have is a symbol of your personality. As human beings we are fans of making that statement – we are attracted to a breed because it aligns with our personality, vysvětluje Julian Victoria, editorka časopisu DOG magazínu Vice.

Pro mnoho mladších lidí je to navíc signál toho, že mám život dost srovnaný na to, aby do něj něco / někdo mohl přijít. Stabilní život, kde si mohu dovolit riskovat operaci kyčelního kloubu za padesát tisíc. Dost velký příjem, abych mohla vstoupit do realitního trhu, co psům nefandí. Network lidí, co mi ho dokáží pohlídat.


Výsledkem je, že se psi a další zvířata stali poslední roky, hlavně mezi mladými lidmi, instantním Yes. Pro život i pro byznys.

Na Tinderu swipujeme kluky, co je mají v profilu. Na Reels posíláme srdíčka psím influencerům. Nejen na mě míří reklama, že bych si měla Šnyta nechat vyšít na kšiltovku, ponožky nebo kabelku.

A přijde mi to nepřekvapivě dost skvělý.

Co přijde dále?

  • Pet Cloning je na vzestupu. Alík může ožít znovu. Obvykle to přijde na 50 tisíc dolarů a musíte stihnout odběr DNA do 48 hodin od smrti. U lidí to moc etické není, ale u zvířat nám to přijde úplně OK.

  • Další fáze Pet Humanization: Gated communities designované pro život se psy. Celé dovolené navržené, tak abyste jeli se psem. Systémy sdílené péče. Tldr: cokoliv existuje pro děti, tak bude růst i pro mazlíčky.

  • E-commerce. Nepřekvapivě. Protože tohle je pořád ještě trh, který ovládá offline retail.

  • Psala jsem to už v newsletteru o Mob Wives. Pokud je něčeho moc, přijde kontra trend. Gen Z si z mileniální posedlosti doggos dělají srandu už teď, tak tuším, že jiná zvířata přijdou postupně do popředí. Třeba ta, na které nemá tolik lidí alergii.


Co ještě sledovat? 🗓 S Theou jsme o tom kdysi natočily Trendspotting. Najdete ho na Spotify. Washington Post píše o vědecké studii psí lásky. Vox píše o odvrácené straně obchodu se štěňátky. Scientific American vysvětluje, proč si zvířata pořizujeme.

Tip na konec? Jedním z největších trendů je Puppy Yoga. Že si jdete zacvičit jógu a u psa hlavou dolů mezi vámi pobíhají štěňátka. Ty si poté můžete často adoptovat. Jsou i v Praze nebo Brně.

Poznámky pod čarou:

(1) V Česku je tomu nejblíž Point One na ČZÚ. Tam se objevil i Černý uhlík nebo Dogsie.

(2) Ad léky na depresi a úzkosti: lékařské studie ukazují, že čím lepší vztah se svým psem máte, tím efektivnější podobná terapie je.


Celý text vyšel jako součást newsletteru.