#Trendspotting: Les, sex a únava

Rok krysy nás sice téměř na celé své trvání uzavřel do vesmíru našich domovů, vykrystalizoval však tendence, které ve společnosti probublávaly minimálně poslední dekádu. Fake news, Black Lives Matter, nedůvěra v lídry, digitální závislost, změna sexuální dynamiky, ale i obecná únava z čím dál větší nepředvídatelnosti života. Značky, popkultura i entertainment hledají cestu, jak deprivované diváky a zákazníky oslovit. 

Ženy nad šachovnicí

Geniální šachistka Beth Harmon proměnila klasickou (a pro dost mnohé neuchopitelnou) deskovou hru v horké zboží. eBay uvedl, že deset dnů po uvedení minisérie Netflixu Dámský gambit vyletělo vyhledávání slov „šachová souprava” o 273 procent – tedy každý 6 sekund. Tomu se říká šach mat. Guardian sérii označil za „stylové drama, které vyplňuje díru po dobových seriálech jako Mad Men a které staví oblečení do popředí.” Móda opravdu zabírá v seriálu velkou roli a společnost momentálně zahalená do tepláků a athleisure zalapala po dechu. Navíc když je v seriálu s narážkou na život ve světě homeoffice a videohovorů nejvíce záběrů snímáno od šachovnice nahoru. Výrazné živůtky, dekolty a mašle hrají prim. Všechny outfity ze seriálu jsou navíc ve virtuální výstavě Brooklynského muzea hned vedle kostýmů z podobně populární série Koruna. (www.thequeenandthecrown.com). Seriál se ale dotýká mnoha dalších témat rezonujících dnešním divákem. Třeba rasismu, genderové nerovnosti (mezi šachovými velmistry je zanedbatelné množství žen a není to chybějícím talentem), závislosti na sedativech (hello, xanaxová generace), otázky rodiny, kterou si sami vytvoříte, i soubojů velkých mocností. A také sexuality – seriál je označován za nejvíc sexy počin letošního podzimu bez reálných záběrů sexu.

Digidetox & móda

Oblíbené duo Ester a Josefina uvedlo novou kolekci – s prozaickým názvem OFF. Velké mikiny s kapucí a klokaní kapsou na zip a speciální pytlíčky z pokované látky, který ruší telefonní signál i wifi. Hygiena duše tak může proběhnout naprosto nerušeně, pokud se tedy rozhodnete vědomě vložit telefon a soustředit se na pár minut, hodin, dnů (?) jen na sebe a svoje nejmilejší. Možná vás přesvědčí i to, že už je v několika výzkumech prokázáno, že králičí díra, do které skrze zářivé displeje zapadáme ničí naše milostné, rodinné i přátelské vztahy.

Populární deprese

„Killing the sun, bury a friend, I wanna end me” nebo hit s názvem Xanny. Melancholická Taylor ve starém kardiganu v mlhavém lese. Ale taky Adele, Lady Gaga, Joy Division, Nirvana a  sebevražední emorappeři. Kniha hudebních publicistů Karla Veslého a Miloše Hrocha Všechny kočky jsou šedé rozebírá, proč pop definitivně pohltil smutek, úzkost, beznaděj a taky třeba environmentální žal a jestli se dá v současných hitech vůbec zaslechnout nějaká naděje. Pop je dnes zrcadlem společnosti, uvidíme, co nám bude odrážet na konci letošního roku.


Dostupný luxus

Vonné tyčinky Pigmentarium, které vás přenesou do marocké mediny k odpolednímu čaji. Kolaborace IKEA s Benem Gorhamem, kreativním ředitelem parfumářského domu Byredo. DIY návody na barevné stolní svíčky stočené do efektního twistu podle populárního Instagramu interiérového designéra Gustafa Westmana. Svíčky a voňavé interiérové propriety jsou červenou rtěnkou letošní krize – ta se totiž údajně prodává i v dobách největší bídy, za málo peněz totiž udělá hodně parády. O hodně hygge a líbivých fotek na Instagram se zase postará svůdný kouř kadidla nebo pastelový vosk, který si mohou dovolit i vyděšení OSVČ.

Cheryl Strayed počesku

Snad nikdy předtím nezažila česká příroda takový nával turismu jako letos. Na Sněžku vyrážejí influencerky ve vyladěných outfitech, outdoorové e-shopy prodávají krosny a trekové tenisky ve velkém a odborníkem na turistické značení na stromech je už i vaše třináctiletá sestřenice. Ještěže už máme i vlastní PCT neboli Pacific Crest Trail, kterou šla na filmovém plátně Reese Witherspoon. Cesta Českem je nový, tisíc kilometrů dlouhý a první oficiální přechod Česka. Možná bude i trail magic. Tip: Česká značka Tilak šije pro legendární Acronym bundy do lesa, které nosí třeba John Mayer nebo A$AP Rocky. 

Jako princezna Locika

Víte, co je Bed & Breakfast randění? Rande, kdy vás po deváté nemůže protějšek vyhodit z bytu, protože je noční lockdown. Karande je prý zase rande respektující koronavirovou karanténu, tedy bezpečný odstup a roušky nebo probíhá skrze obrazovku a bezkontaktně. Guardian přesunul svou rubriku Blind Date, kde matchuje náhodné čtenáře, na videocall. Sklenička vína, křupky, outfit jen od pasu nahoru a ZOOM. Odborníci se akorát bojí, jaký dopad bude mít tohle na teenagery – aby nám nevyrostla sterilní generace lidí, kteří se bojí doteku a tělesných tekutin jiných lidí. Tip: Lunchclub je aplikace, která vám domluví byznysové rande s náhodným člověkem na světě. 

Předplatit si Labella

Předplatné teď letí. Ale ne časopisů, ale třeba oblíbeného novináře nebo modelky. Boom zažívají platformy, kde můžete pár korunami měsíčně podpořit svoje oblíbené tvůrce. Výměnou dostanete speciální obsah, merch nebo vstup do klubu. Oblíbené jsou OnlyFans, Substack a nebo Patreon. Právě Patreon využívají třeba čeští rapeři Labello s Bulharem. Od nich dostanete za dvě stovky měsíčně (nejen) svoje jméno v titulcích jejich podcastu Offseason.  

Únava materiálu 

Podle WGSN teď všichni pracujeme skoro o polovinu více než před COVID. A nejsme unavení jenom z toho. Vědci argumentují, že tolik hodin denně přilepení k obrazovce nám nedělá dobře ani fyzicky ani mentálně. Odborně se vyčerpání z videohovorů říká ZOOM Fatigue a existuje hned několik důvodů, proč nás Teams a Skype tak šťaví. Chybí nám gestikulace a řeč těla: od od krku nahorů se jí tolik neděje. Vnímat deset obličejů naráz je multitasking pro mozek, co moc dlouho nevydrží. A navíc málokdy musíme tak dlouho zůstat bez pohybu. I proto zažívají takový boom třeba výlety do lesa.  

Izolační pěna & co 

Do Hornbachu teď pro izolační pěnu jezdí půlka blogerek. Nastříkat jí na zrcadlo není těžké a vypadá pak 1:1 jak z TikToku. A skvěle zarámuje #ootd. Navíc DYI je teď nejlepší způsob trávení času. Tak teď i holky, co tráví čas jenom na fashion weeku sdílí svoje oblíbené pletací jehlice, batikovaná trička a květinové věnce. Tip: Pokud chcete vzít svoje nadšení pro interiéry, módní tvorbu nebo malování o krok dále, Scholastika nebo Vzletná nabízí semestrální kurzy, které vedou špičky v oboru. A jsou teď samozřejmě online.      

Gucci FTW 

Žádná značka teď není víc cool. Potvrzuje to vyhledávání na Lyst, na Googlu i počet obálek módních časopisů. Livestream Epilogue kolekce si pustilo 35 milionů lidí a festival v čele s Billie Eilish a Harrym Stylesem zvedl ze židle i mojí mámu. Na TikToku je teď populární trend, který vás naučí se obléci jako z Gucci kampaně i když máte doma jen věci ze sekáče. Základem je šátek na hlavu, rolák a pletená vesta. 

Volit si nejen vysokou školu

V amerických prezidentských volbách volilo nejvíc lidí v historii. A historicky největší procento mladých lidí. Zajímat se o svět kolem sebe a aktivně ho měnit nikdy nebylo víc v hypu. A nejsou to jenom volby: demonstrace za klima, proti rasismu nebo diskriminaci jsou teď oficiálně nejzajímavější místo, kde být vidět a hlavně slyšet.   

1+1=$$$ 

Spolupráce značek hýbou světem už dlouho. Supreme a Louis Vuitton nešlo poslední měsíce minout, stejně jako Nike a Off White. Ale žádná spolupráce teď není víc hyped než sebeironické kolaborace, které nečekáte. Rapper Travis Scott vytvořil hamburgery a merch pro McDonald's, Supreme a Colgate zubní pastu, nebo návrhář Louis Vuitton Virgil Abloh dal svůj podpis na stoly a skříně v IKEA. A podobné spolupráce nepřináší jenom zájem: i samotné účtenky za Travisovy hranolky se teď prodávají za mnohonásobek ceny cheeseburgeru. 

Příprava na zimu 

Venku sněží, ale půlka mého instagramového feedu je v plavkách. Z otužování se stal poslední měsíce největší trend. Vlézt do studené vody má zlepšovat imunitu i schopnost těla regenerovat. Což je přesně to, co v roce 2020 všichni potřebujeme. Tip: Wim Hof alias Iceman je největší ikonou otužování. Osobní guru Toma Cruise nebo Jima Carreyho vás naučí prodýchat nejen ponoření se do zimní Vltavy. 

Otužuje se Putin, Eva Decastelo i Rytmus. Wim Hofa teď jede snad celá země a tímto tempem budou Češi nejen národem pohorek a rejoice kalhot, ale snad i nezdolnými Slovany, jak se sluší a patří. Oprašte bikiny a vyražte k nejbližší studené louži – inspirací vám může být třeba mladý šéfkuchař Oliver Pape, který se kvůli zrušeným projektům přesunul s kamarády na chatu do hor a chystá kromě „food therapy” i „cold a nature therapy”.

Máte tip, co je teď #trending? Napište nám do DM na Instagramu. 



Text jsme psaly s Theou Kučerovou pro časopis JOY.


IMG_4157.JPG
_thinkspavlina_speaksComment