Uselessfull facts: Módní edice

V inboxu a poznámkách se mi hromadí kopa faktů. A často jsou tak zajímavé, že by byla škoda je tam nechat.


Ano, prosím.

Značky M.M.LaFleur a Universal Standard nabídly zdarma oblečení a styling pro holky, které se rozhodly jít do politiky. Well done a otazník třeba na Pietro.

V letošním Forbes #30pod30 je za módu Jan Černý. A Prestižky x Virgil byl určitě nejvirálnější příspěvek minulého roku.

Richard Malone vyhrál International Woolmark Prize. Bode Karl Lagerfeld Prize. A Peter Do dostal nominaci na LVMH Prize. 

Gucci poslal pozvánku na přehlídku do WhatsApp jako hlasovou zprávu. Love. 

V roce 2007 použil Harper’s Bazaar jako modelku Marge Simpson. Měla na sobě Chanel. Teď ještě Bob a Bobek do ELLE.  

JJJound si zaslouží svůj zápis na Wikipedii jako neviditelný blog s viditelným vlivem.

Robin Givhan napsala pro Washington Post : “Fashion alone, some dress hanging on a rack, is mindless frippery. But when a garment shares space with the breadth of a woman’s avocations — when it can provide desperately needed warmth during a winter march for equal justice, when it can be a loving gift from one friend to another in a moment of emotional need, when it serves as a visual keepsake of a momentous day — well then, fashion matters, sometimes more than words.” Amen. 

Udržitelnost & co.

Designér Richard Malone zařadil do tiskovky k přehlídce i kolik vydělávají jeho švadleny (£25/hr min). Píšu to sem jako poznámku k debatě o sustainability a transparentnosti, která nás na letošním #MBPFW určitě bude čekat.

Američané si na olympiádě v Tokiu dojdou pro medaile v teniskách Nike, které jsou z 75 % vytvořené z recyklovaného odpadu.

4. března 2020 končí přihlašování do soutěže Evropské komise o nejlepší Sustainable Fashion projekt. Budu v porotě, tak mrkám. eusic.challenges.org 

V Praze bude další týden polská holka, která staví sustainable e-commerce platformu. Chcete se s ní potkat?

Westfield Chodov pořádá festival udržitelné módy. “Klade si za cíl informovat veřejnost o různých možnostech zodpovědnějšího přístupu k oblékání a ukázat, že pojmy "udržitelnost" a "móda" si nutně nemusí odporovat.”

Fashion Week

Uběhlo deset let od smrti Alexander McQueen. A Fashionista udělal obří průzkum, jestli dává Fashion week ještě vůbec smysl a TLDR: “McQueen is dead and so is my interest for fashion shows.”

Český #MBPFW má udržitelnou Zalando stage. NAUT tam ukáže Večerku a ODIVI upcycled happening.

Virgil dal rozhovor Dazed a verdikt byl jasný - streetwear tento rok prý umře: "In my mind, how many more T-shirts can we own, how many more hoodies, how many sneakers?" A tak pořád všichni zkoumají, co přijde po teniskách. Ale na pařížském FW streetwear nemizel, ale vydělával: “If you work in fashion, especially menswear, you've benefited from the hype around streetwear. According to Bain & Company, the streetwear market will reach $429 billion in sales globally by 2025.“ A i když všichni z #NYFW odešli, Nike během #NikeForum2020  představilo nové kolaborace. Třeba s Ambush nebo Sacai. Takže ještě long live the sneakers.

Média

Stuart Emmrich strávil 16 let v NY Times a teď si dal oběd s Annou Wintour a nastoupil jako editor Vogue.com. Hodně zdvižených obočí poté co přiznal, že neví, co to je CMS.

O Condé Nast teď vyšla celá série knížek od bývalých (šéf)redaktorů. Příběhy o drogách a štamgastech ve Four Seasons jen naznačují pýchu před pádem: “Since 2009, Condé Nast has gone from publishing 22 magazine brands (including one digital-only publication) to 16 magazine brands (six of which are digital only). In 2017, the company had about $120 million in losses.”

Byznys

“In January of this year in China, Celine went from 10M€ in revenue to 900K€. That’s -91% so all the budgets are frozen. Arnault is funding vaccine research. LVMH has so many boutiques shut in China — Coronavirus — it has reduced runway show budgets for its houses and is expecting a big slump in revenue. The word on the street is 45% if the epidemic continues until June.” pam_boy 

Po ošklivém roce 2019 má Victoria’s Secret nového majitele.

Felix Capital, který stojí třeba za GOOP, hledá dalšího VC. A BoF hledá novináře s fokusem na marketing a PR. #dreamjob

Nordstorm vstupuje do resale. V ČR pořád nikdo a jsou značky, u kterých to nechápu. 

27,4 mld Kč, to je obrat české módní e-commerce za rok 2019. Podle Glami v roce 2023 vystoupá na 38,5 mld korun.

Glossier si nárokuje ochranou známku svojí růžovou taštičku.

Business of Fashion vydal Diversity report. TLDR: je to stejně špatný jako všude jinde.

“Nine out of ten designers I meet have no business strategy at all,” říká Olya Kuryshchuk, z 1 Granary na BoF. “They approach their work in a very artistic way, hoping that things [will somehow] work out.” 

Mix and Match

Největší hype si zasloužily ochrané masky, na které si natisknete obličej, aby vám fungovalo Face ID na iPhone. Víc 2020 startup tu už asi nebude a to je teprve únor.

Nike x Jesus tenisky oficiálně neexistují, doopravdy mají obří resell. Stojí za nimi Gabriel Whaley a dal (nejen) o tom rozhovor NY Times

Do dubna je ve Ferragamo muzeu ve Florencii výstava o udržitelné módě a látkách budoucnosti. 

WGSN vydal další trend report.

Koho z módních novinářů sledovat na Twitteru?

Up and coming: koho sledovat?

Tongoro je africká značka, která oblekla třeba družičky Bettiny Looney. Lokální a uplatitelná.

Je mu 26 a ukradl si touhle zelenou róbou NY fashion week. Christopher John Rogers vyhrál CFDA/Vogue Fashion Fund award minulý rok a je jasné proč.

1/OFF přešívá luxusní kousky, které nikdo nechce. Značka bývalé šéfky Brand partnerships ve Vestaire Collective nasedla na upcycling tak dobře, že si zasloužila celostranu ve FT.

KHYELI je londýnská haute couture, kterou šije bývalý architekt Ahmed Alkhyeli.

KHAITE šije virální kašmírové podprsenky. RTW z NY už čtvrtý rok sbírá srdíčka holek, kterým chybí Phoebe.

ARTURO OBEGERO končí Central St Martins s černočernou kolekcí inspirovanou flamencem.