Archive sale na čtyřikrát

Luxusní značky se dají ulovit dvakrát ročně ve výprodeji na Net-a-Porter, celoročně za cenu obřích časových nákladů na Vestaire Collective a pak během Archive Sales. Starší kousky se zjeví často po jednom kuse na webu za zlomek originální ceny a potom zase rychle zmizí. Mnohohrát jsou to jenom vzorky, které nikdy nebyly vyrobené, barva, co se nedostala do prodeje, nebo XL, které na Farfetch nenabízeli.

S CO-VID19 krizí si globální i lokální značky srazily marži a vytáhly eso v podobě Archive Sales. Vybírám ty, kde jsem poslintala klávesnici. Všechny linky jsou #notsponsored (kéž by) a kromě Nehera nabízí i pánskou kolekci. A pokud vás trápí svědomí, NY Times píše, že vlastně pomáháte ekonomice nepadnout. Amen.


PS: Můj trik je prolistovat aktuální kolekci a koupit si (skoro) všechno, co vypadá stejně, akorát ve slevě. Kouknout do pánského: obvykle mají svetry ještě o dost levnější (pink tax asi). A zapsat se do newsletterů: většinou je tam ještě nějaký welcome dárek. Ve Stories na Instagramu (obvzlášť lokální) značky často prodávají archivní kousky a na web se tak už nic nedostane.

3.1. Phillip Lim

Kašmírový svetr za EUR 89, trenčkot z kolaborace s Woolmark, který sdílí i moje milovaná Ruba a hlavně i velikost XL. Americká značka dvou mladých návrhářů už od roku 2005 šije cool věci pro moderní holky a kluky a sbírá za to spoustu cen. A na novou kolekci teď mají 25 % off s kódem SPRING25.

Nehera

Slovenská značka, co ukazuje na pařížském fashion weeku uvolnila do Archive Sale mimo jiné i sukni za EUR 130. Což je asi tolik, kolik u nich normálně stojí klíčenka. Za registraci do newsletteru teď dostanete slevu 25 % na novou kolekci, včetně tenisek.

Sies Marjan

Sies Marjan je i ve výprodeji dechberoucně drahá, ale extravagantní značka je sázka na street style fotky ze zářijového fashion weeku. Přestože jí založil holandský návrhář Sander Lak v roce 2016, už teď ho vystřelila mezi výběr BoF500. Takže to svýmu klukovi můžeš vysvětlit jako základ investičního portfolia. PS: S kódem ARCHIVE20 máte slevu 20 % na všechno na webu. Včetně Archive Sale.

Derek Lam

Americká značka má ve výprodeji třeba pyžamo, co se nosí na večírky. Na WFH není nic lepšího. V roce 2003 jí v NY založil Derek Lam a od té doby dostala ocenění třeba od CFDA.

PBG

PBG je česká značka, která aktuálně vyprodává se 40% slevou kabelky, které mají jen neviditelné škrábnutí. Favorit lokálních It girls a hlavně minimalismus, co vydrží cool než tohle celé přejde. Tip: Kdybych už neměla podobnou, rozhodně by mi neutekla tahle malá černá.

Nehera. 3.1. Phillip Lim. Sies Marjan. Derek Lam. PBG.


Sice ne Archive sale, ale pořád sale s bonusem

Everlane

Americká sustainable a transparentní značka má slevy i během roku. Jen úplně opačně. Nabízí trička nebo džíny, které chce vyřadit ze stálé kolekce za Choose what you pay. Tak si zvolíte, kolik chcete zaplatit, ve chvíli, kdy víte, kolik přesně jde těm švadlenám, co šaty vyrobili. Teď navíc mají 25 % na všechno na webu. Můj tip: Kašmírové svetry za $100 (před slevou) jsou legendární a mě Vilík přivezl z NY tenhle teddy bear. Jen si dejte pozor na extra daně.

Arket

H&M experiment namířený na mileniály prodává kytky vedle kašmírových svetrů a v každé prodejně servírují flat white. Prodejny teď mají zavřeno, ale místo toho nabízí Arket EXTRA10 na všechno ze slevy a navíc poštovné zdarma. Můj tip: Prodloužený svetr z alpaky v zářivě zelené za necelých EUR 25.

Nike

20 % off i na všechno ve slevě s kódem EXTRA2020 platilo přes víkend. Ale přijde to určitě zase. Buy now, thank me later. Obvzlášť sportovní podprsenky a jako jedna z mála sportovních značek i dobře vypadající plus size.

Everlane. Nike. Arket.

Proč tohle píšu?

Mám slabost pro časopis DTest, Strategist od New York Magazine a všechny články, které začínají 10 things you need to buy from the Net-a-Porter sale which Anna Wintour approves. Materialismus s dlouhatánskou customer journey, kterým trávím víc času než kdy někomu přiznám. Ale abyste vy nemuseli, vybírám svoje oblíbené objevy.

Ilustrace na thumbnail je Alkarus.