Poznámky o módním byznysu. Karanténní edice

V newsletteru, po papírcích a poznámkách se mi hromadí kopa faktů o módním průmyslu. A často jsou tak zajímavé, že by byla škoda je tam nechat.

Up and coming značky

Seznam nejvíc hyped značek současnosti vydal Lyst a Highsnobiety. Žádná dojmologie, ale data o engagementu na sociálních sítích, nebo počtu vyhledávání na Google. První místo pro Jacquemus není překvapení pro nikoho, ale hoď kamenem, kdo sleduje Amiri, Needles a nebo Rhude.

Jeff Bezos z pandemie vychází jako první trillionaire. Spojil se s Vogue a na Amazonu teď koupíte dvacet (!) nezávislých designérů pod záminkou podpory. Je to horší než finanční podpora pro malé značky, kterou dali dohromady v Británii, ale rozhodně dál než žádná tady. Protože PR nájem nezaplatíš.

Strávila jsem několik dní v porotě Evropské komise pro udržitelnou módu. Mezi top 30 je vlna z jehličí, aplikace na swap nebo dánský fashion week, ale ty nejzajímavější poznatky si odnáším z nekonečné ZOOM debaty s jinými porotci si odnáším na téma byznys. 1) "Sustainability = udržitelnost finanční, stejně jako environmentální," bylo napsáno už v manuálu pro porotce. A tak dojemné projekty bez byznys plánu rychle ztrácely body. A správně. 2) "The main purpose of fashion week is to sell, not anything else," velmi radikálně odmítal cokoliv jiného šéf skandinávského Fashion Council. Amen. PS: Z Česka došla přihláška od Terezy a Veroniky. I když nepostoupily, stojí za to jejich projekty sledovat.

Média

O tom, co to je Hypebeast a jak vůbec tohle označení pro "Sneakerheads who only rock hyped up shit to get props b/c they got no self worth or sense of style" vzniklo, píšu pro LAB24.

Portugalský Vogue pokračuje v sérii obálek, které strkají zbytek ténhle frančízy do kapsy. Ale než uvidíme tohle, bude to ještě chvíli trvat.

Módní časopisy vyhazovaly. Od Condé Nast, QZ po VICE. A Anna Wintour si snížila plat o 20 %. Ehm. Kdo pořád práci má a skvělou je Lauren Indvik.

Mix and Match

Google se spojil s Levi’s a od teď můžete díky Jacquard platit svojí (džínovou) bundou.

Kam se stavit? Konference UN o sustainable fashion, nebo Fashion For Good panel.

Chcete si po karanténě udělat radost? Prošla jsem celou virtuální Pařížskou a našla kousky do tisícovkysample sales nebo sepsala koho podpořit teď a tady.

Následky COVID

Real time data pro módní retail ukazuje Edited. A rozhodně tím zase potvrzuje status mého oblíbené analytické kratochvíle. O přímé úměře mezi počtem (ne)prodaných podprsenek s kosticí a teenagerů, co odmítají definovat svoje pohlaví jsem psala před rokem.

RIP JCrew. A nejen oni. Na druhou stranu každá značka, která zatím padla, už dlouho kulhala. Zajímavější bude sledovat, kdo zůstane do roka a do dne. Jestli propustit 14 500 lidí z 16 000 může zachránit TopShop a jestli superluxusní značky vyjdou z krize opět silnější.

Podle Mickeyho Drexlera, exCEO GAP a JCrew, se na 100% už po krizi nepotkáme s obchodními domy. Tak teď i kvůli Call To Shop sleduju, jak se mění retail. Virtuální schůzky s prodavači už nabízí LNDR, Antipearle nebo se prodává přes livestreamy.

Roušky už nejsou nutnost, ale móda. A jak dosvědčí půlka celebrit a introvertů, přichází s nimi i vysněná anonymita. Kdybych si mohla vybrat jednu, byla by to Melitta Baumeister.

Módní značky doufají, že by tohle mohl být restart pro celé odvětví. Tak navrhují nový kalendář fashion weeků, nebo přístup ke kreativitěFingers crossed. Ale bojím se, že bude muset (pomalá) móda sestoupit z piedestalu a přestat pohrdat IT oddělením, aby vůbec měla šanci věci opravdu změnit.

Další novinky (ne)pravidelně rozesílám v osobním newsletteru.

1,224 Likes, 70 Comments - Liz Beecroft (@lizbcroft) on Instagram: "it's FRI.day 💙"