Jarní mikrotrendy

Všemi mými myšlenkami teď hýbe jaro. Skládám kytice z Lega i posílám ty opravdové. Prožívám s holkama jejich čerstvá miminka i sleduji, jak se nám pod rukama klubou nové projekty. Usmívám se do telefonu i na paní v lékárně, co mi prodává rodinné balení Xyzalu. Odškrtávám si bucket listy doma i po světě. A mezi tím vším pozoruji, jak nás všechny jaro překrylo růžovým filtrem dojetí. 

Na jaře vždycky věřím v happy endy a po návratu z Ameriky dvojnásob. Přestože se dnešní výčet Jarních mikrotrendů může zdát opakem. 



Opulence versus realita

Dělala jsem se studentkami Akademie pro budoucí zakladatelky pre-mortem analýzu jejich startupů a hororové scénáře důvodů, proč do roka zkrachují, zahrnovaly snad všechno. (Ne)existujícího manžela, třetí světovou válku, a hlavně měnící se zákazníky a jejich schopnost nakupovat.

Inflace roste tak děsivě, že nejen Dan Prokop vytahuje na světlo dopady, které může mít ztráta pár tisícovek pro mnoho Čechů. Cítíme strach a není divu: 1/3 mladých lidí viděla během pandemie svoje rodiče přijít o práci, nebo aspoň přejít nuceně na zkrácený úvazek. A starší si pamatují dopady krachu ve 2008. 

Nejsou to jenom lidé na okraji společnosti. Y Combinator rozeslal svým startupům varovný dopis, že investoři už rozhodně nebudou tak milí a že by měli přestat utrácet za avokádové toasty a připravit se na tvrdé měsíce a otázky na realitu a ne jenom na hokejkové vize. 

Letošní MET Gala se neslo v tónu Gilded Glamour a kritika nešetřila dietu Kim K, neschopnost celebrit dodržet dress code, ale hlavně opulenci, která se za nic neschovávala. Šaty za tisíce dolarů, lístek za další tisíce a hlavně Mariánský příkop mezi MET Gala a světem tam venku. 

Móda vždy odráží dění ve společnosti a ironicky byla tahle absence reflexe na večírku Vogue nejlepší ilustrací toho, jak velká propast se nám otevřela mezi Opulencí pro pár vybraných a Realitou všech ostatních. 

V Česku vzrostla příjmová chudoba během Covidu dvojnásobně a každá šestá domácnost je už teď pod hranicí částky, za kterou se dá přežít. Pokud se koukneme na důchodce, nebo samoživitele, číslo ještě roste. Už před pandemií bylo 10 % Čechů v exekuci. Třetina rodin si nemůže dovolit jet ani na tuzemskou dovolenou. A 41 % střední třídy už začíná mít problémy kvůli zdražujícím se energiím. A to nás zima teprve čeká. 

Poslední roky mluvíme o autenticitě jako zaklínadle, aby influenceři a celebrity neměli ve výsledku s realitou vůbec nic společného. YSL rtěnky jsou #gifted, stejně jako výlet do Benátek. Tohle není kritika, je to pro ně práce a dělají jí skvěle, ale předstírat, že jejich feed má něco společného s životem většiny lidí, by byla lež.

Pokaždé, když mě začne někdo nový sledovat na sítích, projedu mu / jí feed. A víc holek si tam fotí, že si koupily čokoládu Milka než večeři v Esce. Víc lidí postuje haul z New Yorkeru než z Pařížské. Víc rodin bylo o víkendu na Karlštejně než v Cannes. A přesto se promovaná autenticita snaží tvářit jinak.

Nemám ráda, jak se snažíme někomu strkat, že by neměl mít z Milky a New Yorkeru radost. Protože přece cukr, udržitelnost, nebo hype, ušklíbáme se. Pamatuju si na dobu, kdy jsem si půl roku na brigádách šetřila na šaty z Terranovy. A když jsem si je konečně koupila, měla jsem z nich větší Vánoce než z těch, co jsem si za nepoměrně větší cenu pořídila minulý týden.

Bell Hooks píše v esejích All About Love, že láska je hlavně empatie. A tu budeme následující měsíce potřebovat. Protože pro čím dál více lidí bude YSL rtěnka nemožná aspirace. A postovat jí se stane zdviženým prostředníčkem nezaplaceným složenkám, frontám na Úřadu práce a exekucím. Tak na to příště mysli, až budeš psát další seznam Bez čeho nemůžu žít.


Co číst, pokud vás tohle téma zajímá: 

  • Knížku Educated jsem dočetla na cestě do Ameriky a z autobiografie holky, co vyrostla na okraji společnosti mrazilo. Vyšla i česky.  

  • Autorka Educated Tara Westover v The Atlantic vypráví o místech, odkud recese nikdy neodešla.

  • Hana Michopulu a její projekt o tom, jak vařit šetrně. 

  • O tom, proč udržitelnost je jenom pro horních deset tisíc, jsem psala nedávno. 

  • Reality Show Love Island se rozhodla dát vale fast fashion a účastníky teď obléká do oblečení z druhé ruky. 

  • Meziročně mi vzrostl nájem skoro o 30 %, tak se nedivím, že čím dál více lidí řeší jak bydlet komunitně. H. si ze mě dělá srandu, že chci na Letné vybudovat kibuc, ale při tom, kolik všichni platíme za 1+1, už mi zase spolubydlení začíná dávat smysl. 

  • Já mám za sebou konferenci Fondee o ženách a investicích. Report z toho napsala Tereza Zavadilová. 


Zdravá střeva, ale doopravdy dieta

Jaro je tady a tak hubneme. Zas a znovu. Letos se bude dieta skrývat pod hlavičku zdravého životního stylu, optimalizace činnosti střev, proteinových shaků a čehokoliv, co prolétne kolem nosu Gwyneth Paltrow a goop. Ale nenechte se nachytat: přestože #selflove obvykle velikost nemá, prodavačka v Zaře se vyjádřila dost jasně.

O to víc teď přemýšlím teď o paní, co byla tak třikrát větší než kdokoliv koho znám a po New Yorku chodila jen v bikinách. A nikdo u toho ani nemrkl. Chybí mi how unapologetically themselves tam lidé byli. Místo proklamací, že tohle se v mém věku / postavě / situaci nehodí. Tak se vracím s předsevzetím, že možná žiju v Praze, ale mentálně jsme se tam já a můj šatník přestěhovali. 

Co číst, pokud vás tohle téma zajímá: 

  • S Theou jsme na téma diety natočily Trendspotting

  • Já jsem psala o historii diet a selflove v nedávném newsletteru. 

  • O tom, co si dát na svačinu, abyste byli cool, píše Bon Apetit

  • Pod čarou Matouše Hrdiny o tom, že za taveňák není třeba se stydět. 

  • Highsnobiety o tom, že na trhu nejsou plavky, co dávají smysl jinam než na fotku na Instagram. Tak se nedivím, že při otočkách v bazénu potkávám už deset let lidi v těch samých černých arena. 

  • Safezóna je projekt Česko Digital, který obsahuje i vzkaz od organizace, které pomáhá bořit tabu kolem porun příjmu potravy Jsme3Pe

  • Dočetla jsem teď Her Body and Other Parties a byl to skvělý výlet do toho, jak moc (zne)užíváme naše těla. 

Overaly, rukavice a pantaboots*  

Mugler a Balenciaga mohou za návrat catsuits. Přidejte k tomu průhledný materiál, rukavice, latex a špičaté kozačky a je jasné, že budete doma jen těžko vysvětlovat, že nejedete na orgie do Berlína, ale na fashion week. Nebo jako originální It girl Chloe Sevigny na vlastní svatbu. 


Co číst, pokud vás tohle téma zajímá: 

  • Guardian píše o tom, jak se overal od Muglera stal povinnou výbavou každé popové hvězdy. 

  • Kim K na obálce Swimsuit Illustrated v rukavicích vlezla do i bazénu. 

  • Můj oblíbený kritik říká, že jen všichni imitují Evu Herzigovou. 

  • Jak by vám overal slušel si můžete vyzkoušet na Snapchatu.

  • *pantaboots jsou boty a legíny spojené do jednoho. 

Bridgerton na námluvách

Měsíc zpátky jsme si s holkama hrály na Bridgerton. Je nám všem přes třicet, ale myšlenka, že si uprostřed Jižních Čech rozložíme deku, pustíme si symfonickou úpravu Wrecking Ball a budeme si ťukat bublinkama na vysoké nožce, nám přišla jako nejzábavnější plán na odpoledne. 

Tahle seriálová adaptace knižních bestsellerů se nám vryla po kůži. A nejen tam. Ve fast fashion řetězcích se nedá vyhnout korzetům, sametovým chokerům a odhaleným ramenům. Můj kadeřník přísahá, že se vrací trvalá a make-up TikTok zase vykresluje růžolící tváře a dlouhé řasy. 

Není to jenom šatník: Bolu Babalola píše, že fandí dlouhým námluvám, během kterých si u náhodných dotyků ujasníte, co každý z vás od vztahu chcete. Intentional dating je zpátky ve hře a Lady Whistledown by výskala dojetím. 

One night stands jsou po Covidu passé: 58 % lidí, co teď využívá dating apps, hledá vážný vztah a 69 % má v plánu být v tom vůči potenciálním partnerům upřímnější než dříve. A tak se mění požadavky, co zadáváme do vyhledávače. In the past, their criteria often mentioned height or wealth. Now more people are prioritizing inner qualities, like humor or a “growth mind-set.” 

Takže to s tím hubnutím do plavek / overalů zase tak moc přehánět nemusíte. Místo toho si založte profil na Goodreads, nebo kupte si kartičky na School of Life / Hlbině


Co číst, pokud vás tohle téma zajímá: 

  • VOX o tom, zda je rasová diverzita v Bridgertonu realistická. 

  • Nová dating app vás páruje podle horoskopů. Jako bychom to nedělali už roky. 

  • Markéta Šetinová založila Institut Moderní láska, kde ukazuje, že randění už nevypadá jako z Bridgertonu.  

  • Jaro znamená pokusy někoho sbalit po dlouhé zimě. Jen tahle asociálnost místo tří měsíců trvala dva roky, tak nám flirtování jde čím dál hůře. I proto teď pravidelně čtu účet Incel pickup lines, který si dělá šoufky z pokusů věčných paniců dostat se dívkám do kalhotek. (I když si propracovaný Excel možných scénářů si zaslouží můj hluboký respekt.) 

  • ELLE píše o tom, jaké to je ve třiceti randit, když jste nikdy ve vztahu nebyli. 


SocMed kocovina

V Istanbulu si Marcela dělala v náhodných momentech selfies. Ne ve chvílích, kdy byla perfektně namalovaná, nebo zapadalo Slunce. Nedávalo to smysl do té doby, než se v mém zorném poli objevilo logo BeReal. Tahle aplikace se snaží přivést autenticitu do světa, odkud dávno zmizela. 

Jednou za 24 hodin máte dvě minuty na to udělat si fotku. Přední i zadní kamerou naráz. Pokud to uděláte, dostanete přístup k fotkám, co postují vaši kamarádi. Jinak Ahoj až zítra. Je to návyková věc, díky které zase (nepřekvapivě) zjistíte, že nikdo nejsme tak cool jak by se mohlo z Instagramu zdát. 

Snaha přestat pózovat se přesunula i do pózování. Julia Fox je jednou z celebrit, která si najímá fotografy, aby jí přistihli třeba na nákupech, nebo na cestě do ledničky Zadání pro Instagram husbands je tentokrát jasné: chceme fotky, které vznikly "náhodou". A tak se influencerka Filis Pina fotí jenom v supermarketu a můj TikTok je plný videí, jak si udělat photoshoot na samospoušť v IKEA. 


Co číst, pokud vás tohle téma zajímá: 

  • NY Times vysvětlují fenomén BeReal.  

  • Matt Klein ve skvělém newsletteru uvedl rozhovor s Rachel Greenspan. O tom, proč meme culture už je mrtvá i že BeReal je jenom třešničkou velké změny chování uživatelů. (Thanks, Zuz.)

  • Startupy píší o tom, že People want to use social media to meet other people—not to win the social analytics game. 

  • Znechucení z diktátu sociálních sítí se přesunulo i do hudby. FKA Twigs nebo Florence postují zoufalé TikToky o tom, že je label nenechá vydat další album, dokud se nestane dost virální.

Amber vs Johny 


Pokud vás tohle minulo, nejste na internetu. Sorry, I don't make the rules. Po facce Willa Smitha je to další skvělý důvod, proč se s někým pohádat pod záminkou debaty o tom, kdo je doopravdy oběť. 
The trial has set off a toxic fandom bomb, as major social platforms incentivize the worst human behavior possible to drive up their engagement metrics. And during Depp v. Heard, the defensiveness, ugliness, and outrage cycle of online fan communities has infected every corner of the web like a virus, taking the shape of the content that does well on those platforms. 

Většina z nás zná celý proces jen z YouTube, nebo TikToku. Které drivují engagement šokem, nebo přihláškou k fandoms. A tak je pravda o celém procesu zase někde jinde než se na první scrollování může zdát. 

I proto je nejvyšší čas dělat ze soudních sporů & co nejen módní policii, ale i analýzu memů a tweetů. NY Times, Washington Post i Business Insider už mají svoje internet culture reporters a já přemýšlím, kolik takových lidí máme v Česku. 


Co číst, pokud vás tohle téma zajímá: 

  • Polygon píše o tom, jak se soudní spor mezi dvěma hollywoodskými herci stál virálním. 

  • Taylor Lorenz ve Washington Post o sporu a jakou roli hráli content creators. 

  • Kat Tenbarge z NBC o tom, jak nebezpečná celá zkratkovitost je. 

  • Vyšel seznam nejlepších internet culture reporters. Pro mě to byl reality check, jak hluboko jsem v tématu, když mi došlo, že odebírám 90 % seznamu. 

  • Michal Vokoun pravidelně přidává na Stories, co je zrovna #trending na sociálních sítích. 

  • Paní Julie zmapovala muže, který mělo #MeToo zruinovat život. 

  • Klára Sommerová založila (S)právně, který varuje před mediálními zkratkami u soudních sporů. 

  • Jared Holt varuje před extrémismem na sociálních sítích. 

Great Resignation

Nejsem sama, kdo s přibývajícími teplotami přemýšlí o tom, jak si pořídit dodávku a vrátit se do kanceláře až na podzim. Great Resignation se stala hashtagem, pod který se schová vyčerpání po dvou letech na home office, Carpe Diem vibes i evaluace životních voleb, která by jinak počkala na krizi středního věku.  

Každá restaurace v Americe měla na dveřích napsáno We Are Hiring!. Na té, co sídlila v odsvěceném kostele, to bylo zábavné, ale vyčerpaná směna v Shake Shack mě rychle vrátila do reality. "Všichni teď mají obrovský problém kohokoliv zaměstnat," vyprávěl mi Honza o San Franciscu a Robert přikyvoval za New York. "Není to tak, že by byla nízká nezaměstnanost, jen to nikomu nedává smysl vracet se zpátky za minimální mzdu."

Tahle rezignace se dotýká nejen dospělých:  Students used to enter my classes w simplistic notions about saving the world. My job was to break those ideas down+lead them to more nuanced understandings of social change. Now, students enter class believing nothing matters, and my job is to show them ways change is feasible.

Jsem tenhle víkend na setkání alumni Aspen Institute Young Leaders programu a celé odpoledne jsme věnovali debatě nad Platónovou Republikou a jeho alegorii jeskyně. Otázkou bylo, zda je naší povinností vracet se do jeskyně vzdělávat ty, co ještě nezahlédli Slunce. Vytahovat je do vědění i za cenu osobních obětí. Bylo to plné velkých slov, hodnotových rámců a proklamací, přesně do chvíle, kdy jeden z debatujících řekl: Co když už jsi moc unavený na to, aby ses vrátil?. Celou místností projela vlna silné empatie a já si všimla, kolik z nás nasbíralo za poslední dva roky nevyzmizíkovatelné kruhy pod očima. 


Co číst, pokud vás tohle téma zajímá: 

  • Důvodů, proč se nevrátit je hodně. A to, že se stalo normálním stalkovat vlastní zaměstnance mezi ně rozhodně patří. Opijte se s vašim IT oddělením a pravděpodobně zjistíte, že váš počítač posílá screenshoty obrazovky vedení také. True story mnoha českých firem.

  • NDA některých firem jsou tak tvrdé, že co se vám děje nemůžete řešit ani na terapii. 

  • Anne Helen Petersen říká, že za úspěchem mnoha mužů stojí jejich manželky. Protože si díky tomu mohli dovolit věnovat se jenom kariéře. O úklid, děti, psa i narozeniny tchýně se totiž postaral někdo jiný. 

  • K dobrovolným odchodům se přidávají i ty nedobrovolné. Startupy teď hýbou vyhazy v Coinbase, Superhuman, Glossier i Tesle. A nejsou určitě první. 

  • Community-led companies jsou prý budoucnost. 

Top Gun a další bestsellery
Nostalgie je zásadní zaklínadlo GenZ, píší všechny trendspottingové reporty. Ale doopravdy nás nostalgie dobíhá všechny. Koukám se zase znovu na Chef's Table i na Ratatouille a všude platí, že to nejlepší jídlo je to, co vám připomíná babičku. A tak se do kin po sto letech vrací Tom Cruise a stíhačky a nejen já jsem naměkko. 

Po kině si dejte ještě jeden jarní bestseller: Obrubník před Lokálem u Kuželky je nacpaný k prasknutí, stejně jako zídka u Stromovky. Půlka má na sobě zimní bundu, druhá Birkenstocky, ale šnyta šťastně upíjíme všichni. Nikdy jindy nechutná pivo tak dobře, jak když ho piješ prvně ten rok na zahrádce. Ostatně jako každý rok. 


Co číst, pokud vás tohle téma zajímá: 

  • WGSN o nostalgii jako trendu natočilo celý díl podcastu.

  • Guardian rozebírá módní odkaz, co nám tu Top Gun nechal. 

  • #UselessfullFact: Když sound designérka původního dílu potřebovala nahrát zvuk stíhaček, vydala se do ZOO. Jenom řev tygrů a lvů zněl dost perfektně. Tak se příště schválně zaposlouchejte. 

---

A co ještě bude hýbat naším jarem? Volba prezidenta. Či prezidentky. Parky a veřejný prostor. Návrat do kanceláře, který nikdo nechce. Válka, co je tady s námi už více než sto dní. Nadcházející evropské předsednictví. Jaká bude hip letní bota po TOMs, Teva a Birkenstock. Kde sehnat životní jistoty. Gaming. Udržitelnost jako nutnost. Dodávky na roadtrip. TikTok nejen u GenZ. Tenis. Vyhoření Content Creators. Kafetonik. Temný kouty naoko optimistických investic. Koho nepozvat na svatbu. Kobaltově modrá. Jak připravit dům na léto. Dračí doupě. Kolo. Příběhy o otcovství. Nike x Jacquemus. Blotting papers a SPF do každé kabelky. Pokus sehnat svatební a družičkové šaty bez klišé, který nakonec nevyjde. Jaký bude letní drink po Aperolu. Jak (ne)půjčit kamarádům peníze. LEGO. FOMO. Pocit, že jste moc starý. Ovesné mléko. Šlofíky přes den. Kompost.

Text vyšel v upravené verzi jako součást mého osobního newsletteru.