Tlustý holky

V lednu to začne. Časopis Dieta vyjde s titulkou Nejvyšší čas zhubnout do plavek a s každým teplotním stupněm zkracuje dobu trvání magické Bikini challenge. Nemám moc témat, která mě vytáčí více. Jako snad každá holka jsem si prošla experimentem s nejedením, zvracením a cvičením, a tak vím, jak jednoduše se dá sklouznout do křeččího kolečka sebenenávisti.   

Jsou texty, které vznikají z čisté zlosti. A tohle je jeden z nich.

Tlustí jsme odjakživa. Jen nedávno jsme si toho všimli

Větu Of all the parasites that affect humanity I do not know of, nor can I imagine, any more distressing than that of Obesity napsal pohřebák William Banting už v roce 1864 a tím dal vzniknout celému odvětní dietních příruček. V knize, kterou vydal pod názvem Letter on Corpulence popisuje, jak přestal jíst chleba, cukr a brambory a zhubnul. Kniha byla tak populární, že se fráze I am banting používala ještě ve dvacatých letech jako synonymum pro hubnutí. 

Od té doby se boj s vlastním tělem stal odvětvím v hodnotě více než 200 miliard dolarů a neustále roste (1). I protože 95 % diet je neúspěsných. Není divu. Protože když čtete, co se během posledních dvou set let doporučovalo, dojde vám, že tohle je boj, který nikdo nikdy nemohl vyhrát. 

  • Vilém Dobyvatel se na stará kolena stal tak tlustý, že nemohl vylézt na koně. Tak mu doktoři naordinovali dietu, při které pil jenom alkohol. Spoiler: Zhubl, na koně vylezl, potom spadl a to ho zabilo.

  • Italský šlechtic Luigi Cornano věřil, že pokud vypijete více alkoholu než sníte jídla, dožijete se požehnaného věku. Jemu to vyšlo: umřel ve 104 letech.

  • První operace, která měla pomoci se snížením váhy, byla provedená v 10.století na D. Sanchovi, králi Leónu ve Španělsku. Byl tak tlustý, že přišel o trůn. Jeho pomocníci si odvezdli do Cordoby, kde mu lékař zašil ústa, aby mohl pít jenom brčkem. Mělo to happy end, I guess: shodil tolik, že se ke kralování mohl vrátit.

  • V 60. letech se stala populární dieta pro muže, která jim ordinovala jen steak a alkohol.

  • Lord Byron přičítal svůj vzhled každodenní konzumaci octa. O dvě stě let později to dělá půlka mého IG.

  • Elvis Presley doporučoval spací dietu. Když většinu dne prospíte, moc nesníte.

  • Pití místo jídla je evergreen. Může to být lepší (Beyoncé shodila 10 kilo tím, že měsíc pila jen citronádu s pepřem), nebo horší (v 70.letech nepřežilo několik lidí experiment s nápojem z rozmixovaných kravských rohů a kopyt). Poslední roky influencerky srkají zelené celerové džusíky doplněné hashtagy a stále ještě nezmizely různé polévkové detoxy: ten zelný tady byl už v 50. letech.

  • Horace Fletcher, americký byznysmen, popularizoval na přelomu století dietu, při které každé sousto musím zkousnout aspoň 100x. Nedivím se, že fungovala: abyste skončili večeři stejně jako zbytek stolu, musíte si objednat nejvýše dětskou porci.

  • Andy Warhol hubnul tím, že si objednával jenom jídla, která neměl rád.

  • Na přelomu století byly populární tasemnice, které vám měly sníst obsah jídla v žaludku. Možná jen o maličko horší než vatové tampóny napuštěné džusem, kterými se živily modelky v 90. letech.

  • V roce 1918 přišlo počítání kalorií. Doktorka Lulu Hunt Peters vyzvala ženy, aby se konečně přestaly koukat na jídlo jako na jídlo, ale na počet kalorií. A tak se konečně dostaly do hry dietní bestsellery jako projímadla, žvýkačky a dietní pilulky. A Lucky Strike přišly s claimem: reach for a Lucky instead of a sweet. O sto let později, máme stále stejnou folosofii.

  • Samozřejmě nesmí chybět magické potraviny, které vymaží kalorie z jídel, která zkonzumujete poté. V 80s to byl ananas, v 90s to grepy, v 00s panák olivového oleje.

  • Evergreen jsou pytlíkové směsy, které nahrazují jídlo. Obvykle mají příchuť čokolády nebo burákového másla. Ale brzo zjistíte, že chuť a příchuť jsou dvě velmi odlišná slova.

  • Populární byla doporučení, která ukazovala, že velikost talíře i jeho design mohou ovlivnit, kolik toho sníte. A tak se nám domácnosti zaplnily bílou keramikou. (2)

  • Vrcholem je samozřejmě nejíst nic. Říká se tomu Brethariánství a živíte se jen molekulami vzduchu. Zhubnete určitě.

  • Holistický přístup tomu chyběl, říkáte si. Souhlas. Tak třeba v roce 1727 ordinoval Thomas Short zaručenou dietu, ve které se máte vyhýbat močálům, a díky tomu shodíte.

Bizár? Bestsellery posledních padesáti let byly Dr. Atkins, dieta podle krevních skupin, Dukanova dieta, pravěká dieta nebo (přerušované) půsty. Diety, které na první pohled dávaly absolutní smysl. Stáli za nimi doktoři, celebrity i tvoje kamarádka. 

Problém je, že vždycky dávají smysl. Ale jen pro někoho. Byla jsem nedávno součástí debaty o stravování v nemocnicích v rámci Ashoka Foundation. Dvě věci, které tam zaznívaly opakovaně jsou, že jídlo má především dělat pacientům radost a hlavně, že žádná dieta nefunguje přes kopírák. Pro Petra Máru možná funguje, že jí jenom maso a pro mě že většinou nesnídám. A také, že k tomu děláme ještě něco jiného. 

Slovo dieta totiž pochází z řeckého diaita, kde popisovalo celý životní styl. Jak cvičíš, co jíš, co piješ, co děláš. A jak se cítíš. Ale to je moc proměnných na to, aby se daly vměstnat do #Bikinichallenge a jednoho bestselleru. Tak jsme zase zpátky u receptů na instantní štěstí. 


Moje máma, Oprah a všichni ostatní 

Řekni mi, že tvoje máma nezkoušela aspoň jednu z vyjmenovaných diet a pošlu ti jako dárek poukázku do Mr. HotDog. Jsou to debaty v bezpečí domova, kterými začíná naše kolektivní cesta do pekla. Moment, kdy se ti zaoblují boky, rostou prsa, kulatí břicho a ty si všímáš žen kolem sebe. Jak dochází na kurzy hubnutí, odmítají knedlíky, tajně bílí ledničku o půlnoci a čtou si o zázračných dietách Oprah. 

Jazyk určuje, jak vnímáme svět kolem sebe. A od momentu, kdy začneš vnímat ženská těla, zjistíš, že je jako aura provází opar nenávisti. Nespokojenosti. Nejsem dost. 

Všimneš si kolikrát denně útočíme samy na sebe. 

Jak se ultimátní pochvalou stalo "Nezhubla jsi?".

Jak dělíme šatník na Až zhubnu a Co zbylo.

Jak počítáme kalorie a ne štěstí.

Jak sportujeme kvůli tomu, co to má udělat s břichem a ne protože nám to dělá radost.

Jak vyprávíme dcerám o tom, že se mají mít rády a pak celé léto nejdeme k bazénu. (4)

Jak si objednáváme salát se salátem. A lžeme si u toho do kapsy.

Jak se hlad stal něčím pozitivním.

Jak neswipujeme hezký kluky, protože jsme na ně moc tlustý.

Jak na první dobrou víme, co přesně bysme si nechaly přeoperovat. Ale až na druhou dobrou, na co jsme pyšné.
Jak tolerujeme ponížení. (21)

Bechdelové test se vždycky s přicházejícím létem ještě roztáhne na debatu o plavkách / minisukních / tričkách bez rukávů, která si nemůžeš vzít, protože Ewww. Bez ohledu na to kolik ti je / vážíš / měříš. Vždycky je to Ewww

Osm z deseti žen nenávidí svoje tělo. A tak se už jako malá naučíš, že taky nejsi dost.

Izzi, 10 let: Nosím černé legíny, protože v nich vypadám hubenější.
Ella, 13 let: Lidi mi vždycky říkali, že jsem tlustá.
Mia, 11 let: Nekoukám se na sebe do zrcadla, nepřipadám si dobře ve svém těle.

Polovina dívek a 1/3 kluků mezi 6-8 lety si myslí, že by měli být hubenější než jsou. 81 % desetiletých holčiček se bojí toho, že ztloustnou. Každé čtvrté dítě mladší sedmi let už někdy drželo dietu. Už tříleté děti zkouší hubnout a pokřikují na sebe ve školce Tlouštíku!. (3) 

Body positivity v mínusu

Vyrůstala jsem v devadesátkách a vzorem toho, jak má vypadat ženské tělo, byl Heroin chic - narkomanka těšně před předávkováním. Nothing tastes as good as skinny feels, vyprávěla Kate Moss a z fashion weeků pravidelně přicházely reporty o tom, kdo omdlel na mole, nebo rovnou umřel.  

A tak ve chvíli, kdy Beyoncé zazpívala o tom, že je Bootylicious, Ashley Graham se dostala na obálku Vogue (5) a Dove v reklamě ukázalo holku velikosti M, měla jsem pocit, že umřu dojetím. Tolik (body) positivity! The rise of fat and body-positive bloggers who documented their style and clothes, showing that having a larger body didn’t have to be an obstacle to living a photogenic life. 

Vypadalo to jako výhra, ale doopravdy jsme zase prohrály. 

Protože Body positivity movement je white lie, která ti má zavřít pusu. Něco jako cyklostezky v Praze: vždyť je máme, tak proč jste pořád tak nespokojení? Na oko existují, ale doopravdy by nikdo přes tu křižovatku v Holešovicích ve zdraví nepřejel. 

Měla jsem radost, když jsem poprvé zahlédla Taru Lynn a Ashley Graham na mole. Do chvíle než jsem zjistila, že mají speciální kategorii.
Měla jsem radost, že značky jako Everlane a Zara začaly vyrábět věci v mojí velikosti než jsem zjistila, že to bylo jen na oko a pro kampaň, ale doopravdy pořád nic. (20)
Měla jsem radost, když jsem viděla desítky body positivity kampaní a pak mi došlo, že Dove jen pojmenovává problém, ale rozhodně nenabízí řešení. Jen sprchový gel. Pod záminkou něčeho většího, je moje tělo zase jenom nástrojem pro zvýšení marže.
Měla jsem radost, když se dostalo do našeho slovníku slovo inkluze, ale rychle mi došlo, že to znamená pozvánku na party, kterou pořádá někdo jiný. V Too Hot to Handle není nikdo, kdo vypadá jako kdokoliv, s kým jsem byla dneska na koupáku. Proč? Protože velikost L není oficiálně too hot to handle. (6)
Měla jsem radost, že all bodies are beautiful, do té doby dokud jsem neotevřela internet. Jak by řekl Mackelmore Happy bday YouTube comments lately.

Hledáš sebe a nenacházíš. 

Je to Heuréka moment, kdy si všimneš, že Body positivity movement často vedou holky, které by ve společnosti prospívaly i bez #selflove postů. Zbožňuju holandskou modelku, která často ukazuje svojí dvojitou bradu, jako mrknutí na ostatní tlustý holkyWait, what? Modelka vel. XS, která se živí předváděním spodního prádla mrká na ostatní tlustý holky

A tak vypadá i zbytek mého IG / TikToku / YouTube. Nikdy nepochopím, proč se do popředí debaty o neperfektních tělech dostaly holky, které ho mají. Které ho mají. (7) A tam leží ten trik. Když máte (skoro)perfektní tělo můžete natáčet všechna ta empowering Before and after videa. Jak když si "jenom" posunete kalhotkystoupnete na fotce jinak nebo zasunete jazyk do pusy, najednou můžete vypadat jako Bella Hadid.  

Bejbe, když máš velikost XXXL, tak tě vytažené kalhotky nezmění. Jen se zaříznou na jiném místě. Když máš velikost XXXL, tak máš špek na břiše i když stojíš. A dvojitou bradu i kdyby sis uměla prostrčit jazyk nosem. 

Pod záminkou body positivity dostal pod kůži narativ, který rozděluje těla na perfektní a neperfektní. Na holky, které na téhle ose mohou oscilovat a na ty, které už jsou zase mimo tabulky. Body positivity movement created its own standard of beauty that a lot of underprivileged bodies feel they cannot aspire to, píše i Vogue.

A tak se flirt s body positivity se odehrává jen na narozeniny a na oko. Jednou ročně fotka tlustých kolen (8) a dlouhý post o tom, že už jsi s tím jsem úplně OK #selflove #loveyourself. Popisek o tom, jak jsi překonala nejistoty a pochyby. Že teď už jsi spokojená sama se sebou. Abys dalších 364 dní v roce kolena poctivě retušovala nebo schovávala.  

Ona je tak inspirativní! 

Ten jeden den, co postuješ #selflove si rychle uvědomíš, že z tebe stala hrdinka jednoho tématu. (22) Automaticky si z každé trochu větší holky uděláme ambasadora body positivity. Bez ohledu na to, jestli chce nebo nechce. Jestli se jako plus size holka cítí nebo ne, zavřeme jí do inspirativní kolonky. 

Čekáme, že bude šířit empowering message pro ostatní plus size holky, a tak (jenom) s ní otevíráme témata #selflove #plussize #sebepřijetí. Koukám se na rozhovory z herci z Euphorie a jenom Barbie Ferreira dostává otázky na body image. To samé mezi modelkami Ashley Graham a Paloma Elsesser. (10) 

Posíláme potlesk pod fotku z pláže se vzkazy, že je tak odvážná! Dojímá nás, když si najde kluka, který má sixpack. Že si na sebe vezme latexové legíny. Že má hubenejší kamarádku na stejné fotce. Že jí dortyŽe nosí bikini. Má sex(-appeal). A život. 

Je to všechno inspirativní do chvíle než shodíš. They start treating you like an actual human being again, jak říká holka v tomhle videu a potvrzují to mezinárodní studie.  

V době, kdy jsi tlustá jsi odvážnou ambasadorkou body positivity. V době, kdy shodíš, máš zase osobnost. Pod rouškou oslavy všech těl se kolektivně vracíme zpátky do kolečka, které naznačuje, že naše váha se měří v kilech, centimetrech a kaloriích. Že tělo je na prvním místě. 

Až zhubneš, můžeš zase ke stolu

Být tlustý není pocit, že jsi doomed to fail 24/7, ale fakt. Přeze všechna uklidnění, která měl body positivity movement přinést, je pravdou, že tenhle svět není pro tlustý. I do look at some of the body positive community and kind of envy their self-love. But that's only a small community and the big community of the world feels very differently. 

  • Tlustí lidé jsou považováni za méně inteligentní a líné, a tak mají v práci často horší pozice. Což je v pasti tloušťky drží ještě déle, protože si nemohou dovolit kvalitní jídlo nebo trenéra. A healthy diet is more than 4 times the cost of a basic, calorie-sufficient one. This is true in every country in the world. A tak si 3 miliardy lidí nemohou dovolit stravovat dobře.

  • Lékaři často odmítají tlusté lidi léčit dokud nezhubnou a diagnózu připisují obezitě. A tak je jejich vyšší úmrtnost daná nejen počtem srdečních příhod. I operace zmenšení žaludku, která je pro mnoho lidí jedinou cestou ke zdraví, je v Americe podmíněná půlroční dietou. (11)

  • Tlustí lidé nemají takový výběr do čeho se obléci. Nejenom na pohovor, ale i do tělocvičny. Jak píšu v článku o plus size fashion: 71 % plus size žen přiznává, že musí nosit pánské nebo unisex oblečení, aby mohlo jít cvičit, protože značky ho v jejich velikosti nenabízejí. Plus size značky jsou navíc dražší než běžný sortiment: třeba řetězec Mango a jejich plus size Violetta: nejlevnější hubené šaty stojí 399,- a tlusté začínají od 899,-.

  • Nábytek je optimalizovaný na hubené lidi (12). Nejsou to jenom sedadla v MHD nebo v letadlech, ale i židle v restauraci. Even a catch-up with a friend in a pub garden brings anxiety. "What are the chairs going to be like? Are there going to be these rickety chairs that I could sit on and it could collapse?"

  • Tlustí lidé jsou považovaní za méně atraktivní, a tak jsou méně vidět v reklamách, časopisech (13), nebo na módních přehlídkách. Mají i horší vidiny na trhu dating apps, které jsou založené pouze na vizuální stimulaci.

  • Dvousetletý narativ dieting industry tvrdí, že tlustí lidé mohou žít kvalitní život jen pokud shodí. Příklad? Reality show Khloé Kardashian Revenge Body. Zápletka je jasná. Opustil tě a ty mu chceš ukázat, že má hořce litovat. Tak zhubneš. Logický. Přeju si mít show, která třeba ukáže, že to byl toxický vztah, nebo že jsi si mezitím dodělala vysokou školu. Ale plavky mají lepší before a after fotky. A taky dietní merch. (14)

  • Obezita a s ní související vyloučení ze společnosti může u mnoha pacientů způsobovat deprese nebo úzkosti. Výsledkem je útěk ze společnosti, nižší motivace jít do toho znovu (15) a emoční přejídání. Studie American Public Health Association přirovnává stigma a obviňování ke stigmatu, které provázelo epidemii AIDS. In the closing decades of the 20th century, a broadly shared view took hold that the stigmatization of those who were already vulnerable provided the context within which diseases spread, exacerbating morbidity and mortality.

Můžou si za to sami, že jo. Jenže kdyby obviňování fungovalo, všichni bychom byli už dávno hubení. Everybody who has obesity has been blamed an endless amount of times, either by their doctors, by their neighbours or their family, or wider society. It's not working, please stop it.(19)

Navíc pravda není tak jednoduchá, jak bychom si přáli. 

  • Obezita může být daná geneticky. Podle aktuálních výzkumů by třeba úprava receptoru MC4 mohla přinést až 25% snížení váhy. Navíc jojo efekt nemusí být výsledkem nočních nájezdů na ledničku, ale právě genu.

  • Tloušťka může být důsledek zdravotních komplikací. IBS, endometriózda, intolerance, vedlejší příznaky léků. Nebo i menstruační cyklus. You name it a dělá to velký břicho a oplácaný obličej. Minimálně.

  • Velký vliv na obezitu má také prostředí. Jít si zaběhnat o obědové pauze? Objednat si do práce sushi? Odvézt děti na balet? Priviledge, je to slovo, co hledáš. A důvod, proč nemáš tři brady. V chudších čtvrtích jsou k dispozici obchody s horším jídlem, není tam tolik sportovišť a často pracují v továrnách na směny, které neumožňují pohyb. A to je jen začátek.

  • Cvičení designují často lidé, kteří jsou hubení. Zatáhněte břicho a pak vám půjde se ohnout až ke kolenům, je tradiční věta všech cvičitelek jógy. Běh je pro lidi s nadváhou nevhodný, stejně jako většina dalších sportů, které nabízí rychlé spalování tuků. Tak je bazén plný tlustých starších lidí, co doufají, že 89 kcal za hodinu stačí.

  • Diety designují často lidé, kteří jsou hubení. Too many weight management programmes for those living with obesity begin with "moving more and eating less", which in reality is a prevention for obesity, not a cure. A navíc Eating disorders are treated as a solution despite being totally unhealthy. 800 kcal denně a k tomu dvoufázový trénink? Jasně, vždyť potřebuje shodit.

  • Dáváme si za vzor lidi podle šířky pasu a ne podle expertízy. A přitom je slovo zdraví zaklínadlem, proč zhubnout. A tak nejvíce YouTube views sbírají hubnoucí videa, kde sedmnáctileté holky říkají hodně frázi I guess a méně už Consult your doctor. (16) Přitom tuším, že lidé jako Sarah, která hubne už 24 let a má za sebou třeba olympijský triatlon, mají rozhodně načteno úplně všechno. Jen by jim to věřilo o hodně méně lidí.

  • Radikální snížení váhy nevypadá jako u Khloe Kardashian. Lidé, kteří zhubnou, zůstávají oblečení ve své staré povislé kůži, a tak myšlenka, že se někde ukáží v plavkách zase nefunguje. Do doby než našetří na plastickou operaci, která jim kůži za cenu rozsáhlých jizev odoperuje.

  • Navíc šance zhubnout, pokud jste byli celý život tlustí, je minimální. Studies from GP records in the UK showed that the annual chance of achieving normal weight in people with morbid obesity is one-in-700 to one-in-1,000. To je stejná pravděpodobnost jako, že ve vajíčku najdete dva žloutky, nebo dostanete HIV.

  • Mimochodem, pokud se vám zhubnout už náhodou podaří, cesta ke štěstí to není. Ano, společnost se k vám chová jinak, jak ukazují věděcké studie i výpovědi, ale není to tak life-changing, jak jste si posledních šest let nad talířkem salátu slibovali.

Jak píše Vox:Our world is set against fat people.

Což je dost ironické. Tváříme se, že plus size je výjimka z průměru, a přitom je opak pravdou. To, co považujeme za tlusté lidi, je dnes normou. Průměrná Američanka má dnes velikost 16-18 (evropská velikost 44-46). Není to jen Amerika - více než 50 % lidí v Jižní Americe, Evropě nebo Oceánii dnes trpí nadváhou. 2/3 Britů má nadváhu. A každý z nás přibral během karantény v průměru sedm kilo. To je jedna konfekční velikost.

Nejvyšší čas přestat beztrestně trestat svoje objemnější okolí. Už protože Every body is a beach bodyTo jediná #truestory na tohle téma. Tereza vždycky říká, že na koupališti nikdy nevíš čí tělo je tam před make-overem a které po make-overu. Jsou lidé, kteří si přejí shodit na 95 kg. Jsou lidé, pro které je přibrat na 50 kg nemožná námaha. A nikdo z nich se neprosil o recenzi.  (22)

Happy end...

Když se náhodou zařadíš mezi 20 % žen, které jsou OK se svým tělem, čeká tě jenom absolutní údiv. Where did you get all that confidence? Co si to dovoluješ? Je to útěk z mormonské sekty a vyzrazení NDA naráz. Tohle se nedělá. Ani nepočítám, kolikrát jsem se za poslední roky pohádala se svojí mámou o tom, jak bych se měla cítit ve svém vlastním těle. Že nemá místo pozdravu vyzvídat, jakou zrovna držím dietu (žádnou), nebo kolikrát týdně sportuju (dost).  

Mám o dva roky mladšího bráchu. Má 190 cm, IQ 140 a pivní pupek. A nikdo se ho nikdy nezeptal na to, jakou drží dietu. Jen jestli si ještě přidá. That's all I need

Hnutí Body liberation (17) často mluví o tom, že musíme přijmout všechna těla jako normální. Pro mě je Body liberation vysvobození z pasti otázek, komentářů a poznámek, o které jsem se neprosila. 

... kéž by

Ale do té doby uběhne ještě hodně vody. Jojo efekt totiž neplatí jen na diety. Ale na pocit při pohledu do zrcadla. Osciluješ mezi sebepřijetím a nenávistí v kolečku, ze kterého se nedá vystoupit. Tedy dokud se nepřestěhuješ do maringotky uprostřed Šumavy. 

Je totiž težké být OK, když denně koukáš na sociální sítě, na billboardy i do časopisů. i liked my body before I downloaded TikTok, říká teenagerka v rozhovoru pro Vox. Pokaždé když otevřu internet, útočí na mě YouTube reklama s one simple trick to lose weight. Khloé Kardashian se mi snaží prodat hubnoucí čaj a banner z Alzy vytahuje TRX. A zbytek feedu je někdy mezi Before and After a #selflove analýzou celulitidy.

Nezáleží na tom, jak moc si racionalizuješ nereálnost algoritmů. Stejně skončíš pohledem na svoje stehna. A na tu holku na obrazovce. A pak na svoje stehna. A prohráváš. Protože vedle Belly Hadid, co prošla Photoshopem, plastickou chirugií a genetickou loterií by prohrál každý. 

A neprohráváš jenom s jinýma holkama, ale i sama se sebou. Tak dlouho používáš AR filtry, které ti zvětšují rty, až ti vlastní obličej přijde zvláštní bez nich. Mám dny, kdy sním o tom, že dojdu na chirurgii s přesnou ukázkou konkrétního filtru. A mám kamarádky, které to tak udělaly. 

Čím jsem starší, tím více svoje tělo nenávidím, psala mi Andrea. A není divu. Ve světě, kde se všechno točí kolem vizuálu, je snadné spadnout do pasti. Sníme o tom, že bude osobnost na první místě, ale pak ti dojde, že poslední sociální síť, kde šlo o to, jak jsi vtipná, byl Clubhouse

#Selflove jako Brno

Co je můj sen? Aby fotku kohokoliv už nikdy nedoprovázely hashtagy jako selflove nebo body positivity. Protože jak říká můj oblíbený vtip: “Víš, co si myslí Pražáci o Brňácích? Vůbec nic.” Teprve, až přestaneme elaborovat o selflove u pohledu na (svoje) těla, konečně ta vysněná láska přijde. (18)  


----

Poznámky pod čarou:

(1) Do roku 2027 nabyde podle konzervativních odhadů až na $295,3 miliard. Už v roce 2019 jen Američané utráceli za diety a s nimi spojené produkty $72 miliard ročně.
(2) Mimochodem IDEO zapojilo tento insight do boje proti food waste. Když u cateringu necháte jen malé talíře, lidé si ve výsledku nandají méně jídla, dojí ho a pak nezbývá tolik na vyhození.
(3) A tohle pokračuje i později. Ministryně jsou pravidelně uráženy za vzhled, ale ministři ne. Hamáček je trouba, ale Maláčová je hlavně tlustá, záznívá nejen mým Twitterem.
(4) Máma Gigi Hadid je perfektní příklad toho, jak ničíme svým dcerám radost z jídla. Ethan mi včera večer vyprávěl, jak si vypěstoval orthorexii a posedlost tělocvičnou jen tím, že vyrůstal v rodině, která neustále řešila diety.
(5) Obálka amerického Vogue z roku 2017 byla / je velmi kritizovaná. Ashley je tam jediná plus size holka a navíc má stehna vyretušovaná k nepoznání. Ashley už jednou předtím na obálce Vogue byla: Britské Vogue z roku 2016 jí stehna ani nevyfotilo a použili trik, který aplikují na všechny plus size holky: vyfotí jim jen obličej. Proto byla obálka Vogue Italia v roce 2011 tak revoluční. Objevily se na ní hned tři větší modelky - Tara Lynn, Candice Huffine and Robyn Lawley - a navíc ve spodním prádle. V době, kdy slovo inkluzivita ještě nebylo ve slovníku cating režisérů. PS: První americká plus size celotělová obálka přišla s těhotnou Ashley Graham v roce 2019 a s Lizzo v roce 2020. I proto vznikla tahle kampaň nebo TikTok trend, které se snaží ukázat, že by to Anna Wintour & co mohly udělat častěji.
(6) O tom, jak funguje trh s přitažlivostí, napíšu někdy příště. Protože můj brácha říká, že objednávka od mužů rozhodně není body positive. Nevím, ale jsem si jistá, že jsem ještě neviděla BP kampaň, která by klukům říkala, že strie jsou normální. Ale na holky jsem jich viděla zaměřených stovky. Mimochodem, producentka vysvětlovala, proč je jim všem tak málo tím, že když jsi starší, už dokážeš nadřadit výhru nad sex, ale kolem dvaceti máš v mozku jen hormony. Takový marshmallow test.
(7) Sienna je aktuálně největší body positivity influencerka na TikToku. Má 65 kg.
(8) Liposukce kolen je reálná procedura plastické chirurgie. Stejně jako jejich zesvětlení. Vím to, protože mi bylo 14, když jsem si to poprvé vyhledávala.
(9) Begin typing the word ‘Adele’ into Google, and the words “weight loss” will pop up before you’ve even had a chance to hit the search button. Forget the fact that she’s a mother, a Grammy winner 15 times over, the recipient of an Oscar and a Golden Globe, or that she broke the record for the fastest selling US album ever (not bad, considering the majority of these accomplishments were racked up before she turned 30), to many, it seems, the thing that really defines Adele’s success is how much she weighs.
(10) OtázkaJaké to je být první tlustá holka ve Vogue?je stejná jakoJaké to je být první holka v boardu?. Upozorňuješ zase na to, jak je mimo tabulky. Zeptej se místo toho na to, jaké máme ROI, nebo kdy plánujeme IPO.
(11) U zmenšení žaludku nejde o to, aby pacient zhubl tolik jako naučit ho nový lifestyle, vysvětluje Dr Mike (celý to video je skvělý btw). To nic nemění na to, že u obézních pacientů dochází někdy k předčasným diagnózám právě na základě váhy. DrMike tady kritizuje, jak se filmoví doktoři v Dr House chovají k obéznímu pacientovi. Ale reálně o tom vypráví třeba spisovatelka Roxanne Gay.
(12) Třeba nosnost běžně prodávaných kancelářských židlí je obvykle 110-120 kg.
(13) I proto se fotobanka spojila s Refinery29 a daly značkám k dispozici fotky běžných lidí, kteří dělají něco jiného než jí salát.67 % project.
(14) The mirror has two faces je dalším z příkladů. Film z roku 1996 ukazuje Barbru Streisand, která zhubne a zbloďátí, aby s ní měl konečně Jeff Bridges sex.
(15) Sarah, o které píše BBC, drží diety už 24 let. Neúspěšně. Upřímně přemýšlím, kde bere sílu po tom všem začít ještě další. Tohle je ten pověstnýGrit.
(16) Třeba jako tohle video skoro se 6m views. Dívka vypráví o tom, jak si včera dala chipsy k večeři, potřebuje zhubnout, a proto si nasadí dietu, co hraničí s PPP pro holky, které cvičí několik hodin denně.Jasně. A ke každému jídlu je samozřejmě uvedený počet kcal. YouTube se do střetu s PPP komunitou dostává pravidelně: jednou z posledních afér jsou velmi populární videa anorektičky, která umírá v přímém přenosu.
(17) Následovník Body positivity má být údajně inkluzivnější. Já mám zase jenomcringepocit.
(18) Ale jak píšu ve starším textu: #Selflove je výsadou. Aby ses mohl mít rád, musíš mít nejdřív zajištěné základní životní funkce.
(19) Zbožňuju tenhle krátký film: ukazuje důležitost respektu a sounáležitosti přiweight loss journey.
(20) Jsem už alergická na univerzálníbody positivity kit, který značky performativně vytahují když je třeba. Obsahujeat least one fattie, jednoduché spodní prádlo v neutrálních barvách, jemné světlo a empowering slogan napsaný Helveticou.
(21) Je mi 37 a za tu dobu jsem slyšela všechny variace na to téma. A ty nejhorší komentáře jsem vždycky slyšela od lidí, kteří sami celé roky řeší, že nejsou perfektní. A já vrtím hlavou v němém úžasu:Proč to děláš? Mě? Sobě? Nám všem? Vždyť je to jako bumerang, kterým zamykáš sám sebe ve věži soudů. (22) Kdybys byla hubená, bylo by to jiný? Olympijští atleti by mohli vyprávět, že to rozhodně není pravda.

----

PS & FAQ v jednom:


Text vyšel jako součást pravidelného newsletteru.