Kolektivu navzdory

“Když mi bylo šestnáct, chtěla jsem být hlavně cute,” vyprávěla jsem Danovi a došlo mi, že o tom všechny tenisky se Snoopym a drdůlky podle Týnuš Třešničkové, co jsem ve Varech tenhle rok viděla, hlavně jsou. Snahou být cute. A stejná jako zbytek kamarádek. To nejlepší, co se může stát, že máš s kámoškama stejný šaty, stejný brýle a vlastně je to celý stejný.

“Když je Ti šestnáct, tak chceš být hlavně cool. A to znamená lepší,” kontroval Dan. Lepší známky s tím, že ses míň učil a víc opil noc před tím. Hezčí holky na rande, lepší tenisky a parádičkovější góly. Nechceš být stejný jako tvoji kamarádi, ale míříš výš. Vzorem jsou ti starší, úspěšnější, ambicióznější.

 

Zní to nevinně do momentu, než to zapadne do sebe. Je nám přes třicet a nic se nezměnilo. Mluvila jsem minulý měsíc s holkama v Ostravě a jedna z věcí, co tam pravidelně padla je, jak těžké je opustit kolektiv. Zažádat si o větší plat a lepší místo a přitom nezkazit partu, neopustit zbytek holek.

Naučily jsme se, že být stejná, je to nejvíc cute, co může být. A to rozhodně neznamená stoupnout si ve třídě do čela.

 

Skoro všechny (teen) holky, které jsme během festivalu zaslechli, se bavily o klucích (a pomlouvaly ostatní holky). Kluci si o holkách povídali jen minimálně. Mluvili se o tom, kdo dal víc panáků a kdo sehnal lepší trávu. Jak hrála Francie a co jejich kariéra. V ironickém pohledu na svět trávili čas seberozvojem a ne tím, že řešili, co ostatní.

A mě se chtělo plakat nad tím, jak si za svoje příkoří zas a znovu můžeme samy.

Stály jsme uprostřed Lisabonu. Tři mladé talentované holky. A co padlo jako první? “Jací jsou řecký kluci?” Žádná otázka na startupový ekosystém, ani budoucí trendy. Ale zase jen diskuse o tom, kde sehnat lepšího manžela.  

Je to popsaný fenomén.

The Bechdel test is a method for evaluating the portrayal of women in fiction. It asks whether a work features at least two women who talk to each other about something other than a man. The requirement that the two women must be named is sometimes added.

S depresivním výsledkem.

About half of all films meet these requirements, according to user-edited databases and the media industry press.

Tak se teď zaříkávám, že už se nebudu s holkama bavit (hlavně) o klucích. Že budu víc jako kluci. Že, co napíšu projde Bechdel testem. Protože pohyb vpřed není závislý jen na tom, s kým a pro koho ho děláš.