Tři tipy pro správný konec

Vědci zjistili, že každých 12-18 měsíců dojde k menší změně a cca třikrát za život k té velké, co ti obrátí život vzhůru nohama. A často s sebou změny nesou konce. Rozchod, stěhování, nebo výpověď v práci. Jak je vzít za správný konec, aby to všechno skončilo happy endem? 

Dej tomu čas. 

Mezi konci a začátky je prostor. Nikdy na sebe těsně nenavazují. Přechodové rituály tradičních kmenů ukazují, že se z kluka stává muž až po nějakém čase v poušti. I tradiční pracovní smlouvy mají výpovědní a zkušební doby a mezi tím ještě pohovory a rozhovory. A v matematice je mezi nulou a jedničkou 0,1, nebo 0,897. Vezmi si mezi starou a novou prací pár dní volna a přemýšlej o tom, jestli jsi přeci jenom vždycky nechtěla chovat ovce. 

Tip: “Fuck-off fund” říkám speciálnímu spořícímu účtu, na který si odkládám peníze, tak abych mohla kdykoliv odejít. Od kluka, z práce, nebo ze situací, kde už být nechci. 

Najdi si parťáka. 

Ten meziprostor mezi koncem a začátkem často čteš jako vakuum. Ale podle mě je naopak plnější emocí než fáze před a potom. Než fáze, které se dají definovat řádkem na Linkedin nebo historkou o ex. Už protože s sebou přináší méně čitelných emocí. A tak potřebuješ každou pomoc, kterou můžeš dostat. Ať je to komunita, kariérní kouč, terapeutka, nebo trenér, co ti pomůže získat sebevědomí. Nezůstat sama je základ. 

Tip: Terap.io je český startup, který nabízí terapii online. Můžeš tak začít hned a v bezpečí domova. 

Přemýšlej v delším běhu. 

Když mluvím s rodiči, často vzpomínají, že “prvních deset let bylo nejtěžších.” Dává mi to perspektivu. A hlavně protiváhu proti pocitu, že teď a tady se můj život hroutí. Zpětně jsem ráda, že jsem se z Brna odstěhovala a s Karlem už nechodím, i když tehdy mi to přišlo jako konec světa. Bez konců tehdy by nepřišly začátky, které mám teď. A to by byla škoda.

Tip: Designérem vlastního života je knížka, kterou napsali dva profesoři ze Stanfordu. Pomůže vám naplánovat si životní cíle realisticky.

Text vznikl pro poslední číslo časopisu Marie Claire.

_thinkspavlina_speaksComment