Tři nepřeložitelná slova pro lepší život

Studovala jsem lingvistiku, a tak věnuji pozornost slovům, jejich pořadí ve větách a významům, které se v čase mění. A velkou slabost mám pro ta slova, co nejdou přeložit. Vystihují daný národ lépe než kroje. A hlavně přináší inspiraci, co si chci ukrást k sobě do života. 

Kairos: Řecko

Perfektní současí pro to, aby se něco mohlo stát. Souhra místa, talentu a možností pro spuštění projektu, nebo vyslovení žádosti. Moment, který většina holek, co znám popisuje ve větách, které začínají Až… 

Ale jak říkala na jednom workshopu #HolkyzMarketingu Ivana Šedivá, bývalá marketingová ředitelka McDonald's, čekat na kairos, může také trvat věčně. Protože také nemusí vůbec nastat. Mottem Sheryl Sandberg, COO Facebooku, se tak stalo Done is better than perfect. Nečekat na perfektní moment, ale jít a udělat to. Napsala jsem si tohle motto nad stůl a pomáhá mi vzpomenou si, že na jednu velmi úspěšnou firmu připadne 249 těch, co musely skončit. A naprostá většina tzv. jednorožců rozhodně nebyly prvními pokusy zakladatelů. 

Tip: Workshopy New Generation of Founders od Google vás zdarma naučí Design Thinking. Metodu, která vám pomůže zkoušet, iterovat a nakonec najít kairos

Vorfreude: Německo 

Vorfreude je německý výraz pro intenzivní těšení se z věcí, které teprve přijdou. Doslova před-radost. Umí jí děti před Vánoci a puberťáci před pátečním večírkem. A teď se to učí i já. Neplánovat katastrofické scénáře a odbývat situace frází “Uvidíme…” Protože to, co všichni v roce 2020 všichni potřebujeme, je skálopevná jistotou, že je vždy na co se těšit. 

Tip: School of Life je vzdělávací platforma, kterou založil filosof Alain de Botton. Aplikuje filosofii na každodenní otázky a snaží se na ně najít jiný pohled. Třeba na to, že pondělí je skvělý den. Jejich knížky můžete koupit v knihkupectví Book Therapy, ale koukněte i na jejich YouTube kanál.

 

Lagom: Finsko 

Lagom znamená “tak akorát”. Ani moc, ani málo, prostě jen to, co potřebujete a ani o špetku více. V době, kdy se bavíme o nadspotřebě, která ovlivňuje klimatické změny, je čas se vrátit ke kořenům. K otázce, jestli potřebujete vlastnit šestery stejné šaty, když stejně nosíte jen jedny. Jestli potřebujete větší auto a lesklejší hodinky. Odpověď je většinou ne. 

Tip: Koukněte se na to, kde si můžete něco půjčit. Večerní šaty půjčí Leeda nebo Odivi, kolo zase bikesharing Rekola, knížky a časopisy knihovny a cokoliv jiného Library of Things. 

Článek vyšel v časopise Marie Claire

_thinkspavlina_speaksComment