Optimalizovat na Ligu mistrů

"Držím tvrdý režim. Vstávám ve stejnou hodinu, potom mě čeká 35 minut posilování, malá snídaně a produktivní den," vyprávěla jsem první dva týdny karantény. Vařila jsem jasmínovou rýži v malých porcích a chodila spát včas.

A pak mi došel dech. "Tak si zapal, jestli na to máš chuť," odvětila Karolína když viděla, jak koukám na Marlbora, co schovávám už deset let v lékárničce jako lék na rozchody a úmrtí. Nekouřím už skoro čtyři tisíce dní, ale chybí mi ten moment, kdy s kouřem vyfoukneš i tíhu. Hlasité oddechnutí, klid, ticho. Kdy si povolíš uzdu.

Podle nedávného průzkumu Kaiser Family Foundation, skoro polovina Američanů říká, že se pandemie podepsala na jejich mentálním zdraví. Sérii tvrdých opatření, která začínají předponou Ne-, přirovnává The Atlantic ke snaze regulovat AIDS v osmdesátých letech kompletním zakázem sexu. Není to dlouhodobě udržitelné.

Mluvíme často s Danem o tom, jak správně natrénovat na fotbalový zápas. "Potřebuješ umět rychlé sprinty, ale i jsou momenty, kdy jenom vyklusáváš, protože akce se děje v jiné části hřiště." Rychlé dynamické výpady, které střídají období klidu. Mezi kterými jsi schopen rychle přepínat podle toho kde je míč. A proto uhraješ 90+ minut.

Tohle není sprint, ale fotbalový zápas, dochází mi, a tak trhám denní plán na malé kousíčky. ​Udžitelný je jedině kompromis. Jako když v roce 1983 Richard Berkowitz a Michael Callen zveřejnili návod How to Have Sex in an Epidemic. "Brožura odmítla abstinenci jako jediné možné řešení a nabídla lidem možnost zachovat si tělesná potěšení" i za cenu menšího risku.

Tak si místo přesného minutového rozpisu píšu na každý den jen pět věcí, co bych chtěla zvládnout. A všechno ostatní je bonus. Učím se počítat s momenty, kdy sousedé nepustí celý den vrtačku z ruky, kdy přijde PMS, blackout nebo se staví Klára.

Důraz na výhru v Lize mistrů a ne jen v zápase se Slavií platí nejen pro jednotlivce. "Ne jednorožce, ale velbloudy," píše Seedtable o tom, které firmy se teď vyplatí sledovat. Ty, co nepraktikují blitzscaling (zkratka pro rychlé propálení investorských peněz bez jasné návratnosti), ale udržitelný růst. Zapouští kořený, budují komunity, vztahy se zákazníky a promýšlejí kam dál. Peníze nemají jen ve vzduchu, ale i na účtu. A přestože nerostou o šest nul měsíčně, je pravděpodobné, že se za šest měsíců ještě potkáte. "Buduju firmu pro svoje vnoučata, ne na exit," shodují se jejich CEOs.

Přestala jsem věřit v jednorožce už dávno, ale teď sháním tričko s velbloudem. A Zlatanem. Protože jen tak mám šanci tuhle sezónu dohrát.

Tento text vznikl pro můj (ne)pravidelný osobní newsletter.