Do Lipska?!

,,Do Lipska? A proč bys jela dobrovolně na Palmovku?” kroutil hlavou germanista Pavel, který na Palmovce šťastně přežívá jen protože se skamarádil s místním bezdomovcem.

,,Do Lipska? A proč bys jela dobrovolně na Jižák?” kroutila hlavou máma, která si tohle německé město pamatuje ještě z doby, kdy bylo východoněmecké, šedivé a panelákové.

Od té doby padla zeď a z Lipska se stal ráj pro hipstery, kteří nemají na to žít v Berlíně. Nebo je už pro ně Berlín moc mainstream. Výsledkem je, že Fritz Cola tu stojí třetinu toho co v největším německém městě, najdete tu (prý) nejvíc veganských restaurací na obyvatele v Evropě a jeden z největších blešáků. A hlavně umění, start-upy a značky, které na objevení teprve čekají. Není divu, že mu teď Němci přezdívají Hypezig.

Fakt, že lidé jsou tu chudí a vše je velmi levné, je Petriho miskou pro město, kde se to nejzajímavější děje daleko od centra města. Brownfields jsou předělané na centra pro umělce, malé kavárny, které připomínají Vnitroblock, Radlickou kulturní sportovnu a Ema Espresso Bar, a graffiti, které si toužíte vystavit v obýváku. Vzdejte se všeho, co znáte z jiných německých měst. Posedlost čistotou, kýčovitou výzdobu a důchodce v odstínech růžové a camel vystřídala syrovost tohohle města. Zařízení v kavárnách je z druhé ruky, u vedlejšího stolu sedí studenti místní univerzity v martenskách, veganský štrůdl je domácí a na poličce se hřeje hned vedle musaky, kebabu a tikka masala.  

 

Nejzajímavější komplex je určitě Spinnerei, bývalá továrna na bavlnu, kde na ploše Kolbenky najdete galerie, startupový inkubátor i obchody s oblečením. Na rozdíl od Kolbenovy se procházíte mezi fotogenickou zástavbou z červených cihel, která připomíná rozpadlou univerzitu v Cambridge. Nepotkáte tu často ani nohu, což znamená, že pokud máte odvahu, můžete vlézt kamkoliv. Brzy zjistíte, že otevírací hodiny na dveřích jsou moc mainstream na to, aby je někdo dodržoval. Tip: Nestyďte se a otvírejte dveře. To nejhorší, co se vám stane je, že budou zavřené.

A není to jen tahle fabrika. Pět zastávek tramvají od centra je Plagwitz. Jakmile budete mít stejně mrazivý pocit v zádech jakoa na Palmovce, vystupte a projděte se. Kolem koncertní haly, antiků s nábytkem z východního německa, klubů z bývalých Bierstube. Nakonec si dejte kebab v nejlepším veganském bistru široko daleko. Máma nepřeháněla, když vyprávěla o šedých panelácích, ale tohle město nabízí rozlehlé parky, kanály, vedle kterých si můžete sednout a plánovat další uměleckou instalaci nad flat white. Tip: Už proto se do Lipska vydejte v době, kdy se dá sedět s pivem venku. Nebo naopak v říjnu na Designer’s Open - přehlídku toho nejvíc up-and-coming, co Lipsko nabízí.  

 

I když by vaše babička měla radost z kostela, kde Bach odehrál svůj první koncert, pohyb po centru zkraťte na minimum. Neosobní panelákové obchoďáky jeden vedle druhého vyprávějí příběh o vybombardovaném městě, kde levné serepetičky z dovozu vytvářejí program na nedělní odpoledne. Tip: Když už přeci jen na nákupy, stavte se v Aesop. Butiky této australské značky přírodní kosmetiky navrhuje Ilse Crawford, jedna z nejvyhlášenějších interiérových návrhářek.

Lipsko je město, kam se lidé odstěhovali dobrovolně. Za poslední roky se mladá populace výrazně rozrostla, často to jsou mladé rodiny s dětmi, které hledají klid za dobré peníze. A tak je to trošku jako když se na Palmovce zkamarádíte s bezďákem - když překonáte prvotní ostych. všichni jsou moc milí, přestože mají tři piercingy, dva psy a zelené vlasy více, než byste v Německu čekali.

 

Hodinu autem od Prahy si můžete užít svůj vlastní výlet z komfortní zóny. A když si nepřivezete sochu od mladého umělce nebo jako já přehoz z lokální produkce, aspoň si auto nabalte Haribo medvídky. Jsou veganské.

Chcete víc? Pročtěte skvělé průvodce od Guardian a NY Times. Já nedám dopustit na univerzální 36 hoursod New York Times - je to nejlepší investice do víkendového štěstí za poslední roky.

Gallery Block
This is an example. To display your Instagram posts, double-click here to add an account or select an existing connected account. Learn more

Článek vyšel na Stories.zoot.cz