Tři věci, co už dávno nejsou pravda

Tvrdila ti to babička, tvůj první kluk a učitel na střední. Ale svět se změnil. Tak je nejvyšší čas vyhodit tyhle pravdy do koše a nastavit si pravidla podle sebe. Tak do toho! A napiš mi zprávu, jak se ti to daří. Držím nám všem palce. 

XYZ není pro holky

Je jedno jestli mluvili o ČVUT, skateboardingu nebo pozici prezidentky. Máš na cokoliv si umaneš. A zvládlo to už mnoho holek před tebou, jen stačí hledat. Technické školy už dnes končí více než 40 % žen a IT šéfuje žena třeba ve Starbucks nebo v Coca-Cola. Island má prezidentku od 80.let a podle všech statistik země, které mají ve vedení ženy, prošly pandemií o lépe. A skejt? Najdi si Sky Brown, je jí deset a jezdí na prkně tak dobře, že se čeká, že vyhraje Olympiádu. Tu pro dospělé. 

Tip: Iniciativa Lean In podporuje ženy, aby si říkaly o více. Peněz, zodpovědností i rolí. A každoročně vydává studie k aktuálnímu postavení žen na pracovním trhu i v soukromí. Leanin.org 

Sedávej panenko v koutě, oni najdou tě

Sníš o tom, že budeš investorka nebo šéfovat marketingu u vás ve firmě? Tak to řekni. A nahlas. Přihlaš se do výběrka a napiš si to na Linkedin. Řekni to kamarádům a vyhlaš si studijní #challenge na Instagramu. A současně se vyplatí jít štěstíčku naproti, jak by řekli fotbalisté. Tak nastartuj Google a najdi si kurz toho, co Tě zajímá, přihlaš se do mentoringu nebo odjeď na praxi. 

Tip: #HolkyzMarketingu nabízí celou škálu kurzů marketingu, Investee je semestrální studium investování a Junior.Guru vydal příručku jak si najít práci v IT. A to je jenom začátek. Koukni se na další oborové iniciativy, které Ti pomohou se posunout. 

Tohle se nedělá / nenosí / nesluší 

Političky by prý měly vypadat konzervativně, ženy nad padesát zastřihnout vlasy nakrátko a rozhodně nemůžeš pracovat doma. Nic z toho už dávno není pravda. Alessandra Ocasio Cortéz je jedna z mnoha političek, která v Kongresu nasadila rudé rty, velké náušnice a Instagram livestream. A mluví se o ní jako o příští prezidentce. Časopis Sports Illustrated každoročně hledá ty nejvíc sexy modelky plavek. Letošní soutěž vyhrála bělovlasá skoro šedesátiletá Kathy Jacobs s vlasy až po pás. A letošní pandemie ukázala, že i ty nejkonzervativnější firmy umí zavést Google Hangouts bez velkých dramat. Takže až ti bude příště dávat někdo přednášku o tom, proč to nejde, ukaž mu jak to jde.   

Tip: #IamRemarklable je školení zdarma od Google, které vás naučí formulovat si v čem excelujete právě vy. Iamremarkable.withgoogle.com

Text vyšel v časopise Marie Claire