Year in Review(s)

Číst Year in Review reporty je vždycky trochu bulvár, trochu základ na silvestrovský pub quiz a trochu nostalgie, co všechno se letos stalo. Tak vybírám svoje oblíbené za 2022.

PornHub report obsahuje samé perly: Ženy hledají "reálný sex" o 37 % více než muži. Hledání pojmu Transgender vyrostlo o 75 % a GenZ vyhledávají Threesomes. A Top20 zemí může za 79 % trafficu na serveru. Můj oblíbený fun fact: vyhledávání pojmu "sneakers" vzrostlo o 18 %.
➡️ Přečíst si ho můžete tady.

Google shrnoval, co jsme letos vyhledávali a na první pohled to není moc překvapivé: Wordle, královna Alžběta, Ukrajina a nebo Johny Depp. Ale při detailnějším pohledu vám dojde, jak velká proporce populace je mimo euro-americkou bublinu (kriketové zápasy Indie nebo recept na paneer), nebo jak moc vyhledávání ovlivňuje pop kultura (Manti Te’o se umístil na 4.místě mezi sportovci kvůli netflixovému dokumentu, který se sportem vůbec nesouvisel). V Česku mě nejvíc baví sekce která začíná slovem Jak: Jak zamrazit houby se umístilo na druhém místě i před Jak pomoci Ukrajině.  
➡️ Prolistovat si ho můžete tady. A dojemné video je tady.

IMDB se koukal na populární filmy. Mezi herci vítězily Ana de Armas a Emma D’Arcy. Emma is odnesla i titul pro nováčky. House of Dragon a LOTR byly nejlépe hodnocené letošní seriály. A top filmem podle recenzí byl The Batman. I když na tržbách letos všechny bezkonkurenčně předskočil Top Gun.
➡️ Celý report IMDB je tady. 
➡️ Box office Mojo je tady
PS: Pro zajímavost koukněte na shrnutí 2021 od Letterboxd. Letos by mělo vyjít v lednu. 

V McKinsey se koukali na témata, která rezonovala byznysovým světem. Ukrajina, inflace, krize dodavatelského řetězce i diverzita. Nic, co by vás zvedlo ze židle. Ale o to zajímavější je kouknout se na to, co byznysmeni na jejich webu nejčastěji vyhledávali: hned po Kdy skončí COVID? totiž následuje If we’re all so busy, why isn’t anything getting done?.  
➡️ Celý ho najdete tady. A tady jsou už jen nejzajímavější grafy.

Tinder report Year in Swipe tvrdí, že randící hry jsou za zenitem a místo toho přichází brutální upřímnost. O polovinu více mladých lidí si do bio napsalo, že hledají situationship. S kým? S lidmi, kteří mají jasno, co chtějí a také good hygiene. Nejpopulárnějším emoji bylo P (emoji pro parkování), které znamenalo, že hledáte někoho pozitivního. Místo na rande? Večeře ne. Spíš piknik nebo minigolf. I protože 72 % profilů tvrdí, že alkoholu neholdují. A nejoblíbenější písnička na profilu? Kate Bush: Running Up That Hill. Last but not least? Koníčky, co má úplně každý? Tenisky, sushi, anime a kempování. Tak si dejte předsevzetí, že si na další rok najdete zajímavější.    
➡️ Report najdete tady.

The Art Market Recap mi doporučila Kateřina. Díky za to, protože je opravdu obsáhlý. Najdete tam ohlédnutí za NFTs, aukcemi, které pomáhaly Ukrajině, nebo snahou o udržitelnější chování při transportu obrazů. Co mi přišlo nejzajímavější? Extrémně roste zájem o velmi mladé umělce: aukce lidí do 40 let vynesly 28% meziroční nárůst. Breakthrough Artist se stala Anna Weyant, kterou pár let zpátky objevili na Instagramu a dnes vystavuje v Gagosian. Fascinovala nás abstrakce a surrealismus, ale i hypebeastoví Kaws, Takashi Murakami nebo Damien Hirst. Nejdražší dílo (Shot Sage Blue Marilyn od Warhola) se prodalo za $195,040,000. (Ano, ty nuly počítáte správně.) Na vysněného Gerharda Richtera si budu do prasátka skládat $50 milionů. 
➡️ Tady si ho můžete projít.

Reuters a Oxford University vydávají report o tom, jak jsou na tom zprávy ve světě, kterému vládne internet. Pro mě je to příběh o úzkosti, kterou poslední roky zažíváme: 46 % Britů se vyhýbá zprávám (to je 2x více než v 2016) a jen čtvrtina Američanů věří zprávám. U nás je to 34 % lidí, co důvěřuje médiím a vyhrává u nich Český rozhlas. Překvapivé číslo o Česku? 12 % lidí tu platí za online média. 
➡️ Report najdete tady. Má přes 160 stran a také speciální část věnovanou ČR. 

World Happiness Report tvrdí, že za posledních deset let jsme se o to, jak být šťastnější začali o hodně více zajímat. A tak na desítkách stránek ve velmi podrobných odborných grafech ukazuje, jak si štěstí zvýšit. Třeba tím, že někomu podáte pomocnou ruku. Mimochodem Češi jsou 18.nejšťastnější na světě, první jsou Finové. Slováci jsou až 35. 
➡️  Tady je ke stažení.  

The State of European Tech ukazuje, jak je na tom evropský startupový ekosystém. O tom, že všechno zpomalilo už jsem psala minule a tady je to vidět i na číslech: More than $400bn in market value has been wiped from European tech companies since the peak of the 2021 boom, as venture capital dealmaking hit a wall at the end of the summer. Jednorožců se objevilo nejméně za posledních pět let a 14 000 lidí přišlo o práci. A příští rok to nebude lepší. 
➡️ Celý report je tady. A pro rychlejší shrnutí článek v FT

UN Habitat vydali report o životě ve městech a je fascinující nejen pro ty, co pravidelně dochází do CAMPu. Píše, mimo jiné, že pokud přemýšlení o městech nezměníme, přinese to s sebou pesimistické vyhlídky do budoucnosti. 20 % populace teď žije v neodpovídajících podmínkách, 1 miliarda lidí existuje ve slumech. Očekává se, že do roku 2070 se města v chudých zemích, kde nemají na investice do infrastruktury, zvětší o 250 %. A jiné to nebude ani tady: urbanizace je jedním z nejzásadnějších megatrendů, evropská města se zvětší průměrně o pětinu. 
➡️ Report najdete tady. Má přes 300 stran. 

Gallup vydal report o tom, jak je na tom pracovní trh. A je to temný les: jen pětina zaměstnanců je v práci opravdu spokojená, jsme historicky v největším stresu a navíc si nemyslíme, že je zrovna dobrá doba měnit práci. Shodnou se na tom GenZ i Boomers. Fun fact na konec? 81 396 hodin. Tolik času během života v průměru strávíme v práci.  
➡️ Tady je ke stažení. Má 170 stran. 
➡️  Atlassian na téma Práce vydal optimističtější studii, která je víc návodem na to, jak si nastavit dobře firemní kulturu, než popisem věcí. 

Na report Duolingo přišla Klára. Appku aktuálně používá půl miliardy lidí a o to zajímavější čísla s sebou report nese. Co jsme letos studovali? 1,3 milionů lidí se začalo učit Ukrajinsky a Česko je jednou z top5 zemí na světě, která se do nového jazyka pustila (1513% nárůst). Češi obecně na Duolingo skórují: patří mezi nejpilnější studenty. Válka může i za to, že němčina se stala druhým nejpopulárnějším jazykem na světě: 3/4 milionu uprchlíků mířilo právě k našim sousedům jen za první polovinu roku a Guten Tag byl základ, jak získat novou práci nebo kamarády. Zájem se zvedl také o korejštinu (K-Pop určitě hrál roli) nebo japonštinu. A kde najdete nejvíce lidí, co studují několik jazyků naráz? Ve Finsku. I protože 93 % populace mluví několika jazyky už teď. 
➡️ Tady si můžete report přečíst. 

WeTransfer vydal report o kreativních odvětvích. Vznikl v létě, kdy se ekonomická krize teprve rýsovala, ale i tak ukazuje na zajímavé mýty, které v odvětví panují. Přestože role kreativce je často považovaná za dream job, jen 22 % lidí si může vybírat klienty / projekty. Ostatní platí hypotéku & co. 56 % kreativců si přijde neúspěšných a obvzlášť ti, co pracují v agenturách jsou pod neustálým tlakem.
➡️ Tady si ho můžete stáhnout.
➡️ Bonus: It's nice that vydávají přehled toho nejzajímavějšího v grafice nebo ilustraci. 

UN vydalo Sustainable Development Goals Report a je to další dlouhé čtení o polykrizi. Dvě miliardy lidí žijí v zemích, které ovlivňují válečné konflikty, přes 100 milionů lidí je na útěku. COVID vrátil snahu osvobodit lidi z chudoby o čtyři roky a 93 milionů lidí odsoudil k extreme poverty. 24 milionů dětí se kvůli COVIDu pravděpodobně nevrátí do školy. A naše pokusy snížit uhlíkovou stopu krachují tak moc, že se odhaduje, že do roku 2030 se zvednou emise o 14 %, přestože potřebujeme, aby se snížily o 43 %. 
➡️ K pročtení, včetně interaktivních grafů, je tady. Jako bonus si dejte World Inequality Report. A také reporty IPCC o klimatické změně. 

Další reporty?

Něco na uklidnění? National Geographic vydal přehled nejkrásnějších fotek přírody. NY Times mají seznam nejoblíbenějších receptů. Stejně jako Bon Apetit
Něco pro vizuální nadšence? Getty vydali seznam fotografií, co vystihují 2022. 
Něco pro geeky? Časopis Nature shrnuje nejzajímavější vědecké studie, které publikovali. 
Něco pro marketéry? Redaktor Wired shromažďuje, co bylo trending na Twitteru každý den roku v přehledném kalendáři. HubSpot vydal State of Inbound Marketing Trends. A Datareportal na 300+ slidech ukazuje čísla o tom, kolik lidí používá internet.
Něco pro ty, co si chtějí odfrknout? World Drug Report ukazuje, že nejvíce úmrtí z drog způsobují cigarety a alkohol. Ale i to, že kokain je teď trending, nebo, že žen sice bere drogy méně než mužů, ale pokud už, do léčeben se nevydávají. 
Něco pro fashionistas? Americký Vogue vydal shrnutí best of momentů i memů v módě a beauty. A Highsnobiety má přehled nejlepších tenisek. A Hypebeast rovnou rozdal ocenění za 2022.
Něco pro preppers? Marsh McLennan a World Economic Forum vydávají report o největších bezpečnostních hrozbách. Podobný report vydalo i OECD pod názve States of Fragility. Jako bonus si dejte Human Rights Watch report
Něco pro ochránce přírody? WWF reportuje o kolik druhů jsme v roce 2022 přišli. A report UN o jídle, vypráví podobně alarmující příběh
Něco pro sběratele? Hodinkee vybírali nejlepší hodinky.
Něco pro investory? State of AI ukazuje, kde teď jsme. Podobný report vydalo i McKinsey.
Něco pro čtenáře? Deník N nechal hlasovat o nejlepší knihu roku. Můj oblíbený seznam vydávají Financial Times nebo NY Times.  
Něco pro hudební fajnšmekry? Pitchforkpřehled o všem, co se v hudbě dělo.
Něco na guilty pleasure? Kylie Jenner shrnuje 2022. EA Sports vydali report a můj oblíbený fun fact: AFC Richmond odehrál 1,5 milionu zápasů. 

➡️ A co osobní shrnutí? Playstation i Nintendo vám dají osobní statistiky. Spotify Wrapped je otravně legendární, napodobit ho chce YouTube. A statistiky najdete v appce i třeba pro Rekola nebo Stravu

Na mém blogu letos bodovaly predikce trendů, zamyšlení o tom, na koho kampaně nemíří a článek o tom, jak se připravit na katastrofu. V newsletteru největší engagement sbíralo zamyšlení o cestě prostředkem. Největší vášně na sítích vyvolal text o tom, jak CV už nedávají smysl. Nejdelší text měl přes 5 000 slov. Celkem už vás čte newsletter pět tisíc (to je skoro dvojnásobek oproti lednu 2022) s open rate 70 %. A blog přes 20 000. Díky moc! 

Perličky na konec? Na Instagram pravidelně píšu fun facts, co se vám hodí na rande nebo na večírek. 

---

Text vyšel v newsletteru. Archiv všech newsletterů je tady

Obrázek je od Varkey.