2022 versus realita

Všichni od Scotta Gallowaye a Kary Swhisher až přes Caseyho Newtona teď vyhodnocují správnost svých predikcí pro minulý rok. Tak v týhle partě nemůžu chybět. 

2022 versus REALITA

AFRIKA RISING

Co jsem psala: Už dávno to není jenom kontinent, kam Bono Vox jezdí zachraňovat sirotky. Kdybych byla VC, koukám se rozhodně směrem na jih. A nejsou to jenom technologie. Chimamanda Ngozi Adichie válcuje žebříček knižních bestsellerů a módní značka Hanifa ovládla pandemický fashion week s nulovým rozpočtem. A právem. 

Co se stalo: Filmy The Woman King nebo Black Panther Wakanda Forever sice nedosáhly úspěchu předchozího Black Panther, ale i tak sbíraly ovace a hlavně vydělávaly. Ten druhý byl šestým nejúspěšnějším filmem v kinech za minulý rok. Muzea rozšiřují africké sbírky. A Madonna nebo Ed Sheeran zpívají tracky s úspěšnými Afropopstars. A Burna Boy je první Afričan, který překonal dvakrát 500 milionů poslechů na Spotify a Rema má 30 milionů posluchačů měsíčně. Ale přestože export kultury fungoval skvěle, ekonomické výhledy pro tenhle kontinent jsou pořád ne moc optimistické. Nedostatečná infrastruktura, vysoká inflace, ale i vliv klimatických změn znamenají zamračený pohled nejen od Světové banky.

Jak úspěšná jsem byla: Trend jde tím směrem, ale bylo optimistické si myslet, že tak velká změna přijde tak rychle. Takže predikci držím, jen v delším horizontu. 5/10 kvůli kulturnímu exportu. 

Co číst:

  • Guardian má skvělou analýzu proč všechny teď baví africká hudba.

  • Washington Post vysvětluje, proč Afrika bude vzorem urbanizace. Thirteen of the world’s 20 biggest urban areas will be in Africa by 2100 — up from just two today — as will more than a third of the world’s population. 

  • Economist predikuje zářnou budoucnost celkově. 


    INVESTICE A INFLACE

    Co jsem psala: V krátkodobém pohledu se budeme koukat na to, jak bojovat s inflací a nadcházející krizi. Poroste stále zájem o investice. Uvidíme čím dál více kurzů jako je Investee, stejně jako platforem jako Fondee, Portu nebo Revolut. Stejně jako se máma naučila vyslovovat GDPR, naučí se ETF a bitcoin. Slovo uslyšíme v roce 2022 nonstop, tak bych si ho, být vámi, nastudovala.

    Co se stalo: Google Trends mluví dost jasně. Tohle je křivka vyhledávání slova inflace za posledních pět let. A fráze "finanční gramotnost" si zažila peak tenhle podzim. 

    Jak úspěšná jsem byla: 9/10. Protože finanční vzdělávání teď vede hlavně TikTok & co. 

    Co poslouchat:

  • V posledním Píárku se bavím s Nikolou a Pájou o výhledech na 2023. Slova investice a inflace tam padnou aspoň 100x.


    SPIRITUALITA

    Co jsem psala: 2020 was the first year on record that the majority of Americans said they did not belong to a church, synagogue, or mosque. Ale to neznamená, že touha v něco věřit mizí. Naopak. V zoufalství šaháme po vyšší síle. Viděli jsme minulý rok růst horoskopů (Co-Star ftw), nebo manifestování a 2022 jim ještě dodá na síle. 

    Co se stalo: Pokud jste na TikToku, spiritualita vás nemohla minout. Jak píše Ann Friedman ve zhodnocení 2022, všichni jsme se minulý rok snažili najít naději a sílu a realita nám nedávala moc šancí. V globálních Google Trends klesají horoskopy, ale termín "spiritualita" jde posledních pět let nahoru. I díky GenZ, jak ukazuje trendforecastingová agentura NellyRodi. Tak už si ty taroty konečně kupte. 

    Jak úspěšná jsem byla: 8/10. Až se vrátí Yolanda do televize, bude to jackpot. 


    CLIMATE TECH

    Co jsem psala: 
    Jediný, kdo ještě zvedá obočí nad post-pubertální holkou ze Švédska je pán v červených trenkách. Ostatní využívají příležitosti, které s sebou obavy při pohledu na teploměr nesou. Trávím teď hodně času na cestách a všímám si, jak ekologie přestala být batikovaná. Ryanair i Leo Express nabízí vyrovnání CO2, Airbnb inzeruje zelená ubytování a veganské menu je automatickou součástí nabídky v každé kavárně. 

    Co se stalo: Pojem "udržitelnost" se dostal do nákupních košíků v Albertu, takže i do mainstreamu. Prodeje elektro aut rostly o desítky %. Značky jako Rapha vydávaly Impact Reporty a třeba Stripe má Head of Climate. A to samé se dělo ve startupech. Fascinace climate tech tento rok kulminovala, ukazuje nejen graf Google trends za posledních pět let, ale i line up všech světových konferencí. Přibyly nové VC fondy zaměřené tím směrem a nebo existující přidaly partnera, který se clean tech věnuje. Akcelerátor Y Combinator otevřel speciální batch, který se na tyto startupy specializuje a já jsem letos při každém mentoringu potkala minimálně jeden sustainability startup. Ale není to jen to: Rozrostly se i organizace, co se tématům udržitelnosti a ochrany životního prostředí věnují. Moc hezky to třeba ukazují Fakta o klimatu
    Jak úspěšná jsem byla: 9/10. Ale stále čekám na velký český příběh na tohle téma. I protože, jak píše Sifted v CEE investiční podpora climate tech chybí.  

    Co číst: 

  • Tady je třeba seznam více než 180 investičních fondů, co se na klima zaměřují. 

  • Tady je seznam aktuálních CT jednorožců.

  • Příběh z Wired o tom, proč nadšení z Clean Tech deset let zpátky rychle utichlo.

  • Bonus? Nádherné obálky korejského Vogue, které upozořňují na klimatickou změnu. 

    Tip: Google for Startups spustil akcelerační program pro evropské climate tech startupy. Potkáme se tam! 


    NE-KAPITALISMUS

    Co jsem psala: 57 % lidí si myslí, že kapitalismus dělá víc škody než užitku. A tak uvidíme růst alternativních přístupů k věci. Mezi omílaná slova se dostane Nerůst, socialismus (podle AOC) nebo Doughnut Economics

    Co se stalo: Tahle predikce vyšla napůl. Sice roste nepeněžní ekonomika jako bartery a swapy, nebo jsme si zažili konec Hustle Culture a s ní i Great Resignation. Ale ve chvíli, kdy na scénu nastoupila inflace, všichni řešili jak zaplatit nájem bez ohledu na intelektuální přesvědčení o správnosti fungování světa.  

    Jak úspěšná jsem byla: 3/10. Jen kvůli první polovině roku a GenZ. 

    Co číst: 

  • Efektivní altruismus navíc dostal zásah po odhalení Sama Bankmana-Frieda, píše nejen New Yorker.

  • Guardian vysvětluje, proč mladší generaci nebaví kapitalismus. 


    BIOHACKING

    Co jsem psala:  
    Uvidíme o hodně více biohackingu - optimalizace sama sebe - než kdy před tím. My si o tom s Theou povídáme pravidelně: zmrzlina pro lepší spaní, měřič glukózy pro lepší výkon, nebo koření proti depresím. 

    Co se stalo: Oura ring nebo Apple Watch se dostaly do mainstreamu: Oura nosí už přes milion lidí a Apple Watch přes 130 milionů. Ale kapičky z hub si pořád ráno do kafe kape jen skupina nadšenců. Ta se sice zvětšuje, ale nic, co by lámalo rekordy. Teda kromě poslouchanosti podcastu Brain We Are. 

    Jak úspěšná jsem byla: 5/10. Body mám za gadgety, ale funkční jídlo se kromě Activie a proteinů do mainstreamu nedostává. 

    Co číst:

  • FT listují jaká jídla naopak mávala naším feedem: od máslových prkýnek a pečené fety, až po tofu jako vyjádření politického přesvědčení. 

    Tip: Minulý rok na podzim jsem testovala Macromo: kompletní analýzu genomu a pokud patříte mezi zdravotní geeky, tak by byla škoda to nevyzkoušet. Nejenže mám predikce sklonu k rakovině, nebo vysokému tlaku, ale i doporučení, jak trénovat nebo lépe spát. 


    KONEC #GIRLBOSS

    Co jsem psala: Nejvyšší čas, upřímně. Jak píše NikolTermín, který degraduje úplně stejně, jako když někomu řekneš, že je female scientist a dáš ji do růžového pláště s tpřytkatou pipetou. Copak někdo říká boyboss? Manboss? Období, kdy jsme hltali Sophie Amoruso, skončilo a teď hledáme, jak se umístit v žebříčku nejlepších a ne "jen" nejlepších žen. 

    Co se stalo: Není médium, co nevydalo článek na téma konec Girlboss narativu. A s tím souvisí, že tohle slovo přestala většina časopisů používat. Ale to neznamená, že koncept holky, co maká na sobě a na svojí kariéře zmizel: stačí si najít That girl trend. Perfektní robotky, co snídají zelenou matchu v pět ráno jsou jen kousek od růžových kanceláří v The Wing

    Navíc v Česku pár dní před volbami pořád řešíme, zda je DanuShe dobrá kandidátka na prezidentku, protože je žena. Takže slovo girlboss možná mizí z triček, ale na pozadí nám tahle písnička bude hrát ještě dlouho. 

    Jak úspěšná jsem byla: 6/10. 

    Co číst: 

  • Elle “Is This The End Of The Girl Boss?” 

  • The Cut “The Demise of the Girlboss”

  • The Atlantic “The Girlboss Has Left the Building” 


    METAVERSE

    Co jsem psala: 
    Metaverzum tak není jenom svět v hlavně Marka Zuckerberga, ale byznysová příležitost, mrká každá trendová studie, co jsem četla. Vyhledávání tohoto pojmu vzrostlo v posledních 18 měsících o 50 000 %, píše nextatlas. Whoa! FOGO (fear of going out) má aktuálně 1/3 Američanů. Nechceme opouštět byt, ale to neznamená, že nám nechybí kontakt. Naoko se přesouváme do dění Ready Player One. A zpátky. Reálné produkty se objevují ve virtuálních verzích a naopak z virtuálních produktů se díky zvýšenému zájmu stávají ty reálné. 

    Co se stalo: ChatGPT nasbíral víc zájmu a reálných use cases než metaverse. Žádná predikce na 2023 už s metaverse nepočítá. Takže je to jedno velké Ehm. Prý do doby než Apple vydá headset, co bude dost cool a levný, aby se z toho mohl stát mainstream. Ale i v tom případě tomu já ani Scott Galloway nevěříme. 

    Jak úspěšná jsem byla: 1/10. Jeden bod si dávám za úspěšné kampaně, které díky (srandě z) metaverse fungovaly: jako ta na Heineken


    NICHE BYZNYSY

    Co jsem psala: 
    O StockX nebo GOAT nemluvím poprvé ani naposledy. Streetwearové platformy vznikly na velmi úzké cílové skupině lidí, co je ochotná dát za tenisky desítky tisíc. Na první pohled nestojí za pozornost, na druhý pohled je v úzkých vertikálách budoucnost e-commerce. Umí totiž na sebe dobře navázat loajální komunity, které potom kupují extra produkty a služby, které pod nimi vzniknou (jako předplatné na SoleSavy). A nekončí jako brandy s tak širokou cílovou skupinou, že ztratili rozpoznatelnou tvář (ahoj do Mall.cz).

    Co se stalo: Projíždím report FT nejrychleji rostoucích firem za 2022 a je to oslava niche byznysů. Výherce Swappie prodává repasované iPhony eco-conscious teenagerům a rostl o 19 000 %. Kilo Health má v portfoliu více než desítku niche zdravotních aplikací a produktů. A Enpal prodává solární panely na rodinné domy. A mezi top5 byli i OnlyFans.   

    Jak úspěšná jsem byla: 9/10.  

    Co číst: 

  • O důležitosti niche při budování značky jsem psala nedávno


    LIVESTREAM SHOPPING 

    Co jsem psala: Horst Fuchs je zpátky. V Číně už je na denním pořádku. O tom, že Lipstick King prodal na Singles Day za dvanáct hodin zboží v hodnotě 1,7 miliardy dolarů jsem psala už minule. Startupy jako CommentSold, Popshop Live nebo Talkshop Live umožňují spustit livestream se zabudovanými platbami a Drip zařídí streaming do všech platforem naráz. Když tohle zahlédli klasické platformy, nemohly zůstat pozadu. TikTok spustil livestream shopping v prosinci, Instagram experimentoval během Vánoc nebo YouTube si přizval na pomoc třeba MrBeast.

    Co se stalo: Každý vydal článek o tom, že už se to co nevidět stane. Ale nic se zatím nestalo. Aspoň v Evropě. Na špičce adopce je Dánsko, ale že Skandinávie vyhrává každý příběh o internetu není pro nikoho překvapením. Nikdo z CEE se do seznamu ani nepropracoval. I protože pilotní programy technologických gigantů se ocitly u ledu. 

    Překladač z korporátního newspeaku naznačuje, že už ani Michael Martin, VP YouTube Shopping nehýří optimismem: “This is a newer thing, and it’s a bigger transition, but I think it’s a transition that will still happen.” Jiné to nebude ani v TikToku, který v létě stahoval livestream shopping z nabídky. “TikTok had planned to launch the feature in Germany, France, Italy and Spain in the first half of this year, before expanding into the US later in 2022, according to several people briefed on the matter. But the expansion plans have been dropped after the UK project failed to meet targets and influencers dropped out of the scheme, three people said,” píší FT. A Meta také svoje pokusy o live commerce zastavila

    Jak úspěšná jsem byla: 2/10. Jen kvůli tomu, že je to moc velká příležitost, aby to giganti ještě jednou (brzy) nezkusili. 

    Co číst: 

  • YouTube otevírá možnost prodávat přes livestream i menším Creators.

  • Influencer Marketing Hub vydal livestream shopping studii pro 2022. I když si myslím, že je dobré ji číst se zdravými pochybami. 


    A co ještě? 

  • Predikcí na 2022 jsem dělala poměrně dost a pro dnešní zhodnocení jsem vybrala jen část. Tady jsou linky na oba články - jeden a druhý - ať si můžete případně udělat názor i na ostatní. 

  • Vysvětlení jak funguje forecasting, jsem psala nedávno. 

  • Jaký byl vlastně 2022? Minule jsem sdílela více než třicet reportů, co vydali Google, McKinsey nebo Pornhub. 

Text vyšel jako součást mého newsletteru. Archiv všech newsletterů je tady