Lean In

Více než  40 % primárních živitelů amerických rodin jsou ženy. Ženy, které rozhodují o tom, za co utratí svůj plat a není divu, že nejen Hewlett-Packard je chce vyhrát. Tradiční představa stepfordské paničky se za poslední roky výrazně změnila, jen ji málokdo v kampaních reflektuje. Žádné překvapení, když pouze 3 % kreativních ředitelů reklamních agentur jsou ženy.  

Kvóty nejsou jediný způsob, jak dostat více žen do vedoucích pozic nebo na pódia konferencí. Často je to o vzájemné podpoře. Když Barack Obama vstoupil do Oválné pracovny, byl Bílý dům místem, kde ženy byly stážistkami se skvrnami na šatech. Političky, které přišly s ním, se rozhodly stávající praktiky změnit. Pokud jedna z žen řekla na jednání něco zajímavého, ostatní její názor znovu nahlas podpořily a daly mu tak větší váhu. Valerie Jarret, seniorní poradkyně prezidenta dnes tvrdí, že díky této amplifikaci se přirozeně dostalo ke stolu více žen a jejich názor je tak více slyšet.

Dana Cohen Baron, jedna z mála řečnic na letošním WebExpo, založila v Izraeli komunitu designérek XX UX. Jednou z aktivit je záchranný kruh, který podporuje ženu, která sebrala odvahu někde přednášet. Má tři mentorky z oboru, které jí pomáhají se na vše připravit a na konci jí i doprovodí na samotnou akci. A díky tomu se jim daří zvedat poměr žen nejen na konferencích, ale i v oboru.

Z průzkumu vyšlo, že se ženy často necítí dost připravené a zběhlé, aby nakráčely před stovky posluchačů. V rámci #HokyZMarketingu jsme tak rozjely sérii přednášek, kde se učíme navzájem. Může to být poprvé, kde si vyzkouší roli řečníka a nebo naopak se vzájemně dovzdělají. Dnes je z #HolkyzMarketingu platforma, kde se více než dva tisíce žen nejen setkává, ale i si dohazují práci ve firmách, které jsou k nim vstřícné.

Podle Shiver Report pouze 5 % mužů chce, aby se jejich dcery staly ženami v domácnosti, až vyrostou. Sníme o tom, že budou právničkami, lékařkami nebo šéfkami reklamní agentury. Říkáme jim, že zvládnou úplně cokoliv. A pak další den přijdete do kanceláře a zdvihnete na pohovoru obočí, jestli jako žena mám dost velké koule uřídit takový rozpočet. Zvednete obočí na jednání, když se jako první nenabídnu, že udělám kávu a zápis. Zvednete ho podruhé, když říkám hlasité Ne a zamumláte něco o PMS. 

Dalai Lama jednou řekl, že změna začíná u jednotlivce. Jednotlivci, kteří umožnili dělat karéru mě, nejsou definovaní pohlavím, ale inteligencí a empatií.

 

6,086 Likes, 41 Comments - Sally Hewett (@sally_hewett) on Instagram: "Sal's Scar. Lycra, foam, embroidery silk, quilting hoop. 68x33x12cm. #sallyhewett #embroidery..."