Portable happiness v Portu

Trávím víc času na cestách než doma. Tohle si rozhodně myslí moje máma i většina mých kamarádů. Díky výletům jsem zjistila, že pistáciová zmrzlina má být hnědá, Pařížanky nosí holé kotníky i v mínus pěti a každý touží po velké lásce. Ale hlavně jsem přišla na to, jak moc ráda se vracím domů. Přivážím si boty, šaty a seznamy mladých designérů. Lístky z výstav a prázdné láhve a časopisy. Asi tak tunu. 


Portugalsko v lednu znamená minimum turistů a místní, co se choulí v šálách, čepicích a brblají nad zimou. 18°C je totiž krutá rána a záminka koupit si kašmírový kabát a kozačky. Když jim vyprávíte, že doma máme mínus deset, definitivně si pomyslí, že jsme z Čečenska a ne Česka.

Porto je Brno. Velké vlastně tak akorát, aby se dalo skoro všude chodit pěšky. A malé dost na to, aby se všichni znali. Kosmopolitní tak akorát, aby nečíhal McDonald’s za každým rohem. A lokální, aby sladkost Pastel de Nata chutnala úplně jinak než v Lisabonu. Také tam létá levně RyanAir. Ale jenom chvilku, takže moc turistů s hlavou v průvodci nepotkáte. A hlavně je líhní malých značek, zastrčených showroomů a kaváren se třemi stolky.
Bydlet u módní návrhářky znamená, že vás vybaví seznamem míst a značek, které nesmíte minout. Tak ho jenom předávám dále.


RyanAir vás pustí do letadla i párem bot v kapse, pokud už se vám do kufru nevešly. Tak šup na nákupy

Daily Day je značka přímo z Porta, která provozuje stejnojmenný concept store. Najdete tam jednoduché základy šatníku z kvalitních materiálů za cenu, co odpovídá třeba Closet pro kluky i holky. Pokud se vám z českých návrhářů líbí Zdenka Imreczeová nebo Chatty, dejte si křížek do mapy. Tip: I když jsou Portugalky malé, mají prsa a zadek a místní značky s tím počítají. I s velikostí XL si odvezete plný kufr.  

The Feeting Room je ráj pro botoholiky, který vede jenom portugalské značky. Ta kůže! To zpracování! Ty barvy! A k tomu výběr oblečení mladých designérů, mezinárodní časopisy a kavárna. Zamilovat se tam snadno můžete nejenom do kluka, kterému to patří. Tip: Koukněte na Le-Mo-Ke. Nadčasové střihy pro kluky i holky šité přímo v Portu. Já je mám samozřejmě se třpytkami. 

Když vytapetujete pokojíček o 25 m2 (hlavně) portugalskými ilustrátory, vznikne galerie a obchod v jednom. Ó Galeria je místo, kde se dají strávit hodiny ach-ováním a utratit všechny peníze na jídlo (#truestory). Tip: Kupte si pohledy, ale nechte si je pro sebe a doma si je zarámujte.  

 

Co nesníte, to nepřiberete. A s každým kilem navíc se zvětšují prsa.

Brick: veliký stůl, kolem něj deset míst a skvělé chleby s oblohou. Za 8 Euro se nebudete moci hnout. Jen sehnat místo znamená rezervaci dva dny předem.

Pastel de Nata je pudink obalený listovým těstem. S espressem je to výlet do nebe, o kterém nesmíte vyprávět svým fashion kamarádům, co jsou zrovna sugar/gluten/fun-free. Vydejte se na místní trh Mercado do Bolhao a vyzkoušejte všechny, co objevíte.

Cokoliv do ruky, co sníte, zatímco koukáte na mosty, řeku a město. Východ nebo západ slunce znamenají absolutní kýč, ale za srdíčka na Instagramu (a ten zážitek) to stojí.

 

Co vyfotit a sdílet (s babičkou)

Američanka, co jsem potkala v Lisabonu se ušklíbla a říkala, že ti Portugalci se spletli a mají koupelny i venku. Azulejos jsou tradiční dlaždičky, co najdete na každém rohu, každé fasádě a při štěstí i na blešáku jako suvenýr. Udělejte si před nimi #OOTD.

Ztraťte se. Nebojte se, v Portu se totiž doopravdy ztratit nedá. Za chvíli narazíte na ulici, co už znáte. Já jsem za jedním rohem objevila kluka, co hrál na housle filmové melodie, za druhým rohem lanovku a za třetím rozpadlý balkón s krásným výhledem. A všude ty nejkrásnější obrazy nakreslené rovnou na zdech, toulavá koťata a stylové důchodce, co popíjejí Portské.

Stařičký farmář ze Sao Miguel mi vyprávěl, jak i po všech těch letech miluje svojí ženu a chce jí vzít na kafe do Porta. A pak jsme se doopravdy potkali. Majestic Café je místo se zlatými štuky a číšniky v livrejích. Ukažte ho babičce a příště poletí s vámi.

 

Jak se žije v teple

Portugalci netopí. 12°C je třeskutá zima a tak jim nevadí ani několikacentimetrové mezery u dveří na balkón. V bytech není vůbec nainstalované topení a jednou za rok tak všichni vytahují přímotopy. Ale jen trochu, elektřina je opravdu drahá. Přestože jedete k moři, sbalte si flanelové pyžamo.


Všechno hraje barvami a růžová rozhodně není jenom pro holčičky a gaye. Skandinávský minimalismus se prohnal i Portugalskem, ale v kombinaci s dózičkami, vázičkami a obrázky je z toho něco, co připomíná tak možná dánskou verzi dětského pokojíčku. Kombinace Ikea a kousků z bazarů je tady běžným způsobem, jak si vybavit byt. Vy se pro inspiraci stavte do trafiky. Attitude má i pár stránek v angličtině a spoustu obrázků, takže u časopisu za cenu dvou dortíčků strávíte kopu času.


Dlaždičky v Portu nepatří jen na fasádu a do koupelny, najdete je všude. Vzorované a stařičké. A v mnoha bytech najdete na stěnách i keramické vlaštovky. Připomínají ty od Daniel Piršče a najdete je za už za 2 Eura třeba v Maria Porto.


Tip: Kolem Ruo do Almada je nepřeberně antiků. Komody, neony, staré pivní láhve se tam hromadí s cenovkami od dvou do dvou tisíc Euro. Věřte mi, že budete přemýšlet, kolik by stálo převézt je do Čech. A když už tam budete, stavte se do Mondo Deli, nově otevřené restaurace, nad jejíž křehkou krásou vzdychá i časopis o designu Wallpaper.


P.S. & FAQ:

Jestli si chcete v Portu zkusit chvíli žít, napište do coworkingu Surf Office. Odpoví zpátky (možná) v češtině a nabídnou vám stůl a připojení k wifi. 


Chcete vědět víc?  Stáhněte Porto FashionMakers Map a místním vydání mapy Use-It. Jsou nejen plné adres, ale i triků, jak ohromit místní a neudělat faux-pas. A nebo mi napište.

 

 
Gallery Block
This is an example. To display your Instagram posts, double-click here to add an account or select an existing connected account. Learn more

 

 

_travelsGuest UserComment