Třináct tajemství ze šuplíku

Navrch huj vespod fuj, varovala nejedna babička. A tak všechny doufáme, že kdybychom zkolabovaly na ulici, nenajde nás doktor v bombarďácích s nápisem Úterý. Pokud si ho jako Sharon Stone nezapomenete úplně. Od korzetů z velrybích kostí jsme ušly dlouhou cestu  a tak jsme pro vás vytáhli ze šuplíku ty nejerotičtější momenty prádlové historie.

První boxerky navrhl pořadatel boxerských zápasů (a majitel plavkové firmy Everlast) Jacob Golombv roce 1925. Ale populárními se staly až po druhé světové válce. Vojáci, kteří trenky dostávali jako součást uniformy, si na ně zvykli tak moc, že je chtěli nosit i po návratu domů.

Dlouhé bílé trenýrky “long johns” až kotníkům jsou pojmenované po Johnu L Sullivanovu, boxerském šampiónovi z konce 19.století. A leotard, dnes trikot hlavně pro baletky, dostal jméno po Jules Léotardovi, který si poprvé na cirkusové vystoupení v roce 1861 vzal punčocháče, aby ukázal své vypracované atletické tělo.    

Clark Kent alias Superman debutoval červené trenky už v roce 1938. Ale od té doby popkulturní hitparádu okupovaly hlavně ty bílé. Tom Cruise v nich zatančil v Risky Business, o panictví v nich přišli v Prci, prci, prcičky a oblékl je i Walt z Breaking Bad.   

Slipy s typickým šitím ve tvaru Y poprvé uvedla na trh firma Cooper’s Underwear v roce 1934. Inspirované pohlednicí z francouzské riviéry, se tohle prádlo stalo tak populární, až se celá firma přejmenovala na Jockey. Nejkultovnější slipy minulého století si ale na sebe vzal Borat a vzniklo tak označení mankini.

Podvazky existovaly už ve 14.století a nosili je ženy i muži. aby jim držely jim punčochy. Ale tak jak je známe dnes, vznikly až ve 20.letech minulého století. V 30.letech je ženy používaly místo peněženek - za gumu si schovávaly cennosti. S minisukněmi na chvíli zmizely ze šuplíků, ale Dita von Teese a Agent Provocateur a je kolem roku 2000 zase vrátili na výsluní.

O svatební podvazky sváděli muži souboje už ve středověku - věřili, že jim kousek oblečení nevěsty přinese štěstí. Dnes se v některých zemích hází podvazek mezi svobodné muže, stejně jako ženy hází kytici. Až do minulého desetiletí bylo běžným zvykem nosit podvazky i na maturitní ples, doprovázející muž ho potom dostal jako suvernýr.

V 18. století se ženy oblékaly veřejně. Čím byly bohatší, tím delší rituál s více lidmi to byl. Během toalety psaly dopisy, pojídaly dorty,  konverzovaly s návštěvami a nechávaly se opečovávat od služebných. Z té doby pocházejí obrazy, kde dámám z korzetu kouká poprsí.   

Až do 19. století nenosily ženy kalhotky vůbec. Potom na sebe vzaly volné trenýrky s otevřeným rozkrokem a až kolem roku 1910 přišlo “zavřené” prádlo. To bylo do té doby jen výsadou mužů a ženy tak poprvé daly najevo emancipaci a zájem o sex. V roce 1930 se kalhotky znovu otevřely, ale jen jako vábnička a erotická pomůcka. A tak tomu je až dodnes.

Kombiné se objevilo kolem roku 1920, kdy přišla do módy chlapecká silueta. Už nebylo potřeba zdůraznit prsa, zúžit pas, tak si ženy konečně oddechly. V 50. letech s Diorovým New Look přišel důraz na poprsí. Objevily se kostice, vycpávky a výstřihy. A s nimi i vyzývavé pin up modelky.

Se sexuální revolucí v 60. letech a odhazováním podprsenek vznikly hned tři zásadní kousky. A za všemi stojí jeden muž. Rudi Gernreich stvořil průhlednou podprsenku bez kostic, plavky nahoře bez a tanga. Kalhotky bez zadního dílu, jak se jim tehdy přezdívalo, vznikly v reakci na zákaz plavání dole bez v L.A. v roce 1974. V roce 1975 je uvedla na trh značka Lily of France s příslibem návratu tajemství do ložnice.

Už v 18. století si ženy vybíraly prádlo se stejnou péčí jako šaty. Ale až Ada Masotti ho v roce 1954 povýšila na šperk. Krajkové kalhotky La Perla začala balit do sametových krabiček a stvořila tak svět, kde muži dávají ženám k výročí něco malého a drahého.

Touha obdarovat manželku stála i za vznikem Victoria’s Secret. Do té doby měly ženy dva typy prádla. Bavlněné pohodlné kousky na dennodenní nošení a nádherné sety určené jen na výjimečné příležitosti. Roy Raymond byl tím tak frustrovaný, až založil značku, která měla za úkol vyrábět nádherné sety na denní nošení. Dnes jsou jejich přehlídky kultem a z Češek si křídla oblékly Karolína Kurková, Hana Soukupová nebo Daniela Peštová.  

Devadesátky přinesly vykukující prádlo. Přesněji gumu s logem značky. Ale nejdál vykukující prádlo dostala Britney Spears ve videoklipu I’m a slave 4U, kdy si vzala kalhotky na džíny. #pročtonezkusit

 

Do naha & do historie

1962: Marylin Monroe zpívá v Bílém domě Happy birthday, Mr. President v průhledných šatech a potom usne jen v pár kapkách Chanelu 5. 

1983: Carrie Fischer jako princezna Leia a zlaté plavky formovaly dospívání mnoha chlapců. 

1986: Kim Basinger se svlékne pro Mickeyho Rouka v 9 a ½ týdne z bílého kombiné.  

1989: V 80.letech ženy nosily vycpaná ramena a obleky, a tak hledaly něco velmi ženského dospod. A tak vzniklo body. Všechna nej naráz si na sebe vzala Cher: nejodhalenější, nejkoženější, nejvíc šokující. 

1990: Madonna se vydává na turné a její korzet se špičatým poprsím od Gaultiera boří všechno kolem. 

1992: Základní Instinkt a Sharon Stone dole bez. Stejně jako Michael Douglas i my jsme zůstali beze slova.

1993: Kate Moss oblékla stříbrné průhledné šaty a černé kalhotky. Společně s Markem Wahlbergem v reklamě na prádlo Calvin Klein je to definující moment devadesátek. 

1994: Syn Viviene Westwood založil značku Agent Provocateur a definoval pojem sexy pro novou dekádu. S Kate Moss, Kylie Minogue i Rosie Huntington-Whiteley v čele. 

1994: Eva Herzigová způsobila dopravní nehody v reklamně na Wondebra. “Hello boys” se údajně stalo nejikoničtějším billboardem všech dob. 

1998: Rose McGowan doprovodila Marylina Mansona na MTV Video Awards v rybí síti a leopardních tangách. 

1999: Eyes Wide Shut se vydalo do kin a do našich ložnic tak vstoupily škrabošky a kápě. 

2001: Bridget Jones se zeptala na tu otázku, co řešíme všechny: stahovací nebo sexy? 

2005: Pan a paní Smithovi a Angelina Jolie v latexu. Není divu, že sbalila Brada Pitta. 

2014: Miley Cyrus, JLo, Beyoncé, Rihanna. Kdo si ten rok nezval šaty, pod které se nic vzít nedá, jako by nebyl. 

2015: Padesát odstínů šedi nás poslalo do knihkupectví a sex shopu naráz.  

2017: Až do poloviny března si můžete zaletět do Londýna na výstavu o spodním prádle. Cokoliv, co Victoria & Albert Museum uvede, je vždy kultovní.

Text vznikl pro Časopis ZOOT