TikTok vs Music

Časopis Rolling Stone psal už v roce 2019: In just 12 months, the video app TikTok has transformed from a curio to a service mentioned in the same breath as YouTube. TikTok změnil hudební průmysl. Tečka. A nejen ten. Jak píše oficiální tiskovka TikToku: Sound is the hashtag for a new creative language.

Není to poprvé v historii, kdy má nějaká platforma ambice stát se hudebním tastemakerem. MySpace, YouTube, Tumblr. Ale to, co se povedlo TikToku je unprecedented. Osm z deseti hudebních megahitů minulého roku vzniklo na TikToku.

More than any other social network since Myspace it feels like a new experience, the emergence of a different kind of technology and a different mode of consuming media, píše Kyle Chayka a já kývám v souhlasu. Dnes píšu o hudbě, ale mohla bych stejně mluvit o politice, módě nebo filmech. TikTok nám všem během čtyř let dost zamotal hlavu.


Pokud nevíte, co TikTok je, tady je vysvětlení, jak přesně aplikace funguje. Já už dneska rovnou naskočím do rozjetého vlaku a nebudu vysvětlovat co to jsou duety nebo For You page.
Pokud jste ještě nečetli můj text o Creator Economy, tohle je ideální čas, kdy se k němu vrátit.

---

TikTok basics. Protože, jak říká každá správná investorská prezentace: Řekněte mi potenciál trhu, na který míříte.

  • Přestože vznikl teprve v roce 2017, trhá každý měsíc rekordy stažení. Tak moc, že jde o sedmou nejstahovanější aplikaci mezi lety 2010-2019. Přestože na dohnání Facebooku měl pouhé dva roky. Od roku 2019 jde o nejstahovanější aplikaci by far. V roce 2020 zvítězil nad druhým WhatsApp o 250 milionů stažení, a tak není divu, že je Facebook ve stresu.

  • Aplikace už byla stažená skoro třímiliardakrát. Na konci Q2 měla 837 milionů aktivních uživatelů a do konce letošního roku by měla překročit miliardu. Miliarda lidí, co se přihlásí apsoň 1x měsíčně. To je skoro 20 % internetové populace. V Evropě TikTok používá 98 milionů lidí.

  • Největší peak měl na začátku pandemie, kdy skóroval přes 300 milionů stažení za měsíc a vytvořil tak globální rekord ve stažení jediné aplikace za měsíc.

  • Jen v roce 2020 přinesl bytedance tržby v hodnotě 1,9 miliardy dolarů. Což je 457% meziroční nárůst. A valuaci měl v roce 50 miliard dolarů.

  • 63 % uživatelů je pod 29 let a většinu tvoří ženy. Ale tohle se rychle mění: populace na TikToku každým dnem stárne s tím, jak míří aplikace do mainstreamu.

  • Na platformě trávíme hodně času. V Polsku je to 68 minut denně, v Norsku 74 minut. Nic proti Číňanům, kteří na čínské verzi Douyin tráví 1 hodinu a 40 minut. To je více než kdy nasbíral Instagram nebo Facebook. A kdokoliv, kdo tuhle aplikaci používá, vám potvrdí, jak moc addicitive je.

Whoa! Není divu, že je Facebook ve stresu. Ale na terapii nezamíří sám. Být teď v hudebním průmyslu a teprve objevovat TikTok, udělalo by se mi instantně špatně. Hudebníci si totiž celou cestu na vrchol mohou odřídit sami a nemusí čekat na rozhodnutí kravaťáků v zasedačce.

Artists can now have the fate of their single debuts just clicks away. Originally, you had to rely on a label’s resources and network to get your name out there. Now, you can upload your single song on TikTok and bypass all the radio stations. You may end up having the whole country jamming to your vibe in less than a few hours, píše MI College of Contemporary Music.


Tak teď hudebníci nadšeně kývají hlavou do rytmu algoritmů. Hned ze čtyř důvodů:

  1. Discovery: Nového interpreta je na TikToku snadné objevit. A tak break-through může přijít dříve než řeknete Addison Rae.

  2. Reach: Písnička, kapela nebo sound se na TikToku stává snadno virální. Během pár dní si sáhnete na větší publikum než vám kdy nabídne Evropa 2.

  3. Community: Hudebníci si díky TikToku mohou budovat loajální komunity. A jim prodat merch nebo lístky na koncert.

  4. Hope: Naděje, že se stanete další Charli D'Amelio je stále živá. Narozdíl od Instagramu, kde už jsou karty rozdané mezi rodinu Kardashianových.

Kouknu se na každý aspekt do detailu:

Discovery je na TikToku snadnější než kdekoliv jinde. 80 % uživatelů platformy tvrdí, že je to pro ně zdroj #1, kde objevují nové interprety. To je větší číslo než doporučení od přátel.

  • Více než polovinu hudby objeví přímo na For You page (#FYP). Takže není třeba otevírat nové playlisty jako na Spotify, nebo aktivně vyhledávat. Jen scrollovat.

  • Za #FYP nestojí váš vkus na hudbu, ale váš vkus na témata. Takže se jako na Spotify nebo YouTube neuzavřete jenom na country kanál. A tak díky videím o randění nebo módě objevíte celou tuhle škálu hudby.

  • Refrénem nebo chytlavým rýmem video na TikToku může rovnou začít. Narozdíl od Spotify, kde si musíte na peak písničky počkat, ho na TikToku dostanete do feedu hned a bez čekání.

  • Video má maximálně 1 minutu, ale doopravdy méně, takže za dobu, co na Spotify zvládnete jedinou písničku, jich tady v rychlém běhu zvládnete osm. Vynásobte si to 68 minutami, které v aplikaci průměrně strávíte a dojde vám, že jde o stejnou akceleraci objemu v čase jako když Tinder nahradil inzeráty v novinách.

  • Témata a trendy dávají hudbě nový kontext. Možná vás 70s nebo pop vůbec netankují, ale pak se objeví jako součást trendu a najednou máte celý den ve sluchátkách Dreams od Fleetwood Mac (6).

Lidé, kteří používají TikTok jsou navíc early adopters. A to platí i na jejich vkus na hudbu. People who use TikTok possess a highly explorative 'discovery mindset' that drives their behaviour, vysvětluje studie TikToku. Takže jejich nadšení z každého nového interpreta je instantní.

Reach je rychlejší a (a často) větší než kdekoliv jinde. Štefan Sarvaš z MARS vysvětloval na konferenci Brand Management, jak zásadní je pro značku distribuce. Můžete mít dobrou cenu, hezký brand, ale bez kvalitní a široké distribuce bude revenue jenom zbožné přání. A TikTok distribuci hudby extrémně zjednodušil.

  • Duety znamenají, že vaše hudba, může dostat instantní remix a to jí pošle mezi další publikum. Perfektně to bylo vidět třeba na sea shanties. (8) Podobně labely pracují i s remixy, které přirozeně na duety navazují.

  • Challenges dávají hudbě kontext. Nejsou to jenom taneční choreografie jako byl Renegade, ale i příběhy, které doplní verš, nebo scénky, které uživatelé sehrávají stejně jako ostatní účastníci challenge (viz Olivia Rodrigo, o které píšu níže).

  • Právě díky tomu jak krátká videa jsou, nikdo aktuálně nesbírá data rychleji než TikTok (4), a tak může rychleji optimalizovat #FYP. A tak ve chvíli, kdy zjistí, že nějaký sound nabírá na síle, ihned vám ho pošle do feedu. Navíc už jsou na TikToku přednastavené editační šablony do konkrétní trendující hudby.

TikTok aktuálně zaměstnává přes 150 skautů, kteří po celém světě monitorují, kdo se zrovna stává #trending. Ve chvíli ("at that very minute", říká Head of Music TikToku), kdy zaregistrují rostoucí oblibu sea shanties, nasadí je editorský tým do #trending sounds a dá jim tak extra podporu. Odtud si je vybírají vlivní Creators i miniinfluencers a kruh se uzavírá.


Community tady není jenom buzzword. Loajalita TikTok fandoms je reálná. What's really interesting and cool about TikTok is that it puts all of its users on the same level. Everybody has as much cultural cache and value as each other as we're all just being real. I feel that I can be extremely real with my fans on TikTok, we're all just the same people, part of the same community with our own in jokes. It encourages very real interactions, tvrdí Charli XCX.

  • Poté, co si objeví novou hudbu si jí 47 % uživatelů TikToku uloží do oblíbených, 46 % si prohlédne profil hudebníka a 43 % ho začne sledovat. S tímhle nemůže Evropa 2 ani začít soutěžit.

  • Fanoušci nezůstávají jen na TikToku. 67 % uživatelů TikToku si novou písničku najde i na Spotify nebo Apple Music. Třeba Cardi B přibylo 400 000 nových posluchačů na Spotify během 28 dní díky virální #WAPchallenge.

Loajalita znamená peníze. Kromě toho, že vydělávají za streams, tak díky commerce modulům mohou hudebníci těmto loajálním fanouškům prodávat vstupenky nebo merch (favoring the latter) rovnou ze svého profilu. A díky Creator modulu vyděláváte i ze streams samotných (7).

Hope znamená, že v naději na svůj vlastní úspěch akcelerujete úspěch ostatních.

On Instagram, there’s zero chance another person’s gonna be Kim Kardashian. People want the chance to be as big as the biggest people on there, vysvětluje Jonathan Strauss z Create Music Group, agentury na seeding hudebníků na TikToku přitažlivost platformy. Pořád ještě máte šanci vyhrát. TikTok is something of a Wild West when it comes to the music business, píší NY Times. Pořád ještě se na zemi válí valouny zlata. Třeba Charli D'Amelio trvalo jenom rok nasbírat 100 milionů followerů z dětského pokojíčku v Connecticutu.

​TikTok si navíc dává záležet na tom, aby vám rychle pomohl zažít pocit z virálního videa. Výzkumy ukazují, že pro nové uživatele trvá max sedm videí, než jedno z nich vyhraje jackpot neúměrného zájmu. To vytvoří psychologický hook, který vás přesvědčí, že chcete úspěch zopakovat. A tak sami uživatelé vyhledávají virální trendy (a sounds), na které by mohli naskočit. A tím je ještě akcelerují.

TikTok mluví stejným jazykem jako NFTs. Viralita zvyšuje hodnotu.

The aura is not contained within a single specific image, video, or physical object but a pattern that can be repeated by anyone without cheapening its power — in fact, the more it’s repeated, the more its impact increases. The unit of culture is the meme, its original author or artist less important than its primary specimens, which circulate endlessly, inspiring new riffs and offshoots. TikTok operates on and embraces this principle, píše Kyle Chayka.

Výsledkem je nekonečný loop virality, kterou podporuje nejenom TikTok samotný.

  • Na Spotify dnes tak najdete playlisty zaměřené jen na trendující hudbu z TikToku.

  • Billboard 21 under 21 (a podobné žebříčky) jsou seznamem TikTok hitů.

  • Titulky nejen na People.com uvozují nové objevy jako "the singer you know from TikTok."

  • TikTok stars se dostali do popkulturního mainstreamu. Addison Rae tancovala u Jimmyho Fallona nebo o ní pravidelně píší NY Times. A žádné Bravo pro GenZ si nedovolí nezmínit aspoň jednu TikTok star.

---

Ale tušili jste, že monetizací platformy nejsou jenom ads ve feedu (a vaše data), že ano? Hudební labely teď TikTok drží pod krkem a nutí je skákat jak píská. Za peníze. A tak hity nejsou jenom výsledkem organické práce algoritmů.

"U velkých jmen jejich vstup na TikTok připravujeme několik měsíců," vysvětloval Head Of Music TikToku Ole Obermann na letošním WebSummitu a jako příklad dával ABBA, která se rozhodla přijít s novým albem.

  1. "Nejdříve jsme nasadili do #trending sounds starší písničky ABBA. Současně jsme využili seeding u velkých Creators." Vznikla tak ideální kombinace mikro- a makroinfluencers. A přestože je pro každého #FYP jiná, ABBA se těžko dalo pár týdnů uniknout. "Fungovalo to výborně: TikTok publikum miluje nostalgii."

  2. "Ve chvíli, kdy jsme viděli vlnu upadat, nasadili jsme do hry duety." Ty vlily Dancing Queen novou krev do žil. Mimochodem Ole potvrdil, že duety algoritmus TikToku podporuje a dává jim přednost.

  3. Až po těchto dvou vlnách, vypustila do ABBA na TikTok novou hudbu. V té době, ale už měla kapela dva miliony loajálních followers, kteří byli připravení šířit je dále. Tip: Oficiální tiskovka o vstupu ABBA na TikTok.

A tak Kristen Bender, SVP v Universal Music Group vysvětlovala nedávno v Business Insider: "TikTok has really become a critical part of artist storytelling. Since we signed our deal with TikTok earlier this year, our labels have been extremely leaned into the platform." Mezi další labely, které s TikTokem minulý rok uzavřeli partnerství patří třeba Warner Music nebo Sony. A přidalo se i Spotify.

Nejsou to jenom ověřené kapely, za kterými stojí velký label připravený platit. Na letošním WebSummitu navíc představil nový program pro nadějné talenty, kteří ještě nemají smlouvu s labelem. Zmínění skauti je budou vyhledávat, pomohou jim nastavit virální strategii a "zvýšit tak šance, že je nějaký label podepíše." ​A pak jim u TikToku zaplatí podporu, ehm.

From Zero to Hero? Spíš ne. Podle reportu, který TikTok vydal na konci minulého roku, sedmdesát umělců podepsal nějaký label poté, co se stali virálními. To je o hodně méně než při čtení o téhle platformě čekáte.

  • Protože když začnete zkoumat, komu se na platformě daří, zjistíte, že hudbu dělají už roky. (Nebo dekády jako Jason Derulo.)

  • Protože hodně hitů zůstane u one hit wonders. Bez zkušeností (a podpory) se jim nepodaří viralitu zopakovat. Podle Senior VP digital marketing labelu RCA Tareka Al-Hamdouniho memes and challenges have a life span of about four to six weeks. A to je hodně málo času naučit se, jak roztočit kolo mediálního zájmu a udržet se v něm.

  • Protože, jak píšu výše: Lidé, kteří používají TikTok jsou navíc early adopters. Jsou hladoví po nových memes, sounds i tvářích. Ať jsou jakékoliv. Jak glosuje Pitchfork: I’m still periodically surprised by the music it whirls into the spotlight.

---

Hudební příběhy, které TikTok poslední rok přinesl, ukazují různé cesty na vrchol. Protože ani na Mt Everest nevede jenom jedna. Tip pro data geeks: Chartmetric mapuje hudebníky, jejich přehrání na Spotify nebo růst sledujících na Twitteru. Najdete tam snad všechna jména, co zmiňuji níže.


#GenZ voice
Kdo mezi ně patří: Lil Nas X, Olivia Rodrigo, Maneskin, Ashnikko
Proč to funguje: Memes a emo jsou aktuálně nejjistější cesta do mainstreamového srdce. A nikdo s nimi nepracuje lépe než digital natives.
Tip: Case study úspěchu Olivie Rodrigo najdete na HeroHero. A jak se to povedlo Lil Nas X popisují NY Times.

Komediální skeče
Kdo mezi ně patří: Jason Derulo (2)
Proč to funguje: GenZ se chodí na internet primárně pobavit. A nástroje pro střih a edit videa na TikToku umožňují vytvořil si SNL u sebe v obýváku.
#Uselessfullfact: Čtyři měsíce po vydání Savage Love Jason Derulo drew 16 million U.S. streams (up 32%) and sold 76,000 downloads (up 814%) in one week. It also tallied 70.6 million radio airplay audience impressions in a week. Na to, že to postavil na beatu novozélandského středoškoláka Jawsh 685 dobrý.

Singer-songwriter 2.0
Kdo mezi ně patří: Nina Nesbitt, Tai Verdes, Casey Lowry (10), Áine Deane
Proč to funguje: Pomezí komediálního skeče, generační výpovědi a vlastní hudební produkce bylo stvořené pro TikTok. Stačí pár vteřin a nahrávací studio v kuchyni.

Fandom queens
Kdo mezi ně patří: Addison Rae, Bella Poarch, Loren Gray, členové Hypehouse jako Chase Huddy nebo Dixie D'Amelio
Proč to funguje: Většina těhle influencerek/ů už má fandom, který s nadšením přijme, cokoliv, co jim producenti dovolí. A dovolí hodně. Kromě oblečení.

Boy(band)s
Kdo mezi ně patří: Conan Gray, Caleb Hearn, 24kGoldn a iann dior, The Kid LAROI
Proč to funguje: Každá generace má svoje Backstreet Boys. I ta nejmladší. Tihle mají ofinu do čela, nalakované nehty a emo bad boy vibe. Většinou.
#UselessfullFact: Complex popisuje making of hitu Mood: The record came together on a whim. 24KGoldn, Iann Dior, and producers Omer and KBeaZy were playing Call of Duty when they finally decided to make a beat.

Trendspotters
Kdo mězi ně patří: Tiagz
Proč to funguje: Hacknout algoritmus je jedna z cest na vrchol. Trending sound, meme nebo challenge, na který naskočit se na TikToku najde vždycky.

Dance challengers
Kdo mezi ně patří: K Camp: Lottery (Renegade), v Česku tančil Amco, Savage: Swing, EllyOtto: SugarCrash!
Proč to funguje: Sound do virální challenge dělá multiplatinová alba. Své o tom ví i velká jména jako Megan Thee Stallion, Justin Bieber, The Weekend nebo Doja Cat (1). Speciální bonus je pokud se váš sound dostane i mimo taneční videa jako se to povedlo Masked Wolf a stane se příležitostí pro lipsyncing scénky.
#UselessfullFact: Country zpěvák, který se podle vlastních slov snaží uspět už osmnáct let, vyhrál loterii poté, co ho dcera přesvědčila, že jediné, co jeho nová písnička potřebuje je TikTok dance. Jen samotné taneční video má teď 15 milionů a videoklip dokonce přes 40 milionů shlédnutí na YouTube. A restaurace Applebee's kvůli tomu znovu zavedla speciální příchuť milkshaku, kterou Will Hayes v písničce zmiňuje.

Powered by
Kdo mezi ně patří: Benee u Charli d'Amelio, Dave u Taylor Swift
Proč to funguje: Stačí jeden podkres do jednoho videa jednoho megainfluencera.
#UselessfullFact: Když písničku Davea zařadila do svého prvního TikToku Taylor Swift, přes noc o něho zájem na Shazamu vyletěl 20x.

Misfits
Kdo mezi ně patří: John Roseboro, Christian Shelton, The Caretaker
Proč to funguje: Žádný label by si je nevybral. Nejsou na to dost cool. Ale internet fandí misfits. A tak pohřebák nebo šikanovaný kluk skórují. Ale obvykle ne na dlouho.

Producers
Kdo mezi ně patří: Ethan Fields, Matty Beats, Ricky Desktop
Proč to funguje: Skládají a remixují hudbu live. Není ideálnější podhoubí pro duety.

Bonus: Geekové
Kdo mězi ně patří: Max Motley, Cyberexboyfriend, Seids, Dev Lemons, Gary Hunter
Proč to funguje: Vysvětlují hudbu těm, co jí nechtějí konzumovat jen skrz pohyb boků Charli D'Amelio. A vzhledem k tomu, že TikTok se pozicuje jako vzdělávací platforma, algoritmy jim fandí.

---

Když se bavíme o tom, jak ano, tak je důležité si přidat case study jak rozhodně ne. Tady v Česku je to kapela Kryštof a její frontman. A ve světě jsou to třeba výtvory labelů, které si myslí, že slovo autenticita a prací prášek Lenor se dají použít v jediné větě.

Kapela Tramp Stamps naskočila na trend na rozčilených punkových dívčích kapel. Barevné vlasy, feminismus a zvednutý prostředníček místo úsměvu zněly perfektně.

I can’t remember the last time/I slept with someone I actually liked and he went down on me/I can’t recall a memory of someone driving home and not asking for a blowjob/I’d rather die than hook up with another straight white guy.

Tak moc, že to internetovým detektivům nedalo spát. A bylo proč. Frontmanka Marisa Maino se do poloviny roku 2020 živila jako popová kopie Jessicy Simpson. Ve volném čase volila Donalda Trumpa a používala slovo negr. Happy end?

In response, the band posted a statement to their Instagram that begins “Hi fuckers” and goes on to scorch cancel culture and claim that actually, the band is technically independent, because they started their own label called “Make Tampons Free” under a company called AWAL, or “Artists Without a Label.” (They did not mention that AWAL is owned by Kobalt Music Group, one of the world’s largest music publishing companies.), vysvětluje Vox.

Autenticita na sociální sítích doopravdy neexistuje, ale naštvané dívčí kapely na TikToku se dají dělat i dobře. Stejně jako promo, za kterým stojí label.
---

TikTok změnil hudební průmysl. Tečka. Ale ne všichni se shodnou, že k lepšímu.

Moji hudební kamarádi se rozčilují nad tím, jak může někdo poslouchat album na shuffle. TikTok znamená, že posloucháte jen 30 vteřin alba, bez kontextu a ještě na shuffle. Nezáleží na samotné písničce, ale chytlavém dvojverši:

TikTok distills music down to a brief snippet you can sing along to, or dance along to or perform a comic sketch to. Its needs are different, which is changing how professional songwriters working in studios around the world are thinking about their craft. (3)

Výsledkem je frustrace:

It perceives music as a bug, not a feature. The app’s success depends on its ability to vacuum up audio pulled from anywhere, at any time, but rarely is it interested in the song as an end. Instead, it is a means to a simple dance routine, or an easily replicated micro-narrative.

Nejen protože přijdete o sjednodující myšlenku, ale často i o kredit.

With its reduction of people to human GIFs, TikTok all but eradicates traditional norms about cultural ownership. It can be difficult to identify source material — often songs are listed under completely different names than their actual titles, reminding me of the wild file-sharing days of early Napster, when you were never quite sure what you were downloading until you hit play, píše hudební kritik John Caramanica pro NY Times.

A přijít o kredit znamená i přijít o peníze, ukazuje Pitchfork na příkladech Mia Khalifa a Falling in Reverse. Tradiční způsoby ochrany hudby tady totiž neplatí.

In 1998, Bill Clinton signed the Digital Millennium Copyright Act, or DMCA. Part of a global treaty in the name of innovation, it protects tech companies from copyright claims that might otherwise squash them. Essentially, the DMCA makes these companies immune from liability for the copyright violations of their users, so long as they tell them not to do it and aren’t aware of individual violations as such. They just have to take the files down once someone tells them about it, and that burden is on musicians and their representatives. When artists see a copyright violation, they send the company a fabled DMCA takedown notice—or, in the hypothetical case of “Mia Khalifa,” four million of them, one for every video that used the song. 

Tak zase začíná platit, že na oko TikTok fandí nezávislým umělcům, ale když jde o to dostat zaplaceno, vyplatí se mít právníky hudebního labelu.

Falling in Reverse had already granted TikTok permission to use “Good Girls Bad Guys” through their deal with Epitaph Records, which licenses the band’s catalog via Warner Brothers’ Alternative Distribution Alliance. Independent labels like Epitaph use the security and influence of collective bargaining deals with major distributors to ensure they’re paid, but when it comes time to negotiate those deals with platforms, the majors are still the ones dictating the terms and even parceling the money out.

Na konci dne je to trochu jako příběh z filmu Big Short.

In 2016, Warner was the first label to announce they were sharing music with Musical.ly, and as is typical of early arrangements with tech companies, they did a blanket license, also known as a buyout: The royalty-holder grants access to a bundle of songs, with a payment up front to distribute however they see fit.
Výsledkem je, že kapela Falling in Reverse, která na TikToku získala miliony použití písničky dostala zaplaceno $750 a Mia Khalifa slib, že až natočí další song, TikTok jí podpoří. Ehm. Zpátky k větě Jen v roce 2020 přinesl bytedance tržby v hodnotě 1,9 miliardy dolarů.


---

Máte pocit, že tady opakuji pořád ta samá jména? Není to náhoda. Jen 175 písniček skórovalo minulý rok na platformě více než miliardu přehrání. Jen 70 umělců podepsal nějaký label. Jen 10 % umělců na platformě získá 99,4 % odměn, které TikTok mezi Creators rozděluje.

I proto se General Manager Atlantic Records jen usmívá: "TikTok je doopravdy aplikace na sdílení videí, ne na hudbu. Nemyslím si, že něco doopravdy změní." Revoluce je možná tady, ale karty rozdává hlavně těm, co jsou na začátku abecedy.

Je to příběh WallStreetbets. Většina z nás si myslela, že hackujeme systém, ale jak říká můj lektor na investice: "Ty si myslíš, že o tom víš více než ti, co nad Bloomberg terminálem tráví osmnáct hodin denně už desítky let?" Hmm, ne. Možná se mi jednou jedinkrát povede zainvestovat IU Path a natočit virální video, ale doopravdy bude u kormidla Andreessen Horowitz a Universal Music. A Čína.

---


Tldr: Dělám si hokejovou tužku nad větou ze začátku newsletteru a vyznačuji, co je na ní nejzásadnější.


More than any other social network since Myspace it feels like a new experience, the emergence of a different kind of technology and a different mode of consuming media.

Feels like a new experience. Ten pocit je nový. Ale hráči zůstávají povětšinou stejní. Novou zásadní tváří v (re)mixu není pošťák se sea shanties, ale ByteDance.

Technology. Technologie je tady na prvním místě. Jako když mi manažer z velkého německého e-shopu říkal: "My nejsme módní e-shop, my jsme technologická platforma, která shodou okolností prodává oblečení."

ByteDance’s vice president says they’re able to process 50 million GB of data every day. The website for ByteDance’s research lab boasts, “This virtuous cycle of AI has allowed us to venture into areas of machine intelligence the world has not seen before.”

Different mode of consuming media. Ale pořád consuming. A to je ve světě attention economy na prvním místě. Cokoliv, co vás udrží v aplikaci delší dobu.

TikTok absolutely wants all of your attention. It’s not about casual browsing, not glancing at Twitter to see the latest news or checking your friend’s Instagram profile for updates. It’s a move directly toward an addiction that will be incredibly profitable for the company. And the more we trust that algorithmic feed, the easier it will be for the app to exploit its audiences, vysvětluje Kyle Chayka

A tak se dostáváme k poslednímu kyblíku studené vody. Za TikTokem stojí čínská firma (které bývají úzce provázané s čínskou vládou), a tak se narazíte na praktiky, které cenzurují obsah, nebo využívají vaše data ne tak, jak jsme si společně Věrou Jourovu vysnili. (5)

We have to remember that the algorithm is also the work of its human creators at Bytedance in China, who have in the past been directed to “suppress posts created by users deemed too ugly, poor, or disabled for the platform” as well as censor political speech, according to The Intercept. Recommendation algorithms can be tools of soft censorship, subtly shaping a feed to be as glossy, appealing, and homogenous as possible rather than the truest reflection of either reality or a user’s desires. In Hollywood, a producer tells you if you’re not hot enough to be an actor; on TikTok, the algorithm lets you know if you don’t fit the mold.

Jedna naše posluchačka nám s Theou napsala, že Trendspotting je Orwell pro chudý. Že jí děsíme. Pokaždé, když píšu o technologiích, vzpomenu si na to. Ale ten čert, kterého maluji na zeď není nereálný. Za tanečky na veselé písničky se skrývá neskutečná síla, kterou bychom měli pozorně sledovat. A ne kvůli tomu, co budete mít ve sluchátkách.

Když se na WebSummitu v debatě o americké demokracii zeptal Steve Clemons komisařky US Federal Election Commission, prezidentky ACLU a CEO Obama Foundation, zda je děsí více Rusko nebo Facebook, jednohlasně hlasovali pro Facebook. Tuším, že za rok odpoví TikTok.

Protože, jak píšu na začátku: Na platformě trávíme hodně času. V Polsku je to 68 minut denně, v Norsku 74 minut. To je více než kdy nasbíral Instagram nebo Facebook. A kdokoliv, kdo tuhle aplikaci používá, vám potvrdí, jak moc addicitive je.

A drogový dealer v podobě Xi Jinping není nic, co bych si pro nás přála. Bez ohledu na to, jestli pomohl na vrchol malé kapele z Brna nebo babičce přes přechod.


---

Poznámky pod čarou

(1) Skvělý profil o Doja Cat napsal Pitchfork a o tom, jak funguje její choreografie píše i GQ.

(2) Tady je skvělý profil, co o JD napsal GQ. A až si budete chtít zkazit chuť, tady je Richard Krajčo, co tančí na Savage Love.
(3) Začali jsme psát alba / hity jen pro TikTok. Co playbook obsahuje? Big bass drops, call-and-response lyrics and pop culture references. Kolaborace napříč spektrem. Jason Derulo má na album Jennifer Lopez i Keitha Urbana. Instantly quotable lyrics. Concrete, sonic elements that dancers can visually engage. Call to action. Outrageous lyrics and blunt, boisterous beats. Nostalgic callbacks to cartoons and video games. Jarring croaks and shrieks. The beat has to be loud, energetic, and visceral, as if a supernatural current is jolting the dancer awake. V médiích je to clickbait s Petem Davidsonem a tady dvojverš. Více o tom mluví Ricky Desktop, NY Times nebo Pitchfork.

(4) ByteDance’s vice president says they’re able to process 50 million GB of data every day. The website for ByteDance’s research lab boasts, “This virtuous cycle of AI has allowed us to venture into areas of machine intelligence the world has not seen before.”
(5) NAle o regulaci technologický platforem příště. A na HeroHero je k tomu pár linků na čtení.

(6) After TikTok creator Nathan Apodaca posted a viral video skateboarding to “Dreams” by Fleetwood Mac, the 43-year old song soared to the #2 spot on the Rolling Stone’s top 100 songs chart.

(7) Since its release in October 2020, Popp Hunna’s “Adderall (Corvette)” has soundtracked 27.1 million videos and has generated $35,087 for the artist in the past 90 days alone.
(8) Postman, Nathan Evans, shared a cover of ‘Wellerman’, which quickly led to the sea shanty craze and landed him a record deal with Polydor. The hashtag #SeaShanty has over 3.1 billion views and has been featured on the BBC and The Late Show with Stephen Colbert. Celebrities, including Andrew Lloyd Webber and Gary Barlow, have also posted their own sea shanty videos on TikTok.
(10) Co způsobil TikTok sám Casey vysvětluje v tomhle videu.

#Uselessfullfact na konec: V roce 2009 vydala Ke$ha single TikTok. Releasovala ho na MySpace.

Text vyšel v upravené verzi jako součást mého osobního newsletteru. Archiv newsletteru je tady. A pokud mi chcete koupit kafe jako poděkování, tak mám HeroHero.

Olivia Rodrigo