Podzimní mikrotrendy

Spice pumpkin latté hygge vibes

Je podzim a to znamená jediné. Tenhle Christian girl autumn meme je zase tady. A s ním veškerá hygge estetika: pumpkin spice latté, klobouky a overknee kozačky, tlusté ponožky, svíčky a světýlka, DYI ze spadaného listí, a pečené kaštany. Můj feed se sladil do oranžova a ještě dva týdny bude mít jediné téma: ódu na podzim.

Upřímně tenhle trend nenávidím a letos ještě více. Nic proti teple domova (pokud na to v novém ceníku ČEZ máte, ehm), ale kašírovaná realita podzimních postů je všechno, co sociálním sítím vytýkáme, ale na steroidech.

Kdy jste naposledy v bílých kalhotech seděli v listí u silnice? Kdy jste si ozdobili deštník spadaným listím? Kdy jste si vzali do postele dýně? Kdy jste si dali svíčku na klávesnici? Kdy jste si kolem sebe jen tak omotali světýlka? Kdy jste pili v posteli horkou čokoládu (a nevylila se vám)? Kdy jste si udělali letní kino na podzim? It's endless.


V létě šlo nafukovacím jednorožcům i piňa coládám věřit. Ale teď je to čistá alternativní METArealita.

Instagram representations of coziness are about order and control. Everything in its right place. The house is cleaned, the candles lit. No unexpected intrusions can disturb the feeling. Just as important as what we see -- the couch, the socks, the candle -- are the things we don’t see: Mess, disorder, the unpredictable reality of the world outside, píše newsletter Mothers under Influence.


Není to jenom lež estetiky postů, ale i toho, co reprezentují. Je jedno, jestli mluvím s Karolínou nebo Martinem, všichni teď lapeme po dechu. Můj / náš svět teď nemá s hygge pohodičkou nic společného. Klid a mír je teď možná aspirativní, ale rozhodně ne reálný.

O Vánocích tenhle pocit Mariánského příkopu mezi Instagramem a naším reálným životem ještě akceleruje. Tak je nejvyšší čas zatáhnout za záchranou brzdu, přestat předstírat, že máme doma uklizeno a dát si kafe ze Starbucks, jen protože obsahuje hodně cukru.

Tipy:


Cuffing season

Jsem fascinovaná fenoménem, který ovládl vztahy mých kamarádů. Kluci, kteří si myslí, že si mají FWB (friend with benefits) a holky, které si myslí, že si našli kluka na vždycky. Večery spolu tráví u Netflix (and chill) a předpokládají, že relationship status comes without saying. Mlčí tak dlouho, dokud místo happy endu nepřijde pláč a nepochopení. A pokud ještě "rozchod" (z jeho pohledu) a rozchod (z jejího pohledu) ještě nenastal, nevyhnutelně přijde o Vánocích. (1)

Proč najednou FWB přestalo fungovat? Odpovědí je Cuffing season (3). Collins Dictionary uvádí, že cuffing season je the period of autumn and winter, when single people are considered likely to seek settled relationships rather than engage in casual affairs.

Seznamovací aplikace OKCupid hlásí 14% nárůst použití slova "vztah" v porovnání s letními měsíci. A Hinge, že muži na podzim zvýšili svojí aktivitu na seznamce o 15 %.

Pod tlakem Spice pumpkin latté hygge vibes ignorujeme varovné signály a vrháme se do náruče klukům, kteří nám zbyli v telefonním seznamu z léta (2). Aniž by se cokoliv ve vztahu změnilo, koukáme se na něj novou optikou.

Argumentů, proč se změnou času přišla i změna očekávání je hned několik:

  • Podle věděckých studií máme na podzim vyšší hladinu testosteronu (čti: větší sex drive) a současně nám na podzim přijdou ostatní lidé atraktivnější než v létě (nahá kůže se zase stane nedostatkovým zbožím). A navíc vůně skořice a vanilky stimuluje libido. (4)

  • Women's Health argumentuje mentálním zdravím: It’s good for people’s mental health to not be isolated, not having to be alone indoors in those darker winter months. Protože Seasonal Affective Disorder je reálná diagnóza. Tak instiktivně hledáme náhradu Xanaxu.

  • Moderní blogerky mají pragmatičtější vysvětlení než vědci a doktoři: HBO a Netflix přicházejí s novými seriály na binge watching a "my nipples are just the right amount of hard."

  • Ultimátním argumentem jsou otázky babiček nad kaprem, kterým musí singles pravidelně za účasti celé rodiny čelit. Američané si k tomu ještě přidávají Díkuvzdání, a tak není divu, že je Netflix plný filmů o tom, jak si na svátky úspěšně předstírat vztah.

Podzimní usazování zní na první pohled jako láska nad hrnečkem horké čokolády, ale všechno ukazuje, že je to velmi racionální rozhodnutí, jak přežít zimu. Every year as the temperatures dip, singletons across the country give up their freedom for relationships to make the cold winter months more bearable, píše Newsweek.

Tak teď kamarádům vysvětluji, že to definitivum nemusí být tak definitivní.


Some women partner up with people who may not be "Mr. Right" but rather "Mr. Right Now." Not a long-term endeavor, these men serve as the ideal way to while away the winter. And that's usually about how long these relationships last, souhlasí se mnou HuffPost.


Nevěšte hlavu, pokud náhodou cuffing season nestihnete a do zimy vstoupíte single. Minimálně to znamená, že zase ušetříte za žiletky a Dipsea a VR sex fungují vždycky.

Tipy:

  • Ztrácíte se, jestli to ještě stíháte? Tady je kalendář cuffing season. Ale pozor, máte na usazování už jen chvilku. V zimě naopak lidé randí méně.

  • Na Spotify jsou připravené cuffing season playlisty. A třešničkou na dortu je rap Fabolous.

  • Mimochodem není náhoda, že krátký film All Too Well Taylor Swift se odehrává na podzim.

I walked through the door with you
The air was cold
But something about it felt like home somehow

Needed: 2 males interested in something steady/serious-ish as the weather fades from hot, humid, and care-free to crisp, chill Patagonia vest season. Interested parties should have a window in their bedroom and want to cuddle with the window slightly open to let the fresh autumn air in while a fall scented candle (that I'll buy for you, babe) fills the room with cozy comfort.

  • Softboy je heartbreak tam, co ho nečekáš. Schovaný do převleku nejlepšího kamaráda, který ví, co to je empatie a možná se chce usadit. Tenhle virální článek ťal do živého.



Investment for Dummies

"Víte, já také investuji," říkala mi v neděli paní Mirka, která ke mě chodí pravidelně uklízet. Našla si na internetu investorku - psycholožku ("ona je studovaná, víte!") a poslala jí část těžko vydělaných úspor. A tak jsme spolu udělali mentální barter a ona mi vysvětlila jaký typ Domestosu koupit a já jí co to je Ponziho schéma.

Fascinovaně sleduji, jak se z investic stal za poslední rok mainstream. YouTube reklamy na eToro neminuly ani moje rodiče (tohle je další level řetězových mailů, btw) a moje rande teď zásadně zahrnují vývoj cen krypta a akcií Disney na Revolutu.

Já se vrátila do školy na studium investičního bankovnictví. Neděle trávím ve škole a po nocích chroustám P/E, Bloomberg a call opce a díky tomu začínám chápat, proč se uvádí, že 90 % lidí o peníze na akciovém trhu přijde. Platformy jako eToro mají za povinnost zveřejnit neúspěšnost svých traders a zrovna na této stránce je to aktuálně 68 %. Je to je o málo lepší než poker, ale víš jak.

Svého lektora jsem citovala už v minulém newsletteru: "Ty si myslíš, že o tom víš více než ti, co nad Bloomberg terminálem tráví osmnáct hodin denně už desítky let?" Jasně, že ne. Tak proč jsme i přesto kolektivně spadli do pasti?


Covid. Mohli jste z nudy péct chleba, masturbovat nebo zkoušet Robinhood. A hodně lidí si vybralo to třetí. Tahle nuda se potkala s příležitostí. Jak vysvětluje Mikuláš Splítek ve své knížce Stát se investorem čas je ve světě investic relativní: buď běží jako o závod, nebo se nic neděje. A Covid přinesl jedinečnou možnost vydělat na globálním Škatulata, hejbejte se.


When the C word hit, with the FTSE All-Share Index plunging by 33 per cent in one of the biggest stock-market crashes in history. Young professionals who escaped the worst of the economic fall-out were soon tempted by a rare financial opportunity: the chance to buy into rebounding markets with cash saved during lockdown, píše Iona Bain, autorka knihy Own It: How our generation can invest our way to a better future.


Bitcoin a další kryptoměny. Hokejka, kterou dělají, nejde ignorovat. Každý má kamaráda kamaráda, který si za peníze, co mu zůstaly po nákupu kafe v Paralelní Polis, teď koupil byt. Urban legends, ale také na každém šprochu, pravdy trochu.

Inflace. Rostoucí inflace znamená, že přemýšlíme, kam schovat peníze, aby neztrácely hodnotu. A banky nám s útokovými sazbami na spořících účtech moc šance nedávají. Třeba americká Chase nabízí takové úročení, že byste od rodičů k osmnáctinám dostali tak akorát na oběd.

FOMO. Ceny bytů v Praze vyrostly poslední rok asi tak o milion procent a moji real estate kamarádi tvrdí, že tenhle trend ještě akceleruje. A to samé platí i pro jiná témata. Tak je teď nebo nikdy mentalita, která nás žene do hypotéky nebo Etherea.

GenZ+Y. Píšu o tom pravidelně: nic jiného téhle generaci nezbývá. A Covid to ještě potvrdil. Younger adults aged 18-34 and the self-employed last year saw the largest proportional increases in financial vulnerability, rising by more than 40 per cent, píší Financial Times. Vybavení schopností perfektně se orientovat na internetu znamená, že rychle posbírají informace mezi TikTokem a Redditem a ještě rychleji (kolektivně) zareagují. Zatím to zní jako jejich jediná šance na důchod.

Bias. Přesvědčení, že vím více, je hned celá řada. Gambler’s Fallacy vysvětluje, proč věříme tomu, že umíme předpovědět, že teď padne červená a bitcoin půjde nahoru. Confirmation bias ukazuje, že hledáme jenom ta fakta, co potvzují naše vidění světa: jako případy zbohatnutí na akciích.


Tipy:

  • Jak začít s investováním, vysvětlují NY Times. Je to článek mířený na mladé, ale principy fungují pro všechny.

  • Investiční groupthink a nejen ten moc hezky ukazuje film Big Short. Je tam Brad Pitt snad v jediné roli, kdy mu to nesluší, ale vyrovnává to Margot Robbie ve vířivce.

  • Nejsrozumitelnější vysvětlení inflace teď a tady přinesl podcast The Daily. A jako bonus si dejte tenhle thread s vysvětlením The Cantillon Effect.

  • Více o tom, proč kupujeme crypto, píše CNBC. Článek obsahuje všechny oblíbené buzzwordy: Elon Musk, TikTok i vstupenka do tajného klubu (čti: Discordu).

  • ESPN vysvětluje různé biasy na sportovních událostech.



I don't dream of labor, but I have a dream

Investujeme, protože se ultimátní aspirací stalo nepracovat: I don't dream of labor, hlásí nejen YouTubeři. Peníze na hashtag lifestyle ale potřebujeme všichni. Tlak na materiální vyjádření světonázoru se promítá do každého aspektu. Včetně Spice pumpkin latté hygge autumn. To by bez kávy (155 Kč za kus), overknee kozaček a předplatného na HBO Go nemohlo existovat.

Opravdu?

Naše vysněné coziness, hygge, gezelligheit, lagom ve všech překladech nemluví o svíčkách, ale o pocitu, že někam patříte. Zabalení do deky si povídáte nad kávou s někým. Společně pečete štrůdl. Setkáváte se nad čajem. Vyprávíte si o knížce.

Coziness started out as a feeling, not a collection of objects. A tak se vracím k tomu, co podzim doopravdy byl, než se z něj stala přehlídka zářezů na pažbě a pletených ponožek.

Coziness is a heightened, almost erotic feeling of belonging.

Halloween vychází ze staré keltské tradice oslavy sběru úrody. I dnes na podzim symbolicky sbíráme, co jsme přes rok zasadili. Hluboké mezilidské vztahy. Ale ty se nedají koupit, ani vyčekat ve frontě. Stejně jako úrodu si je musíme odpracovat. Skvěle o tom píše Anne Helen Petersen:

Actual community isn’t like Triple-A — you can’t buy a membership. But it’s more likely to happen if you cultivate circumstances for it to flourish.

Community is showing up to weed the library garden even though it’s on a Saturday and you like a certain routine for your Saturday. It is actually joining the volunteer fire department. It is committing to a two-hour-a-week volunteer spot even though it feels weird because you’ve learned to dedicate all hours to work, and then blocking it off the same way you would block off any other commitment. It is offering assistance before it is asked for, even if it means camoflaging it in the form of “I’m going to the store, can I pick anything up for you?” It is having conversations that go nowhere even when you have dinner to start. It is unlearning so much of what many of us have taught ourselves about making every moment of our lives as efficient and optimized as possible.

Píšu to už na začátku newsletteru. O Vánocích pocit Mariánského příkopu mezi Instagramem a naším reálným životem ještě akceleruje. Tak je nejvyšší čas zatáhnout za záchranou brzdu. A vybudovat si support tým a mental health lifeline. I když to bude, jako každý vztah, chtít vědomou práci.


Jako prevenci si naordinovat vitamin C a procházku s lidmi, kterým to neustále rušíte.
Vyrazit na vánoční večírek, předávání cen a za babičkou (před tím než tam v prosinci pojedete povinně v rodinném kombíku).
Koupit si sladké pití a taky Scrabble, nad kterým strávíte zbytek lockdownu.
Objednat si nekonečno knížek, a založit čtenářský kroužek, kde si o nich budete povídat.
Dát si do kalendáře call, mítink a debrief. A taky čas na psaní dopisů.


Cílem cuffing season není mít kluka, ale nebýt sám. A na to kluka nepotřebuješ. Nejvyšší čas, aby nám to došlo a vsadili jsme na přátelství mimo metaverzum. Za dva měsíce, až bude opravdu zima a tma, to budeme považovat za investici s nejvyšší návratností, co jsi tenhle podzim udělal. Včetně té do Bitcoinu.

Tip:

  • Hanka a její newsletter mě přivedli na nejlepší text o přátelství, co jsem četla.

  • Bohatství neznamená štěstí: deep dive do set designu mého nejoblíbenějšího seriálu Succession.

  • Platí to i o zákaznících, píše Ana Andjelic. The irony of most of today’s customer loyalty programs is that they aren’t about loyalty at all. They have more to do with an economic transaction than with true affinity for a brand.

  • Pokud máte děti, tohle je chcete naučit. Bude vám lépe.

  • Náš nejnovější Trendspotting je o literatuře. Doporučujeme, co si koupit za knížky i jak věštíme, jak budeme číst v budoucnu. A na Instagramu jsou k tomu i #UselessfullFacts.

  • WGSN popisuje tři tipy reakcí na krizi. Kdysi jsem je vysvětlovala na blogu a teď se hodí si je připomenout.

  • Čtu teď po sobě texty, co jsem psala před rokem a připomínám si, jak temný les následoval v zimě. Je to motivující připomínka, že selfcare je hlavně o komunitách a ne o pobytu ve vaně.

---

(1) O Vánocích se lidé podle statistik rozcházejí nejčastěji. Mezi vysvětlení patří i to, že nechtějí partnerovi kupovat dárek nebo trávit čas Vánoce s jeho / její rodinou.
(2) Halloween is rooted in a Celtic tradition of honoring the end of the harvest.
(3) Sousloví cuffing season je tak populární, že v roce 2017 se jen těsně nestalo slovem roku. Prohrálo s frází fake news. Tuším, že moje knížka bude o korelaci těhle dvou.
(4) In the UK, Office for National Statistics analysis from 2015 showed that more babies were conceived in the Christmas period than at any other time of the year.

—-

Mikrotrendy jsou moje nejoblíbenější rubrika. Kombinace Klikování s bulvárem, ve který se proměnil můj feed. Seznam témat, které souběžně zajímají mojí paní na úklid i letenské sousedy. Tady je podzimní nálož a letní najdete v Archivu newsletteru.