Mikrotrendy zima 23/24

Přehled sezónních mikrotrendů dělám pravidelně:

Tak je nejvyšší čas vytáhnout, čeho budeme mít plný feed tuhle zimu. A než se zeptáte, schválně vynechávám captain obvious věci jako pumpkin spice latté, co jsou tady s námi pokaždé, když vytáhnete bundu ze skříně.

Mental health crisis, but make it fashion

Mikina Live, Laugh, Lexapro a rtěnka v odstínu Support. Deprese a úzkosti vstoupili do mainstreamu nejen u GenZ a tím pádem i do košíků našich zákazníků. Na každém billboardu teď září něco, co souvisí s mental health.

Výsledkem jsou nejen produkty, ale i všudypřítomný therapy talk a TikTok sebediagnostika. Zobnout si Adderal nebo Neurol už není tabu, právě naopak. Mental health issues jako fashion statement jsou všudypřítomné a mnohokrát tlumí vážnost debaty o reálné krizi, která nám tady bublá. 40 % českých deváťáků má příznaky střední až těžké deprese, úzkostmi trpí třetina z nich.

Co k tomu číst:

  • Slate píše o depresi jako spotřebním zboží. To samé NY Times.

  • Po depresi a úzkostech je teď na TikToku #trending autismus. Podle všeho s ním trpí hlavně mladší bráchové… Ehm.

  • Jak mění rodičovství sebediagnózy.

  • Resilience je pojem, co se nám od pandemie dostává do povinných soft skills tréninků. Můj kamarád Dušan Murčo teď o tom tématu píše pravidelný newsletter.

  • Podcaster Lex Friedman nebo zakladatel Basecamp sdílí, že je pro ně nejzásadnější knihou Man's Search for Meaning od Viktora Frankla. Hledání smyslu života bude trendy vždycky, ale obvzlášť v zimních měsících, během momentů, kdy si dáváme předsevzetí, se vrací s dvojnásobnou silou.

  • NY Times varují, že prosinec je největší zátěží pro jakýkoliv vztah.

Aspirace: Normálnost

Po době, kdy každý chtěl být hlavním hrdinou příběhu a k tomu billionaire entrepreneur drug dealer business owner 501c3 non-profit media mogul innovator, teď sníme o tom, že budeme úplně normálně nudní. Bez stresu, kolik nám zbývá na účtu, bez FOMO, že musíme někam večer jít, bez hustle culture, která znamená, že jedeš a nespíš.

Lazy girl jobs, lazy girl lives a grandpa aesthetics navazují na deset let starou predikci K-Hole na téma normcore. Jen basic šedé mikiny balí do snů o životě, který plyne tou správnou jednodušší rychlostí. Kde nic nevyvolává otázky.

When we have more freedom than ever to pick and choose from a limitless bricolage of identities and lifestyles; being a“normie” enjoys a particular, refreshing flavour of wholesome cultural capital, píše k tomu Idle Gaze.

Tuším, že tuhle zimu nikdo nebude sdílet velké flashy dovolené, ale naopak Scrabble na chatě u krbu, procházky lesem a výlety na běžkách. Basic DYI dárky nebo limitované rozpočty, které Vánoce vrátily ze svátků konzumu ke kořenům.

Co k tomu číst:

  • Účty, co sdílení obyčejný 9-5 život mají více followerů než účastníci Love Island. Třeba Hub na TikToku nebo Tony na Instagramu.

  • Poorcore je nový módní trend, kde se snažíte mít okopané tenisky a homeless vibe. V době, kdy 37 % rodin žije od nuly k nule, je mi z těhle Balenciaga tenisek úzko.

  • Jedním z nejvýraznějších sentimentů podle trendforecasterů pro 2024 je Nihilismus. Budu o něm psát více někdy příště, ale na tuhle touhu po normálnosti, navazuje skvěle.

  • Tohle je moje vztahová aspirace.

nejvíc relatable statistika, co o 2023 najdu

2010s revival

Kendall Jenner v reklamě na Gucci zkouší s Bad Bunnym pózovat stejně dobře jako David Beckham s Victorií. Nefunguje to. Stejně jako revival Mean Girls, Juicy Couture nebo Indie Sleaze.

Nefunguje to pro mě, protože znám originál. Ale pro GenZ je to vlna obrovské nostalgie po době, kdy byl internet ještě iPod. Projevuje se to i na překvapivých místech: ikonou podnikatelského úspěchu pro GenZ se údajně stal Bill Gates a nejvíc #trending předměty nejsou Airpod Max, ale originální Nintendo. Nebo kabelka od Coperni, co vypadá jako přehrávač CD.

Základní poučkou trendforecastingu jsou pravidelné návraty a tak zrovna tenhle trend není ani trochu překvapení. Jedinou studenou sprchou je údajný návrat těhle bot od Puma.

Co k tomu číst:

  • Dokument Beckham na Netflixu. Btw: Condé Nast Traveller tvrdí, že Beckhamovi vynalezli airport streetstyle.

  • Moderní revize 00s filmů jako je Láska nebeská teď zaplavily internet.

  • Jediný návrat zpět, co dává smysl úplně všem, je Jenna Lyons. O tom, že se vrátí ve velkém, píše snad každý, kdo se v módě pohybuje. A není divu: je pro mě poster girl toho, že na věku, nebo orientaci, vůbec nezáleží.

  • Co v rámci 2010s revival také (u)vidíme? Touha převléct se za Nea a pochopit Matrix je souhrnem všeho, co se poslední sezóny děje v (pop)kultuře. Nostalgie, Y2K estetika, sci-fi, Rick Owens vibe, strong female lead, benzínkové brýle, kožené bundy, dlouhé kabáty, začátky internetu. Matrixcore už je teď mainstream. Jedním z návratů, který nasedá na Y2K, bude také Soft Club trend: offshoot of the Y2K revival, encapsulated through retrofuturist fashion, All Saints music videos, U2 album covers and Gregg Araki films.

    Kolaborace Aries x Juicy Couture

Autenticita 2.0

Autenticita je to poslední, co na sociálních sítích vidíme. Dvě třetiny uživatelů TikToku používají filtry. Devět z deseti GenZ, by si nedalo na sítě neupravenou fotku. Kdysi jsme si do marketingového mixu řadili blogery, kteří právě měli značkám přinést vysněnou autenticitu. Ale dnes se mezi posty (ne)označenými #spolupráce jen těžko nachází.

A i ti, co ještě blogery nejsou, se tak chovají.

Ms. Aaron is not a major social media star, nor is she a celebrity. At least not yet. But she is part of a generation that is increasingly posting on social media in the manner of professional influencers: sharing daily routines, pitching or unboxing products, modeling clothing and advertising personal Amazon storefronts. These videos are often viewed as cool and entrepreneurial by peers (and sometimes by bemused parents).

Tak už musíme autenticitu outsourcovat těm, co žijí mimo internet. Natáčíme babičku (Grandma reacts to viral TikToks), děti, které sítě (ještě) nezajímají, náhodné kolemjdoucí, když na ně ušijete prank. Nové pravidlo internetu je: Vyhni se na ulici komukoliv s malým mikrofonem.

Co k tomu číst:

Oddělené ložnice a další formy soužití pro dospělé

Cameron Diaz přiznala, že s manželem nesdílí ložnici, v New Yorker vyšel článek o tom, jak znakem bohatství jsou polyamory a Gwyneth Paltrow postuje fotku se současnou přítelkyní svého ex.

Moderní revoluce přišla i do ložnic. Nejen v podobě kinky parties v Berlíně a aplikací jako je Feeld. Vliv párových terapeutů, co nepřísahají na monogamii jako jediné řešení (zdravíme Esther Perel), se přenesl i do mainstreamových debat. Šlo to tak daleko, že chvíli to vypadalo, že je poly i Joe Biden.

Co k tomu číst:

  • Do ELLE jsem psala o tom, jak také vypadají moderní poslepované rodiny.

  • Womanizer vydal svůj 2024 trend report, Grindr se zase kouká zpět na 2023 a na Respektu najdete velký průzkum sexuálního chování Čechů. A report vydal i Tinder.

Internet už není co býval

Twitter / X je plný dezinformací a trashové reklamy. SEO optimalizace znamená, že Google už rozhodně nelistuje ty nejzajímavější články jako první. Instagram mi servíruje do feedu hlavně virální Reels a vůbec ne lidi, které doopravdy sleduji. A pobyt na Threads zatím přináší jen porodní bolesti.

WSJ vydal článek o tom, jak postujeme čím dál tím méně. A není divu. Our once carefree interactions evolve into a complex web of notifications and commitments, and distrust. The tools that once fed our imagination now seem to sap it.

Zizi Papacharissi, profesor komunikace na University of Illinois-Chicago vysvětluje v NY Times: Platforms as we knew them are over. They have outlived their utility.

Magazín Slate a další média tomu říkají mid-life crisis. Teď je internetu osmadvacet a my všichni, co jsme na MySpace & co. vyrostli, se blížíme čtyřicítce. A na vytáčený internet vzpomínáme s nostalgií, kterou trumfuje jenom vzpomínka dobu, kdy ještě Twitter nevlastnil Elon Musk.

Tuhle sezónu tak uvidíme hodně otázek na to, kam se internet ještě může vydat. Já o tom pošlu delší newsletter co nevidět.

Co k tomu číst:

Až budu velká, chci být tak divná jako Algoritmus

Potom, co jsme kolektivně zjistili, co algoritmus je a jak funguje, začali jsme ho zaříkávat. Celé moje Threads jsou teď plné lidí, co posílají vzkaz algoritmu, aby jim našel ostatní fotografy, jogíny nebo mámy na mateřské. Lidé trénují svůj TikTok feed jak psa a pak se chlubí kousky, co ho naučili na ostatních sítích. A nebo rovnou změny algoritmu recenzují, jak nová hudební alba.

Kam to půjde dále? S GPTs, nebo Roblox si svoje modely (a světy) můžeme natrénovat sami a začít tak tvořit realitu, co se vám hodí. A často absolutně bizardní. Výsledkem budou internety, které z dobroužství Ricka a Mortyho udělají intelektuální dokument BBC. Brace for impact a ještě větší záplavu divnosti.

Co k tomu číst:

  • Jak se k směrem k divnějšímu změnili i ilustrace.

Mašle a další holčičí artefakty

Že jste o Sandy Liang nikdy neslyšeli? Tahle newyorkská návrhářka může za to, že vaše GenZ dcera teď nosí mašle ve vlasech. A nejen ona. Mašle mají na sobě módní redaktorky i kuřecí křídla. Tahle feminní mánie navazuje plynuje na Barbiecore a Bimbocore. A hlavně na debatu o tom, jak se všechny snažíme být víc girl než woman.

V době, kdy jsem byla v pubertě, zpívala Britney Spears I'm Not a Girl, Not Yet a Woman, teď tahle transformační fáze obalila do růžových mašlí a touhy nikdy nevyrůst. Harper’s Bazaar přesně vystihuje, proč se nám do #adulting nikomu nechce:

It’s the kind of aesthetic associated with fleeting girlhood, of times where you didn’t know that your gender could be weaponized against you.

Výsledkem jsou nejen mašle, (Tabi) ballet flats, ale i teens, kteří shání retinol od Drunk Elephant a k Vánocům si přáli botox. Kde jinde než ve společnosti, kde to nejhorší, co se vám může stát, je vypadat staře.

Co k tomu číst:

  • Další značky, které holčičí mánie vrací do módy? Miu Miu je podle Lyst nejvíc cool značka dneška, Simone Rocha má za sebou úspěšnou kolaboraci s H&M. Není divu, že vyhledávání “girly winter outfits” šlo tuhle sezónu u GenZ na Pinterestu nahoru o 3 000 %.

  • NY Times píše, že už jsou všechny mašle za hranou.

  • Jak vypadá beauty influencer marketing na tweens, píše WSJ.

  • O tom, jak se chová společnost ke starším ženám píše Klára Vlasáková v knize Těla nebo o tom mluví nový podcast Apoleny Rychlíkové pro Heroine.

  • Další krok po holčičích snech? Podle všech predikcí se vydáme do knihovny a do kanceláře. Pouzdrové sukně a obdelníkové brýle. Sleaze Academia. Že jste to už někde viděli? Já taky.

Alexo, existuje Ježíšek?

Děti, co se ptají Alexy, jestli existuje Ježíšek a holky, co nahrávají smsky od přítele do ChatGPT, aby získaly metaanalýzu jejich vztahu. Excel na tracking nálady a Trello na Tinder dates. Nejen tuhle sezónu uvidíme fascinující využití technologií.

Na první pohled to jsou mladí, kdo drivuje podobné chování - 97 % GenZ o sobě tvrdí, že umí perfektně zacházet s technologiemi a generace Alpha, nezůstává pozadu - ale vidíme to napříč populací. H. vždycky říká, že jsme teď v momentu, kdy poprvé počítače mluví naším jazykem. Už nepotřebujeme kód, klávesnici, nebo jasné formulace, ale dokážou nám být konverzačním partnerem. Často lepším než ti v reálném životě.

Co k tomu číst:

  • Meta spustila obří kampaň na svoje Ray-Ban brýle. Drivují ji influencers na TikToku a tak je za chvíli uvidíte všude.

  • AI hračky jsou tady. Jednu z nich vyvíjí i Grimes a tipla bych si, že příští Vánoce už je někdo z vašich kamarádů najde pod stromečkem.

Červená Karkulka

Nejdřív si oblékla červené boty Sophie Richie a teď už mají něco červeného úplně všichni. Vyhledávání červené barvy na sítích vzrostlo tuhle sezónu o 300 % podle databutmakeitfashion. To samé ukazují i Google Trends nebo Pinterest. WGSN predikuje, že Radiant Red bude jednou ze zásadních barev pro 2024, ale hlavně jako doplněk k neutrálním tónům, co nám poslední roky zaplavily šatníky.

WGSN tvrdí, že je to nově nalezená vášeň a touha po sex-appealu, co nám posílají červenou do šatníku. Na TikToku to ilustruje red nail theory, která vysvětluje, že na rudé nehty se lepí kluci jako vosy na med. Ale hlavně je to výrazná písnička za málo peněz. Jedny červené punčocháče stojí pár korun a současně dokáží změnit celý outfit tak, že bude vypadat jako od Gucci.

Co k tomu číst:

  • Hlavní barvou 2024 má být podle Pantone broskvová. Peach Fuzz captures our desire to nurture ourselves and others. It's a velvety gentle peach tone whose all-embracing spirit enriches mind, body, and soul.

  • Nejvíc cool značky i kreativci? Hypebeast pravidelně vydává report, co se dá číst jako průvodce luxusem pro GenZ.

Co ještě (u)vidíme? Snoopy. Modrý makeup. Jazz. Překvapivé svatby. Divnojídla jako Carbonara Ramen. Intenzivní workout a Ozempic k tomu, protože skinny is back. Debatu o zbraních. Badminton. Nečekané barevné kombinace v interiéru. Čajové dýchanky. Emotional intimacy. Odpor vůči ovesnému mléku. Generátory AI videí v mainstream. Opiumcore. Man-repeller aesthetic. Redefinici stakeholders. Alergii na definici věkem. Dvě strany mince. Vzpoura proti iPad parenting. Miliontou variaci na Goblin Mode. Pilates. Moře jako byznysová příležitost. Housewife aspirace. Alergii na lepíky. Optimalizace přátelství. Rizz coaching jako náhrada osobního brandu. Temu. UGC. Newslettery místo WhatsApp groups. Redefinici dealflow. Emo. Únavu z SMS. Teenage Engineering. Boho chic. Lidé, co mají opravdu vkus a ne jen peníze. Tired: Sales DMs na Linkedin. Únava. Konec Dunks. Winter greenscreen.

Text vyšel v delší verzi jako součást mého osobního newsletteru.

trendspavlina_speaksComment