Podzimní mikrotrendy

Přehled sezónních mikrotrendů dělám pravidelně:

Tak je nejvyšší čas vytáhnout, čeho budeme mít plný feed tenhle podzim. Pokud vás zajímají celoroční trendy, tak predikce pro 2020/21 vyšla tady a pro rok 2022 jsem vydala dva díly: tady a tady. A proč vím, co bude #trending, píšu tady

---

PODZIMNÍ MIKROTRENDY

Život bez peněz

Swapy, bartery, kategorie Za odvoz na SBazaru. Začneme "nakupovat" jinak. Kombinace klimatické úzkosti a prázdné peněženky nás tenhle podzim vrátí zpátky do středověku.

Psala jsem o tom pár let zpátky, že v mojí sociální bublině zmizely peníze, a teď se k textu zase vracím:

Z mileniálního světa zmizely peníze. Není divu, že všichni před výplatou googlujeme recepty z fazolí. Přestali jsme si vzájemně platit, a tak nikdo z nás nemá peníze, aby je poslal dále. Místo toho spolu barterujeme služby, věci i pozornost. 

A tak se na obzoru objevují se značky, které na C2C (consumer to consumer) staví celý byznys model:

Na Contacomigo se vzájemně učíte dovednosti.
HomeExchange vám umožní vyměnit si byt s kýmkoliv na světě. 
Na Youplant Amsterdam swapujete květiny. 
Barter Black je platforma na barter pro afroamerické podnikatele.
Restaurace Unregular Pizza vám doveze pizzu výměnou za vaše domácí jídlo.
Absolventka naší Akademie pro budoucí zakladatelky Ela Hortíková zase staví platformu Resisto na swap oblečení. 
Hotel Rangá vám věnuje pobyt zdarma za fotky.
Aplikace Buy Nothing vám pomůže najít, co má kdo k dispozici ve vašem okolí. 

Trendwatching píše, že to není jen trend této sezóny: The sharing economy which is estimated to rise in value from 14 bn in 2014 to 335 bn in 2025. Tak je nejvyšší čas promyslet, co můžete dát do placu vy. Třeba se vám povede dobarterovat se až k vlastnímu domu

Hubený holky

Konec oslavy křivek. Khloé i Kim výrazně zhubly a ještě se tím chlubí. BBL (Brazilian Butt Lift) si nechaly vyoperovat a teď už jim zůstává jen úzký pas a legendární thigh gap. Mluvíme o tom s Theou pravidelně: obdivované tvary těla se vrací do módy stejně neúprostně jako bucket hats. 

Výrok Kate Moss Notning tastes as good as skinny feels byl soudtrackem mého dospívání a teď je tady zase. A s ním Heroine Chic, absence křivek a s nimi spojená anorexie a další poruchy příjmu potravy. Bolí mě to stejně jako vás. 

Koukám se na reporty z přehlídkových mol a je to seznam outfitů, které ukáží prstem na hodiny strávené hladovkou a v posilovně. Bokovky (Julia Fox ukazuje, jak nízko půjdeme tentokrát), minisukně (Miu-Miu nebo Diesel byly jen předvoj) a vázací crop topy. Y2K fashion je zpátky. Fashion relies on transformation, even when it looks like regression, píše k tomu Nylon. Naštěstí přichází zima. 

Hubený firmy

Snap vyhodil 20 % lidí a není na trhu jediný. Nezeštíhluje jenom Kim K, ale i všechny startupy. Ty s investicí ví, že jim musí peníze vydržet delší dobu a těm bez investice dochází, že si na Series A s vysokou valuací v brzké době nesáhnou (2). A bude to znamenat i studenou sprchu pro ty zaměstnance, co chtěli využít přehřátý pracovní trh. Až přijde zima, budou tu ve zkušebce mezi prvními, koho budou firmy škrtat. 

Snaha dostat se do fighting shape znamená, nejen osekávání zaměstnanců, ale i návrat CFOs na výsluní. Po letech, kdy hlas na konferencích dostávali Employer Branding / Happiness manažeři se zase vrátíme k základům a k Excelu. 

Seznamky jinak

Z romantického hledání partnera se kvůli polykrizi stal souboj o někoho, kdo se s vámi tuhle zimu podělí o účet za nájem a plyn. Tak saháme po jakýchkoliv strategiích.

Seznamkovým hitem jsou teď sdílené Google Dokumenty. Zní to šíleně? Za dva dny získal osmadvacetitelý Chris na Twitteru přes 1200 srdíček a mezi nimi se určitě ta prává skrývá. A i kdyby ne, je to určitě o hodně více než by kdy dostal na Tinderu.

Google dokumentům fandí všichni, kdo se kdy pokusili na seznamkách hledat cokoliv jiného než ONS: “I love this genre of thing: people putting themselves out there, saying clearly and publicly that they want a partner, and knowing who they are and what they're looking for.” Takže mám podezření, že by nám tenhle návrat k longreads mohl ještě chvíli vydržet.

Šperky, co jsou biohazard

O tom, že GenZ kluci i holky nosí perly, jsme si s Theou povídaly několikrát. Ale návrat Emo s sebou přinesl šperky, co obsahují tělní tekutiny. Machine Gun Kelly a Megan Fox napodobili Angelinu Jolie zkumavkou vlastní krve, ale jsou lidé, co jdou ještě dále a nechávají si vyrobit šperky ze spermatu, nebo z popelu z krematoria.

Podobné snahy šokovat a vymezit se vůči preppy aesthetics teď uvidíme čím dál více. Být naštvaný na svět, jde do módy. A vzhledem k tomu, co pravidelně píšu, není divu.

Millenials, co jsou Boomers

Moje generace měla tendenci si myslet, že vládne internetem stejně dobře jako GenZ. Do té doby než přišla Millenial Pause. Takhle označuje časopis Atlantic ten moment, kdy si kontrolujete, že jste Instagram live opravdu zapli, nebo větičku "Doufám, že to funguje" než začnete mluvit.

A není to jenom nejistota, jestli to děláte dobře, ale i

co vás pošle do internetového důchoďáku.

Po letech, co si GenZ dělali srandu z milenialní posedlosti Harry Potterem, #adulting a skinny jeans, přichází další generační ušklíbnutí. A bude čím dál viditelnější. I na místech mimo TikTok. (4)

Vypadat vyspale

I notice Autumn is more the season of the soul than of nature, poznamenává Friedrich Nietzsche, a tak se všichni vydáme do peřin. Pošlou nás tam pravidelné podzimní deprese, ale i snaha vypadat skvěle. Cílem všech kosmetických procedur letošního podzimu totiž bude vypadat vyspale.

13 Ways To Fake Looking Like You Got Sleep, 6 Ways To Look Like You've Gotten Your Beauty Sleep, 6 Ways To Wake Up Tired Eyes jsou jen příklady nejčtenějších článků se seznamem krémů, co si musíte vložit do nákupního košíku. Jak píše Jessica DeFino: nejlepší způsob, jak vypadat vyspale, je se vyspat. Tak to nebudou jenom séra, za co utratíme půlku výplaty:

  • Exploding Topics vydali seznam top trendujících témat a na druhém místě je Oura ring. Prstýnek, který vám pomáhá optimalizovat spánek vyrostl na popularitě během pandemie (kdy jsme všichni spali mizerně) a teď se dostal do mainstreamu.

  • Těžké deky by vám měly pomoci lépe usnout. Stejně jako melatoninoví gumídci.

  • Biodynamické žárovky, brýle proti modrému světlu, budíky, co vás pomáhají vstávat díky simulaci rozednívání, nebo záclony, co se roztáhnou v přesný čas.

  • Meditační aplikace Headspace i Calm mají speciální sekci pro dobrý spánek. A v jógových studiích se začíná objevovat Yoga Nidra.

  • Hedvábné povlaky na polštář zajišťují, že se vám během spánku neudělají vrásky, nebo krepaté vlasy.

  • Prodejci povlečení jako Givili nebo Lejaan reportují nevídané prodeje (mám obě značky a chápu proč).

Není divu, že according to P&S Intelligence sleep aids were a $78 billion industry in 2019 and that number is expected to grow to $163 billion by 2030.

Posedlost spánkem se dostane i do módy.

  • Budeme (zase) nosit šály, co vypadají jako deky. První, kdo vyndá tu svojí z Acne Studios, dostane dvojnásobný počet bodů. Já si dojdu pro tu od Maggie Marilyn.

  • Budeme (zase) nosit kabáty, co vypadají jako spacák. Na studentské přehlídce We're next ukázala designérka Pouran Parvizi kabát, co se doslova jmenoval Sleep bag Coat. Jsem na pořadníku.

  • Budeme (zase) nosit bačkory, co vypadají jako spacák. Už protože v bytě budeme mít 16*C. ​

Memento mori


Po hot girl summer, nevyhnutelně přichází nejen usazování, ale smoothie podzimních depresí a úzkostí. Tentokrát ještě temnější o všudypřítomnou polykrizi. Pandemie, inflace, rostoucí ceny energií. A smrt.

Smrt je poslední dva roky všudypřítomná. ​Přes 6 milionů lidí už zemřelo s Covidem a další přibývají. Válka na Ukrajině si už vyžádala čtrnáct tisíc mrtvých. Počet tragických smrtí (předávkování, dopravní nehody, střelba, atd.) se za poslední dva roky výrazně zvýšil. A vím, že nejsem sama, kdo při pohledu na poslední fotku královny Alžběty přemýšlel o tom, jak zdravě může vypadat člověk, co má smrt takhle blízko.

A tak trendspotterka Sarah Unger predikuje, že místo nezodpovědného #YOLO (You only live once) přijde do našich životů dospělejší Memento Mori. Místo Fuck it, let's do it je to myšlenka Let's do it, since we (still) have a chance. Snaha žít na maximum právě kvůli tomu, že můžeme kdykoliv zemřít. Konec předstírání, že všechno je v pohodě, a naopak snaha využít ten limitovaný čas a zbytek energie k tomu žít.

Let us prepare our minds as if we’d come to the very end of life. Let us postpone nothing. Let us balance life’s books each day. … The one who puts the finishing touches on their life each day is never short of time, píše Seneca.


Po toxické pozitivitě, která se s realitou protínala jen ve Vennově diagramu vašeho lokálního dealera, přichází Tragic Optimism. A je to dobrá zpráva pro nás všechny, vysvětluje The Atlantic: Refusing to look at life’s darkness and avoiding uncomfortable experiences can be detrimental to mental health.

Pokud jsme teď viděli mezi influencery/celebritami vlnu příběhů o depresích, nemocech, nebo rozchodech, tak jich bude během podzimu ještě více. Ale mám podezření, že nezůstanou jen u sdílení. Vždy budou zarámované lekcí, poučením a apelem. Protože, jak píše Viktor Frankl: Tragic Optimism involves the search for meaning amid the inevitable tragedies of human existence. (1)

Tuším o čem většina těch lekcí, poučení a apelů bude. Píšu o tom v tomhle newsletteru pravidelně: přicházíme na to, že smysl života je jinde než v kolečku burnout, respite, burnout, respite. Jsme už unavení snahou hrát si na perfektní životy a hledáme návrat k něčemu, co dává smysl.

A právě tam leží ten děsivý moment, který nás zahalí do temného hávu nevyhnutelnosti. Hada, co požírá svůj vlastní ocas. Pokud si uvědomujeme všudypřítomnost smrti, tak přichází touha přežít. A zažít. A ne návrat do Slacku a do montérek. Ale právě kvůli energetické krizi, inflaci, atd. si Great Resignation nebudeme moci dovolit. Protože jak říká Scott Galloway: If you are quiet quitting, you will be loudly unemployed for a long time.

Já vím. Fuck.

---

A co ještě bude (tenhle podzim) #trending? Cokoliv kolem TikToku. Gadgety, co umí šetřit energii. Nové Apple Watch. Zase roušky. Genderless red carpet (i na maturiťák). Cyber/gaming sexualita. How to do XY with AI. 00s celebrity. Tanga. Rukavice jako do opery. Vitamíny na míru. Recepty na fast food na doma. Kinky doplňky. Neinvazivní plastiky. Velký kalhoty. Cokoliv kolem imunity. Punk vibes. Vesty. Community as an MVP. Zase trenčkoty. Romantická představa o monarchii. Niche VCs. Trail running boty. Kamínky ve vlasech i na obličeji. Bakterie pro zdraví. Sex nerovná se intimita. Nečekané kolaborace. Great Restoration. Roblox. Komunitní oslavy a setkání. Otázka Jak definovat sám sebe? Zjednodušení života. Funkční města. Cokoliv zdarma: vzorky i doprava. Dating coach. Nichefluencers. Jak si udělat finanční polštář (3). Fandoms. Stabilní HPP. Booktok. Fermentované všechno. FONO (Fear of Normal). Ticho jako služba. Návody na produktivitu. Haptický nábytek a doplňky do bytu. Souboj s Brain Fog a dalšími následky Long Covid. Prezidentské volby. Low sodium. Vzpírání. Substack as a business. Funkce Nearby v aplikacích. Luxusní business casual menswear. Side hustle. 0.5 selfie. Photoshoot ve večerce. Zase chata v lese v krbem. Šperky pro muže, co mají koule. Creators as investments. Optimismus jako protiklad cynismu.

—-

Kde se můžeme potkat a mluvit spolu o trendech? 

  • Na Designbloku. V panelu s Janem Černým, Jakubem Pollagem a Charlottou Blunárovou si budeme s Theou povídat o tom, jak globální trendy ovlivňují český design. 6.10. od 16:00.

  • V Olomouci. Na akci Má Vlast budeme s Theou 15.10. mluvit o tom, jak se změní zákazník v dalších letech.

  • V Budapešti. Na BrainBar budu mluvit o Future of Work and Education.

  • Na ELLEphoria. Budu 6.11. mluvit o tom, jak bude vypadat móda a krása v metaverse. O tom jsem psala i do aktuální ELLE.

  • Na školení. Pravidelně školím Jaké jsou trendy pro 2023 a jak je aplikovat na vaší značku. Školením už si prošlo několik set lidí, mezi nimi třeba zástupci CzechTourism, ELAI nebo Google for Startups. A teď ho mám po dlouhé době vypsané pro veřejnost: 18.10. od 17:30 v Praze.

  • Na konzultaci. Sedneme si s vámi s Theou a probereme, co bude #trending zrovna ve vašem oboru a pro vaše zákazníky. Stačí mi napsat e-mail.

  • Na TikToku. Yes, it's coming.

---

Poznámky pod čarou


(1) Doufám, že budou ty lekce dávat smysl, protože Telling someone to “stay positive” in the middle of a global crisis is missing out on an opportunity for growth, not to mention likely to backfire and only make them feel worse. The Atlantic. Mimochodem, jeden z nejlepších textů v poslední době na téma Tragic Optimism pro mě byl rozhovor s Nickem Cavem o souboji se smutkem poté, co ztratil dva syny.
(2) Ať jsem 100% pravdivá: budou firmy, které si na peníze sáhnou. Ale jak zaznívalo na panelu, co jsem moderovala na Pitchboat, budou to zkušení podnikatelé, s product-market fit, s vysokým ARR, co využívá AI, ML a nebo jiný buzzword.
(3) S Fondee na to téma připravujeme sérii bezplatných workshopů, které vám pomohou uspořádat si finance. Už teď si můžete Fondee stáhnout do telefonu a s kódem PAVLINA ho zdarma vyzkoušet na tři měsíce. Pokud by vás workshop zajímal, napište Laureen: laureen@fondee.cz.
(4) O tom, jak GenZ investuje, jsem mluvila v podcastu Finančák Radia Wave.



Text vyšel jako součást mého newsletteru. Zapsat se do něj můžete tady